Skip to main content

Bloomberg: Τι σηματοδοτεί το φρένο στην εκταμίευση της δόσης

Το κόλλημα της τελευταίας στιγμής ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του κ. Τσίπρα να παρατείνει το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ για πέντε νησιά,

Στην απόφαση της Γερμανίας να βάλει φρένο στην εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα αναφέρεται το Bloomberg, επισημαίνοντας πως προφανώς δεν είναι το μικρό ποσό, που χάνεται το πρόβλημα. Η εξέλιξη, σχολιάζει, είναι ακόμη μία ένδειξη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων του στην Ευρωζώνη, καθώς οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο.

Το κόλλημα της τελευταίας στιγμής ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του κ. Τσίπρα να παρατείνει το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ για πέντε νησιά, που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση αναφέρει, εξηγώντας πως τα έσοδα που χάνονται από την απόφαση είναι μόλις 28 εκατ. ευρώ, «αλλά η Γερμανία επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει αλλού- συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού προϋπολογισμού».

Το Bloomberg σημειώνει ακόμη πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όταν λήξει το πρόγραμμα, οι τράπεζές δεν θα επωφεληθούν από το φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ. Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβολίου της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε χθες ότι το waiver, που επιτρέπει τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, θα λήξει, όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα.

Αρκετοί αναλυτές πάντως εκτιμούσαν ότι το waiver θα διατηρηθεί. Ενδεικτική είναι η τελευταία έκθεση της HSBC, που βλέπει και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.