Skip to main content

Brexit: Διετή περίοδο χάριτος για τη Βόρεια Ιρλανδία ζητά η Βρετανία

Παράταση δύο ετών ως περίοδο χάριτος για ελέγχους εμπορευμάτων που μεταφέρονται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε παράταση δύο ετών ως περίοδο χάριτος για ελέγχους εμπορευμάτων που μεταφέρονται μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας την Τετάρτη, καθώς συναντήθηκαν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για να συζητήσουν προβλήματα σχετικά με τις συνοριακές ρυθμίσεις μετά το Brexit.

Η Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ, ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας γα το Brexit, η Βρετανία συμφώνησε να ελέγξει ορισμένα εμπορεύματα που μετακινούνται μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου ία και άλλων περιοχών του.

Αυτό άφησε τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης Ιρλανδίας να παραμείνουν ανοιχτά χωρίς ελέγχους. Ωστόσο, οι αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας διαμαρτύρονται για δυσκολία μεταφοράς εμπορευμάτων από άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, Ακόμη τα σούπερ μάρκετ έχουν κάνει λόγο για έλλειψη ορισμένων ειδών.

Ο υπουργός επικρατείας της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ, υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση των κανόνων γύρω από τη Βόρεια Ιρλανδία, ζήτησε σε επιστολή του στον ομόλογό του στην ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς ότι το μπλοκ συμφωνεί να παρατείνει τη μεταφορά ορισμένων αγαθών από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι ρυθμίσεις που ισχύουν επί του παρόντος για τα σούπερ μάρκετ και τους προμηθευτές τους πρέπει να παραταθούν έως την 1η Ιανουαρίου 2023 τουλάχιστον. Η επιλεξιμότητα για αυτές τις ρυθμίσεις πρέπει επίσης να προσαρμοστεί έτσι ώστε όλες οι σχετικές τοπικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες να μπορούν να συμπεριληφθούν ως εξουσιοδοτημένοι έμποροι», είπε.

Ο Γκόουβ και ο Σεφκόβιτς πρόκειται να διεξαγάγουν συνομιλίες για το θέμα αργότερα την Τετάρτη, μαζί με την πρώτη υπουργό Βόρειας Ιρλανδίας Άρλεν Φόστερ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος και την Μισέλ Ο'Νιλ του Σιν Φέιν.

Η Ιρλανδία, την οποία η ΕΕ επιθυμεί να προστατεύσει από τις συνέπειες του Brexit και της οποίας παρακολουθούνται στενά οι απόψεις για τις σχέσεις με τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις περιόδους χάριτος.

Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενεϊ ζήτησε επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα σχετικά με τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων από τη Βόρεια Ιρλανδία.