Skip to main content

Case study περιβαλλοντικής διαχείρισης τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

H Ελληνικός Χρυσός επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και του τόπου έχοντας ως βασικό γνώμονα για κάθε δραστηριότητά της.

Στην περιοχή της Χαλκιδικής πραγματοποιείται μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (ενεργά μεταλλεία Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, έργο Σκουριών) στη ΒΑ Χαλκιδική, δεν αποτελεί απλά κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάκαμψης για τη χώρα. Σε μία περιοχή, όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα ευδοκιμεί από το παρελθόν μέχρι σήμερα, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και του τόπου έχοντας ως βασικό γνώμονα για κάθε δραστηριότητά της, την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της.

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης

Για τον λόγο αυτό δημιούργησε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και πρωτοποριακά προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, προσβάσιμο από όλους, προκειμένου ο καθένας από εμάς να έχει ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα των περιβαλλοντικών συνθηκών και παραμέτρων στις περιοχές που δραστηριοποιείται.
400 σημεία μέτρησης καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για:

•    ποιότητα εδάφους και υδάτων
•    ποιότητα αέρα
•    σεισμικότητα, ένταση θορύβου και δονήσεων
•    τοπικό οικοσύστημα και βιοποικιλότητα

Παράλληλη Αποκατάσταση

Δομικό στοιχείο στον σχεδιασμό των έργων της εταιρείας είναι η αρχή της παράλληλης αποκατάστασης. Δηλαδή εργασίες που εξυγιαίνουν τη γη και την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση, όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Παράλληλα, η επένδυση αυτή αφορά και στην αποκατάσταση περιοχών όπου υπήρχε μεταλλευτική δραστηριότητα σε παλιότερες εποχές, πριν την δραστηριοποίηση της εταιρείας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ήδη ολοκληρώνεται η πλήρης αποκατάσταση και εξυγίανση της επιφάνειας της Ολυμπιάδας από το συνολικό αποτύπωμα της προγενέστερης δραστηριότητας. Ενδεικτικό της σημασίας του έργου είναι η απομάκρυνση 2,6 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από την δραστηριότητα προηγούμενων επιχειρηματικών ομίλων (περίοδος 1976-1995), ενώ ολοκληρώνεται η πλήρης εξυγίανση έκτασης 300 τ.μ., με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνά τα €100 εκατ.

Στο Στρατώνι, η αποκατάσταση της περιοχής «Καρακόλι» αποτελεί πλέον «case study» στις σπουδές περιβάλλοντος, αφού αποτυπώνει την επιτυχημένη διαχείριση ενός χώρου απόθεσης μετά την ολοκλήρωση της χρήσης του. Χάρη στα πρότυπα αυτά έργα το τοπίο αναβαθμίστηκε, αναπτύχθηκε νέα βλάστηση και προστατεύτηκε το τοπικό οικοσύστημα.

Ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω η εταιρεία διατηρεί και ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, μεγέθους 150.000 τ.μ., που εκτείνεται σε περιοχή που ήταν παλιός χώρος απόθεσης. Σε ένα φυτώριο, καλλιεργούνται 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών, τα οποία ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό από το μεταλλείο Ολυμπιάδας και χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις.

Ξηρή Απόθεση μεταλλευτικών καταλοίπων

Όλα τα μεταλλεία παράγουν μια μορφή επεξεργασμένων καταλοίπων που ονομάζονται τέλματα και προκύπτουν από την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Παραδοσιακά, τα τέλματα αποθηκεύονταν σε υγρή μορφή σε μεγάλες εγκαταστάσεις, τις γνωστές λίμνες τελμάτων.

Σήμερα, οι σύγχρονες μέθοδοι της ξηρής απόθεσης αφαιρούν την περίσσεια νερού, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα αμμώδες υλικό, το οποίο κατόπιν στοιβάζεται και συμπιέζεται, καταλαμβάνοντας μικρότερη επιφάνεια γης για την αποθήκευσή του και αυξάνοντας σημαντικά την ασφάλεια λόγω της σταθερής σύστασής του.
Ο σύγχρονος χώρος ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα αποτελεί μία υψηλών προδιαγραφών υποδομή για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα και δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει τα ξηρά τέλματα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Περισσότερα για τις περιβαλλοντικές δράσεις και καινοτομίες της Ελληνικός Χρυσός στην ΒΑ Χαλκιδική μπορείς να δεις εδώ.