Skip to main content

CDI Pfizer: 20.000 αιτήσεις για εργασία - Στα 447 εκατ. το όφελος στην οικονομία της πόλης

Έρχονται δυο εφαρμογές από τη συνεργασία του CDI και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων - Άνοιγμα στην start up κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Ενισχύει το στελεχιακό δυναμικό της η Pfizer που αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στην υγεία και σήμερα έκανε την επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Nico Gariboldi, sr director, επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, σήμερα απασχολούνται στην Pfizer 420 άτομα, στο τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τα 450 ενώ το 2023 τα 500. Μάλιστα 60 εξ αυτών ασχολούνται με την κβαντική πληροφορική, μέσω της οποίας αναμένεται πως θα επέλθει η πλήρης απελευθέρωση της καινοτομίας στην οποία επενδύει δυναμικά η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πρόσληψη 200 ατόμων ενώ υποβλήθηκαν 20.000 αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Gariboldi, τρεις στους τέσσερις υποψηφίους είχαν μεταπτυχιακό, το 87% όσων προσλήφθηκαν ήταν στον τομέα του STEM, ενώ περίπου το 15% εξ αυτών είναι ξένοι αλλά και Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό. Όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ για την επίδραση του κέντρου στην ελληνική οικονομία, κάθε μία θέση στο CDI συμβάλλει στη δημιουργία 2,3 θέσεων εργασίας. Μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι το όφελος θα είναι περί τις 8.100 έμμεσες θέσεις εργασίας και 3.600 θέσεις που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία του CDI. Η συμβολή στο ΑΕΠ θα φτάσει τα 486 εκατ. ευρώ, το ποσό που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από φόρους και εισφορές στα 169 εκατ. ευρώ και η συνολική επίδραση στην οικονομία της Θεσσαλονίκης στα 447 εκατ. ευρώ.

Γιατί στη Θεσσαλονίκη

Τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη από τη Pfizer ανέλυσε ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας. Ο πρώτος λόγος ήταν τα ταλέντα που βρίσκονται στην πόλη στους τομείς της πληροφορικής, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, ο δεύτερος η ύπαρξη αξιόλογων πανεπιστημίων, ο τρίτος το ελληνικό οικοσύστημα των startups και η πολύ ισχυρή ψηφιακή πολιτική που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση. Τέλος η γεωγραφική θέση της πόλης και το γεγονός πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Συνεργασίες με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας

Στο μεταξύ, σάρκα και οστά παίρνουν οι συνεργασίες της εταιρείας με εκπαιδευτικά ιδρύματα αποδεικνύοντας περίτρανα τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη διασύνδεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τον εκπαιδευτικό κόσμο. Ο λόγος για τον «ευφυή πράκτορα» που σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη η πρώτη του έκδοση και θα στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία επαγγελματιών υγείας και ασθενών, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ. Όπως τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιωάννης Κομπατσιάρης είναι «μια στοχευμένη έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα, που δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν με διεθνή τμήματα της πολυεθνικής».

Όπως επισημάνθηκε, μετά από αξιολόγηση 100 ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα επιλέχθηκε η συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και με το πανεπιστήμιο Πατρών.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ συνεργάζεται με τo CDI της Pfizer στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών, των υπερυπολογιστών του μέλλοντος που θα δουλεύουν με κβαντικούς αλγορίθμους.

«Το κέρδος είναι ότι μαθαίνουν και τα δυο μέρη, βελτιωνόμαστε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, εξασκούνται μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτηγτές και ερευνητές, και η βιομηχανία έρχεται πιο κοντά σε μας. Είναι μια συνεργασία κλειδί για το αύριο, φεύγουμε από τα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα και πάμε σε κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ, Νικόλαος Κονοφάος.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστήμιου Πατρών επιχειρεί να αναπτύξει μια εφαρμογή που αξιοποιεί τη φωνή του ασθενούς ως διαγνωστικό εργαλείο, για ασθενείς με προβλήματα, μεταξύ άλλων, του αναπνευστικού.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι μια νέα μέθοδος που θα ανιχνεύει μέσω της φωνής ασθένειες που έχουν σχέση με το αναπνευστικό και αναπτύσσεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Πάτρας. Με τη χρήση έξυπνων κινητών αλλά και συσκευών που υποστηρίζουν το Internet of Things η λύση που σχεδιάζεται προβλέπει την παρακολούθηση του ασθενούς με τρόπο απομακρυσμένο, μη παρεμβατικό, ακριβή και με χαμηλό κόστος. Ο διευθυντής του IoT Lab του πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Νικολετσέας σημείωσε πως η συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη καθώς βασίζεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Συνεργασία με την start up κοινότητα

«Χρυσή» χρονιά αποδείχθηκε το 2021 για τις ελληνικές startups, στις οποίες η Pfizer πιστεύει και κάνει άνοιγμα προς αυτές. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι οι startups κατόρθωσαν να αντλήσουν κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Πρόκειται για ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σύγκριση με το 2020, όποτε δεν ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ.
To CDI της Pfizer κάνει άνοιγμα στην startup κοινότητα, μέσω ενός διαγωνισμού αλλά και ενός προγράμματος επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων.

Στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Elevate Greece, και την Ένωση Ελλήνων Ασθενών, νικήτρια ήταν η εταιρεία Medoid AI από τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με πελάτες σε όλο τον κόσμο. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε η συνεργασίας της εταιρείας με την Pfizer Hellas. Για το πρόγραμμα επιτάχυνσης, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 40 starups και τελικά επιλέχθηκαν πέντε εταιρείες που δέχθηκαν συμβουλευτική (mentoring coaching) από στελέχη του CDI, με στόχο να εξελίξουν τις προτάσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του CDI.