Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Φτωχό το πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Ο πολιτευτής αναφέρει ότι οι ελάχιστες στειρώσεις και η έλλειψη χώρων σίτισης και φιλοξενίας συντηρούν το πρόβλημα και δεν ανακουφίζουν τους πολίτες.

Φτωχό χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα ο πολιτευτής Σάββας Χαλιαμπάλιας.

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών επισημαίνει ότι οι ελάχιστες στειρώσεις, η έλλειψη χώρων σίτισης και φιλοξενίας καθώς επίσης κι άλλων σχετικών ενεργειών συντηρούν το πρόβλημα και δεν ανακουφίζουν τους δημότες.

«Σε έναν ακόμα τομέα στον οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν κάνει κάτι ουσιαστικό είναι η διαχείριση των τετράποδων φίλων μας. Είτε πρόκειται για αδέσποτα, είτε για δεσποζόμενα ζώα. Για την πρώτη κατηγορία, το δημοτικό πρόγραμμα στειρώσεων έχει σκαλώσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και προχωράει με αργούς ρυθμούς. Οι στειρώσεις που γίνονται στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι πολύ λίγες αναλογικά με το πρόβλημα και τον αριθμό των αδέσποτων ζώων. Και μη ξεχνάμε ότι αυτή είναι η λύση για την μείωση του πληθυσμού και της επιθετικότητας τους» αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Επιπλέον, δεν υπάρχει μέριμνα για την τακτική σίτιση των αδέσποτων που επαφίεται στην φιλοζωία των κατοίκων. Δεν είναι δύσκολο να αγοραστούν 100 ταΐστρες και ποτίστρες και να τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία δημοτικού κυνοκομείο. Ας μη ξεχνάμε ότι η διαχείριση αυτού του προβλήματος εναπόκειται αποκλειστικά στους δήμους. Το σχετικό πρόγραμμα του κεντρικού δήμου είναι... φτωχό» τονίζει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Ακόμη σημειώνει ότι: «Όσον αφορά τα δεσποζόμενα ζώα, η έλλειψη υποδομών επηρεάζει περισσότερο τους ιδιοκτήτες και λιγότερο τους τετράποδους φίλους μας. Δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι που μπορεί να καταφύγει κάποιος και να περάσει ευχάριστα με ένα ζώο συντροφιάς καθώς τα πάρκα σκύλων που δημιουργήθηκαν στη νέα παραλία είναι άθλια. Η διαφορά φαίνεται αν τα συγκρίνουμε με τη αντίστοιχη υποδομή του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, στην περιοχή Ελαιορέματος. Ο συγκεκριμένος χώρος διαθέτει σωστή περίφραξη, πολλά παιχνίδια για την απασχόληση των ζώων, καθίσματα για τους ιδιοκτήτες, ακόμα και δυο τουαλέτες για τους σκύλους. Εκεί φαίνεται ότι έγινε μια προσπάθεια με αγάπη και μεράκι. Αυτά τα δύο στοιχεία λείπουν και όχι τα κεφάλαια για να δούμε απτά αποτελέσματα και στο δήμο Θεσσαλονίκης».