Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Οι τρεις πληγές του δήμου Θεσσαλονίκης

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, πως η δημοτική αρχή ακολουθεί λανθασμένη διαχείριση σε τρεις τομείς.

Τρεις πληγές καταλογίζει στον δήμο Θεσσαλονίκης ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών Σάββας Χαλιαμπάλιας, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι ο υπόγειος χώρος στάθμευσης του δημαρχείου, οι στάσεις του ΟΑΣΘ και η TV 100 προκαλούν οικονομική αιμορραγία λόγω λανθασμένης διαχείρισης από τη δημοτική αρχή.

«Η διοίκηση Ζέρβα ασκείται χωρίς σχέδιο και όραμα για την πόλη. Με μπαλώματα, προχειροδουλειές και έργα βιτρίνας ο δήμος προσπαθεί να παρουσιάσει ως σημαντικά τα πενιχρά αποτελέσματα των εργασιών του. Υπάρχει αδυναμία στη σωστή διαχείριση και εκμετάλλευση του πλούτου που μπορεί και να παράξει αλλά και να δημιουργήσει αυτή η πόλη. Ενδεικτικά αναφέρω 3 περιπτώσεις: Η μία αφορά το υπόγειο πάρκινγκ του δημαρχείου, χωρητικότητας 850 θέσεων αυτοκινήτων, που πρόσφατα παραχωρήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία. Η δεύτερη σχετίζεται με τις ανεκμετάλλευτες στάσεις του ΟΑΣΘ που αποτελούν περιουσία του δήμου Θεσσαλονίκης και έχουν αφεθεί στην τύχη τους, στερώντας τα δημοτικά ταμεία από πολύτιμα έσοδα. Και η τρίτη περίπτωση έχει να κάνει με την δημοτική τηλεόραση (TV 100), των 140 υπαλλήλων που στοιχίζει 3,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και προκαλεί μεγάλη οικονομική αιμορραγία στον δήμο» αναφέρει ο Σάββας Χαλιαμπάλιας.

«Το πάρκινγκ του νέου δημαρχείου πρόσφατα παραχωρήθηκε σε μια ιδιωτική εταιρεία, που θα καταβάλει 16.000 ευρώ το μήνα ως αντίτιμο, ενώ θα μπορούσε να αποφέρει πολύ περισσότερα έσοδα στο δήμο. Με μικρό αριθμό εργαζομένων από τους πολλούς που διαθέτει, ο δήμος θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτή την επιχείρηση και να την καταστήσει επικερδή. Ειδικά τώρα που θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα πάρκινγκ θα αποτελούν σταθμούς φόρτισης αυτών των οχημάτων. Δεν είναι τόσο σπουδαία δουλειά η διαχείριση ενός μοντέρνου χώρου στάθμευσης» σημειώνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Ρημαγμένες και βρώμικες είναι οι στάσεις λεωφορείων του ΟΑΣΘ οι οποίες ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, καθαρές και συντηρημένες είναι όσες βρίσκονται σε άλλους δήμους (Αμπελοκήπων, Πυλαίας, Θέρμης κ.α.) γιατί έχουν παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία προς εκμετάλλευση, ύστερα από διαγωνισμό. Η εταιρεία τις συντηρεί και αποκομίζει κέρδη από τις διαφημίσεις ενώ ο εκάστοτε δήμος ωφελείται οικονομικά και εξασφαλίζει τη συντήρηση των στάσεων. Γιατί δεν γίνεται αυτό και στο δήμο Θεσσαλονίκης; Λεφτά υπάρχουν;» διερωτάται ο επιχειρηματίας.

«Όσον αφορά την περιβόητη TV 100, η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Η συνεχιζόμενη οικονομική αιμορραγία του δήμου, που ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Με παραχώρηση, με πώληση ή με κλείσιμο του δημοτικού καναλιού πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την οικονομική γάγγραινα», υποστηρίζει ο κ. Χαλιαμπάλιας και επισημαίνει ότι:

«Με σωστή αντιμετώπιση των τριών αυτών περιπτώσεων, συνολικά ο δήμος θα μπορούσε να εξασφαλίσει τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για τον ετήσιο ισολογισμό του. Είναι αμαρτία να χάνονται τόσα χρήματα κάθε χρόνο. Κάντε κάτι».