Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Πολλαπλά οφέλη του προγράμματος «εξοικονομώ»

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών επισημαίνει ότι η επιδοτούμενη ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών σχετίζεται με την ποιότητα της ζωής μας

Απορρόφηση περισσότερων κονδυλίων για την υλοποίηση του προγράμματος «εξοικονομώ» ζητά ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών Σάββας Χαλιαμπάλιας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η επιδοτούμενη ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών σχετίζεται με την ποιότητα της ζωής μας αλλά αποφέρει οφέλη και στον κατασκευαστικό τομέα που έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την οικονομική κρίση.

Πρόγραμμα «εξοικονομώ» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρέχει επιδοτήσεις που μπορούν να φθάσουν ως και το 85% των δαπανών που θα κάνει ο εκάστοτε ωφελούμενος για την ανακαίνιση του σπιτιού του. Αρκεί να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις και υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

«Ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί κατάλαβε ότι το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης στα σπίτια είναι πολύ βασικό τόσο για την τσέπη μας όσο και για την ποιότητα της ζωής μας. Τα μοντέρνα συστήματα θερμομόνωσης είναι καταλυτικά για την κατοικία στην Ελλάδα» σημειώνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Τα κονδύλια που διαθέτει η Ε.Ε. για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος ανέρχονται σε 850.000. 000 ευρώ ενώ τις προηγούμενες χρονιές αυτό το ποσό ήταν μικρότερο κατά πολύ Όσα περισσότερα χρήματα εισρεύσουν είναι ευπρόσδεκτα γιατί από τη μία κινούν την αγορά – ειδικότερα τον κατασκευαστικό τομέα και τη βιομηχανία- και από την άλλη αναβαθμίζουν τα σπίτια μας και τη ποιότητα της ζωής μας» τονίζει ο γνωστός επιχειρηματίας.

«Ένα σπίτι που δεν είναι μονωμένο είναι πιο κρύο το χειμώνα και πολύ ζεστό το καλοκαίρι με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι αφιλόξενο. Τη χειμερινή περίοδο η υγρασία δημιουργεί μούχλα επιβαρύνοντας την υγεία των ενοίκων. Τα χρήματα που θα δαπανήσει ο ιδιοκτήτης θα τα πάρει πίσω παρά πολύ γρήγορα γιατί θα κερδίσει από την κατανάλωση ενέργειας με τη λειτουργία θερμαντικών και ψυκτικών μέσων, αντίστοιχα» αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

Τέλος, επισημαίνει: «Το «εξοικονομώ» είναι μια ευκαιρία για να θωρακίσουμε το σπίτι μας . Η επιδότηση ξεκινάει από 60% και φτάνει 85% ενώ αυτό που δίνεις σε σχέση με αυτό που θα πάρεις είναι ασυναγώνιστο. Παλιά, όταν χτίζαμε ένα σπίτι αφήναμε τη θερμομόνωση σε δεύτερη μοίρα γιατί τη θεωρούσαμε πολυτέλεια. Τώρα, ο κανονισμός για τις καινούργιες κατασκευές είναι πιο αυστηρός και το ενεργειακό σύστημα περιλαμβάνεται στα νεόδμητα κτίσματα αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και στα παλιά σπίτια όπου εμφανίζεται το πρόβλημα».