Skip to main content

Χαλκιδική: Ο αιφνίδιος παγετός της 25ης Μαρτίου κατέστρεψε τα βερίκοκα

Σε χαμηλά επίπεδα πρόκειται να κινηθεί φέτος η παραγωγή του βερίκοκου αφού η παγωνιά λίγων ωρών προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

Εξαιρετικά περιορισμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή βερίκοκου στη Χαλκιδική, καθώς ο αναπάντεχος παγετός ανήμερα της 25ης Μαρτίου κατέστρεψε σχεδόν τις καλλιέργειες.

Οι πρώιμες και μεσαίες ποικιλίες βερίκοκου που καλλιεργούνται κυρίως σε Πορταριά και Σήμαντρα, τροφοδοτούσαν από τα τέλη τις άνοιξης και τις αρχές καλοκαιριού τις αγορές της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ολόκληρης της χώρας, ωστόσο φέτος τα πράγματα φαίνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολα για τους παραγωγούς.

Όπως επισημαίνει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημέντρων Βαγγέλης Μισαηλίδης, «η θερμοκρασία έπεσε σε κάποιες περιπτώσεις στους -4 βαθμούς Κελσίου. Η πάχνη που δημιουργήθηκε στα δέντρα οδήγησε σε καταστροφή της επερχόμενης παραγωγής».

Σημειώνεται ότι η πρώιμη ποικιλία βρισκόταν ήδη στα φάση του καρπού, ενώ καταστροφές υπήρξαν και σε ποικιλίες που βρίσκονται στη φάση της ανθοφορίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να καταγραφεί και η ζημιά που σημειώθηκε σε κτήματα που βρίσκονται σε πιο ορεινά σημεία. Την περιοχή επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στη Χαλκδική Απόστολος Πάνας προκειμένου να δει τις ζημιές ιδίοις όμμασι.

Ήδη έχουν ανοίξει οι δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για τους καλλιεργητές που έχουν υποστεί καταστροφές από την παγωνιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεομηνία του 2019 ήταν η αιτία της ραγδαίας μείωσης της παραγωγής βερίκοκου στη Χαλκιδική, αφού εκριζώθηκε το 30% των καλλιεργιών.