Skip to main content

Χαλκιδική: Ακαρπία 90% για τις ελιές στο Μεταγγίτσι-Αποζημιώσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από τα συνολικά 360 χιλιάδες ελαιόδεντρα της συγκεκριμένης ποικιλίας, καρπό έχουν ελάχιστα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων της άνοιξης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης άνοιξης δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες ελιάς στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, η ελιά ΠΟΠ «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής», επλήγη ιδιαίτερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της Άνοιξης του 2021, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ακαρπία στο 90% της συγκεκριμένης καλλιέργειας, η οποία εκτείνεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεταγγιτσίου του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, αλλά και σε περιοχές του Δήμου Πολυγύρου, οι οποίες συνορεύουν με το Δημοτικό Διαμέρισμα Μεταγγιτσίου.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής με παρέμβασή της στη Βουλή, από τα συνολικά 360 χιλιάδες ελαιόδεντρα της συγκεκριμένης ποικιλίας, καρπό έχουν ελάχιστα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων κατα το προανθικό στάδιο της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε απόγνωση.

«Πάνδημο αίτημα των καλλιεργητών του Μεταγγιτσίου είναι να ενταχθεί κι η περιοχή τους, στις στο Ειδικό Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων για τον "Παγετό Άνοιξη 2021", όπως έχουν ενταχθεί κι οι υπόλοιπες καλλιέργειες στον Νομό Χαλκιδικής», σημειώνει η κ. Μάλαμα.

Όπως τονίζει μάλιστα, επειδή η καταγραφή των ζημιών στα οπωροκηπευτικά των κοινοτήτων Μεταγγιτσίου, Κελλιού και Πλανών δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εάν θα ξεκινήσουν άμεσα από τον ΕΛΤΑ οι διαδικασίες καταγραφής κι αποζημίωσης των παραγωγών οπωροκηπευτικών την κοινότητα Μεταγγιτσίου του Δήμου Σιθωνίας και στα κοινοτικά διαμερίσματα Κελλιού και Πλανών της Δημοτικής Κοινότητας Βραστάμων του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής.