Skip to main content

Χαλκιδική: Αποκαθίσταται και ζωντανεύει η καλογερική Λέσχη Αμμουλιανής (φωτο)

Ο δήμος Αριστοτέλη υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης ύψους 395.000 ευρώ για την αξιοποίηση της καλογερικής Λέσχης Αμμουλιανής.

Ένα αρχιτεκτονικό μνημείο του 19ου αιώνα, κατασκευής 1896, γνωστό ως «Λέσχη Αμμουλιανής», αναμένεται να ενισχύσει το τουριστικό brand του μοναδικού νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας και της Χαλκιδικής, με την αξιοποίησή του από τον δήμο Αριστοτέλη, για τη στέγαση Λαογραφικού Μουσείου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

Ο δήμος Αριστοτέλη, αφού εκπόνησε τις μελέτες, υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησής του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό ύψους 395.000 ευρώ.

Το κτήριο της Λέσχης Αμμουλιανής, αποτελεί τμήμα ενός ιστορικού κτηριακού συμπλέγματος στο κέντρο του νησιού γνωστού, με την επωνυμία «Αγιορείτικα» ή «καλογερικά». Κατασκευάστηκε από μοναχούς του Αγίου Όρους το 1896 και μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκε κατά διαστήματα για πολλές διαφορετικές ανάγκες. Πρωταρχικός στόχος κατά τον σχεδιασμό της πρότασης υπήρξε η αποκατάσταση του κτηρίου στην όσο το δυνατόν αρχική του μορφή, και η ένταξη των νέων χρήσεων με σεβασμό στο υπάρχον κτήριο και στον γύρω χώρο, με το κέλυφος του κτιρίου να παραμένει ανεπηρέαστο, από τις εσωτερικές διαμορφώσεις που απαιτούνται για την ένταξη των νέων χρήσεων.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά: «Η Λέσχη της Αμμουλιανής είναι από εκείνα τα αρχιτεκτονικά “δώρα” μιας άλλης εποχής στο Σήμερα, που αξίζουν να γίνονται μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων και όχι απλά αξιοθέατα που στέκουν αναξιοποίητα. Αυτό φροντίζουμε με το έργο που προωθούμε προς χρηματοδότηση, ώστε οι κάτοικοι της Αμμουλιανής να αποκτήσουν ένα ακόμα σημείο αναφοράς, που θα ενισχύσει την ήδη ξεχωριστή ταυτότητα του νησιού μας».