Skip to main content

Χαλκιδική: Η κακοκαιρία χτύπησε ποιότητα και τιμές στην ελιά

Η πράσινη ελιά της Χαλκιδικής χτυπήθηκε σοβαρά από τη θεομηνία του Ιουλίου - Ανησυχούν οι παραγωγοί, ελαφρά μικρότερη φέτος η τιμή

Μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή αγροτικά προϊόντα της Χαλκιδικής και κατ’ επέκταση της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού έβαλαν σε μπελάδες τους παραγωγούς.

Ο λόγος φυσικά για την επιτραπέζια, πράσινη ελιά της Χαλκιδικής, που χτυπήθηκε σοβαρά από τη θεομηνία του Ιουλίου, μιας και στους πληγέντες δήμους Νέας Προποντίδας αλλά και στον Πολυγύρου βρίσκεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος, περί το 80%, της καλλιέργειας βρώσιμης ελιάς στον νομό.

Τα φαινόμενα αυτά, σε συνδυασμό με την ξηρασία που σημειώθηκε τις υπόλοιπες μέρες του καλοκαιριού, είχε ως αποτέλεσμα μόλις το 20% από τα 6 εκατ. δέντρα του νομού να μείνει ανέπαφο από τα καιρικά φαινόμενα.

«Ελιές υπάρχουν, αυτό δεν είναι το ανησυχητικό. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει επαρκές ποιοτικό προϊόν», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

«Επειδή ο καρπός χτυπήθηκε αρκετά νωρίς από το χαλάζι, υπήρχε χρόνος μέχρι τη συγκομιδή να επουλωθούν τα χτυπήματα. Άλλωστε στη μεταποίηση οι ελιές που δεν μπορούν να παρουσιαστούν αυτούσιες ως βρώσιμες μπορούν να πωληθούν ως ροδέλες ή ως πάστα ελιάς», εξηγεί ο κ. Μισαηλίδης.

Ωστόσο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή του καρπού, ακόμα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση που να αφορά την τιμή με την οποία οι παραγωγοί θα πουλήσουν στους μεταποιητές, αφού και οι δεύτεροι αναμένουν την ποιότητα του προϊόντος ώστε να δώσουν τιμή.

Πέρσι η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το 2017, με τους παραγωγούς να επισημαίνουν ότι από 120.000 έως 140.000 τόνους μπορεί η συγκομιδή και φυσικά η χρονιά να θεωρηθεί καλή. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις από τη συγκομιδή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή θα έχει μια μείωση σε σχέση με πέρυσι, όχι με μεγάλη διαφορά, αφού προϊόν υπάρχει μεν, αλλά δεν είναι ποιοτικό.

Η τιμή με την οποία πωλήθηκε η επιτραπέζια ελιά πέρυσι έφτασε έως και 1,50 ευρώ το κιλό, τιμή που εκτιμάται ότι φέτος δύσκολα θα επαναληφθεί.

Το επόμενο διάστημα η συνάντηση με Βορίδη

Στο μεταξύ αναμένεται να υπάρξει μια δέσμη προτάσεων για την επιραπέζια ελιά, εν αναμονή της συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Εκπρόσωποι παραγωγών και εξαγωγέων της βρώσιμης ελιάς σε ολόκληρη τη χώρα, ετοιμάζουν δέσμη προτάσεων για την παρουσιάσουν στον κ. Βορίδη όποτε οριστεί η συνάντηση.

Όπως αναφέρει στη Voria ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς Γιώργος Ντούτσιας, «μέλημά μας είναι να συνεχιστούν ή ακόμα και να αυξηθούν οι εξαγωγές του προϊόντος, ώστε να είναι ανταγωνιστικό απέναντι σε προϊόντα από Ιταλία και Ισπανία ή και Τουρκία».

Όσο για το θέμα των τιμών της ελιάς στη Χαλκιδική, που σε μια καλή χρονιά μπορεί να δώσει και τη μισή εγχώρια παραγωγή, ο κ. Ντούτσιας επισημαίνει πως «το θέμα με τις τιμές είναι αυτό που λέμε πονεμένη ιστορία. Η ελεύθερη διαπραγμάτευση παραγωγών-εμπόρων έχει και αυτό το κομμάτι, ωστόσο θεωρώ ότι θα βρεθεί μια χρυσή τομή και φέτος θα έχουμε ξανά ποιοτικό προϊόν. Η κακοκαιρία είναι ένας αρνητικό παράγοντας, αλλά και πέρυσι εκτός Χαλκιδικής υπήρξε πρόβλημα με τον δάκο».