Skip to main content

Χαλκιδική: Ανησυχία για τη βρετανική μετάλλαξη - Μαζικά τέστ ζητούν οι φορείς

Στους δήμους Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας φέρονται να εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

Τη διενέργεια μαζικών τεστ κορωνοϊού αλλά και τα ακριβή επιδημιολογικά στοιχεία του νομού, ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα για τον αριθμό και τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, ζητούν οι φορείς της Χαλκιδικής, που από σήμερα Κυριακή μπήκε εκ νέου στην κόκκινη ζώνη των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι φορείς της περιοχής, τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού εντοπίστηκαν κυρίως στους δήμους Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας, ωστόσο ζητούν να έχουν πλήρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, έτσι ώστε να ενημερώσουν σωστά τους πολίτες.

«Πλήρη εικόνα δεν έχουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Χαλκιδική παρουσιάζει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και το κυριότερο από όλα υπάρχουν αρκετά κρούσματα μεταλλαγμένου ιού σε επίπεδο νομού. Αυτό που φοβούνται είναι μία γρήγορη εξάπλωση κι αυτός είναι ο λόγος που μπήκε όλος ο νομός στο κόκκινο και όχι μόνο ο δήμος Νέας Προποντίδας», είπε στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

Ο ίδιος ανέφερε πως, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε στο διήμερο που μεσολάβησε από την μετάβαση του δήμου Νέας Προποντίδας στο επίπεδο β’ την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα και η Κασσάνδρα παρουσίασε αρκετά κρούσματα μεταλλαγμένου κορωνοϊού, ενώ υπάρχει σαφής επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής. «Αυτό το βλέπουμε συνεχόμενα αυτήν την εβδομάδα στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και από την εικόνα του νοσοκομείου Πολυγύρου, όπου έχουμε μία αυξητική πορεία των εισαγωγών. Έχουμε ήδη ζητήσει από την περιφέρεια να γίνουν περισσότερα τεστ και θα ζητήσουμε και αύριο επίσημα από τον ΕΟΔΥ και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να γίνει πολύ μεγαλύτερος αριθμός τεστ από ό,τι γίνεται σε καθημερινή βάση. Θα είναι ουσιαστικό για μας για να έχουμε ακριβή εικόνα του νομού τις επόμενες ημέρες και ως προς τη γεωγραφική κατανομή. Έχουμε καλύτερη δυνατότητα ενημέρωσης του κόσμου, αν έχουμε καλύτερη πληροφόρηση», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, ανέφερε πως δεν έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης. «Προφανώς έχουμε ιδιαίτερα επιβαρυμένο φορτίο και μπήκε ο δήμος στο επίπεδο β’. Η προχθεσινή ενημέρωση που είχα ήταν για 37 κρούσματα, όμως από εκεί και πέρα δεν έχω νεότερη εικόνα», είπε στη Voria.gr. Ο κ. Καρράς ανέφερε ότι τα μέτρα εφαρμόζονται, οι δημότες συμμορφώνονται, δεν υπάρχουν προβλήματα με κοινωνικές ομάδες που δεν υπακούν στις οδηγίες. «Περιμένουμε να δούμε την επόμενη εβδομάδα αν θα καταφέρουμε να ρίξουμε τους δείκτες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί η διενέργεια επιπλέον ελέγχων, πέραν των rapid test που αναμένεται να γίνουν αύριο στο γενικό λύκειο των Μουδανιών για τους εκπαιδευτικούς.

Την ανακοίνωση των επιδημιολογικών δεδομένων ανά περιοχή ζήτησε με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. «Από τα στοιχεία που έχουμε εμείς, η επιδημιολογική εικόνα του δήμου μας είναι καλή. Προφανώς έλαβαν την απόφαση εξαιτίας της μετάλλαξης, αλλά φαίνεται πως λίγο εύκολα κλείνουν όλη τη Χαλκιδική. Αυτό βέβαια ίσως να είναι καλό. Όμως, ζητήσαμε τους αριθμούς των κρουσμάτων ανά περιοχή, καθώς υπάρχει στον κόσμο η αίσθηση ότι η περιοχή αδικείται και κλείνει πάνω που οι επιχειρήσεις είχαν αρχίσει κάτι να τζιράρουν», εξήγησε στη Voria.gr.