Skip to main content

Χαλκιδική: Κίνδυνος πυρκαγιών από ξερά κλαδιά-Πρόστιμα από Δ. Σιθωνίας

Αν και λόγω της πανδημίας η τουριστική κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα, δεν εκλείπουν οι ασυνείδητοι που πετούν ανεξέλεγκτα επικίνδυνα απορρίμματα.

Μπορεί η Χαλκιδική φέτος να έχει αδειάσει από τουρίστες λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο τα προβλήματα με τους ασυνείδητους παραθεριστές παραμένουν και μάλιστα πολλές φορές γίνονται και επικίνδυνα.

Απόδειξη η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στην Τριστινίκα του δήμου Σιθωνίας, που οφειλόταν σε καύση φυτικών υπολειμμάτων.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο περιστατικό προειδοποιήσεις εξέδωσε και η πυροσβεστική υπηρεσία Πολυγύρου που εφιστά την προσοχή σε όσους βρεθούν το καλοκαίρι στη Χαλκιδική να μην εναποθέτουν ξερά κλαδιά και άλλα εύφλεκτα υλικά ανεξέλεγκτα γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει τραγικές επιπτώσεις.

Όπως επισημαίνει στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σιθωνίας Γιώργος Δαλδογιάννης, «το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ξερών κλαδιών στον δήμο μας είναι χρόνιο, ωστόσο από εδώ και πέρα θα πάρουμε αυστηρά μέτρα».



Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση του δήμου Σιθωνίας από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Σεπττέμβριο αναζήτησε τη νομική διέξοδο ώστε να μπει φρένο στην ασυνειδησία ορισμένων, κυρίως ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών, που πετούν καύσιμη ύλη όπου βρουν.

«Το πρόβλημα ξεκινά από τον Απρίλιο, όταν και γίνονται τα πρώτα κλαδέματα στις αυλές, εξοχικών κυρίως κατοικιών, ενώ συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν», επισημαίνει ο κ. Δαλδογιάννης.

Η φωτιά στην Τριστινίκα λειτούργησε ουσιαστικά σαν προειδοποίηση που ενεργοποίησε τον μηχανισμό στον δήμο της Σιθωνίας. «Ήδη την περασμένη εβδομάδα βεβαιώθηκε το πρώτο πρόστιμο και αυτό αναμένεται να συνεχίστεί με αμείωτη ένταση καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν», αναφέρει ο δήμαρχος Καθαριότητας.

Επιβάρυνση με τα ογκώδη

Εκτός των ξερών φυτικών υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται σε περιοχές της Σιθωνίας, ένα άλλος πονοκέφαλος για την καθαριότητα στον δήμο αυτό της Χαλκιδικής είναι τα ογκώδη.

«Κανονικά η απόρριψη των ογκωδών γίνεται σε συνεννόηση με εταιρείες αποκομιδης τέτοιων απορριμμάτων, ωστόσο πολλοί που επιδίδονται σε ανακαινίσεις για να διαμορφώσουν καταλύμματα και οικήματα προς ενοικίαση θέλουν να αποφύγουν αυτό το κόστος», λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάδοι ανακύκλωσης να γεμίζουν με παλιά έπιπλα, ακόμα και με μπάζα, κάτι που δυσχεραίνει την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων ειδών που εναποτίθενται στους μπλε κάδους.

Και σε αυτό το κομμάτι η δημοτική αρχή της Σιθωνίας προσανατολίζεται στο δόγμα της μηδενικής ανοχής, αφού στους παραβάτες που αγνοούν συστάσεις και δεν συμμορφώνονται πρόκειται να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα.