Skip to main content

Χαλκιδική - Θάσος: Το νέο ωράριο των μπαρ έβγαλε τουρίστες σε πλατείες

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισαν στις 12.00, τουρίστες όμως συνέχισαν το ποτό τους σε ανοιχτούς χώρους σε Χαλκιδική και Θάσο.

Μπορεί ο κορωνοϊός να έφερε νέα… ήθη σε μπουζούκια, καμπαρέ και κλάμπ, σε περιοχές που έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα τους και να ανοίγουν στις 7.00 ή 8.00 το απόγευμα λειτουργώντας «αυστηρά» μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ωστόσο, χθες και προχθές, δεν ήταν λίγοι οι τουρίστες, σε Χαλκιδκή και Θάσο που δεν φάνηκαν να πτοούνται από το νέο ωράριο και συνέχισαν το ποτό τους, μετά τα μπαράκια και τα εστιατόρια, σε παραλίες, πάρκα και πλατείες.

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό τέθηκαν σε εφαρμογή και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οι επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα τήρησαν πιστά, ωστόσο αρκετοί τουρίστες κυρίως στην Καλλιθέα, όπου αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο η νυχτερινή ζωή της Χαλκιδικής και στον Ποτό που έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα μπαράκια στη Θάσο, επέλεξαν να συνεχίσουν το βράδυ με θέα τα… αστέρια και τα ποτά ανά χείρας.

«Για θέατρο του παραλόγου» κάνει λόγο ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς μιλώντας στη Voria.gr υπογραμμίζοντας πως την ώρα που η αστυνομία έκανε ελέγχους για το αν τα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα τηρούν τα μέτρα, τουρίστες συγκεντρώνονταν σε  ανοιχτούς χώρους. «Θα μπορούσε η πολιτεία  να είχε ανοίξει τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σταδιακά, αρχικά με πιο περιορισμένο ωράριο και βλέποντας και κάνοντας στη συνέχεια,  ώστε να μην έχουμε σήμερα αυτό το πισωγύρισμα» σχολιάζει ο κ. Λασπάς.  

Αλλά και στη Θάσο που αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς οικογενειακούς προορισμούς, τουρίστες επέλεξαν να συνεχίσουν το βράδυ τους σε ξαπλώστρες στην παραλία.

Οι μαρτυρίες αυτές μόνο προβληματισμό δημιουργούν καθώς το προηγούμενο διάστημα έχοντας ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις και στη Θεσσαλονίκη με νεαρά, κυρίως, άτομα να συνωστίζονται έξω από κλειστά καταστήματα και σε πλατείες και πάρκα, είχαν λειτουργήσει ως εν δυνάμει ωρολογιακές βόμβες, ανησυχώντας, ιδιαιτέρως τους λοιμοξιολόγους.

Πάντως η επιβολή του νέου ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως λένε τόσο ο κ. Λασπάς, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης δεν αποτέλεσε λόγο για να επισπεύσουν κάποιοι τουρίστες τις διακοπές τους, κάποιοι εκ των οποίων, αυτό που επιζητούν, ειδικά για φέτος, είναι η χαλάρωση και όχι τα…νυχτοπερπατήματα.

Χαμηλές πληρότητες – Ξενοδοχεία θα κλείσουν στα τέλη Αυγούστου  

Για πληρότητες που αγγίζουν το 20 έως 25% τον Αύγουστο, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό του Ιουλίου, κάνει λόγο ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής επισημαίνοντας πως οι όποιες κρατήσεις υπάρχουν είναι μέχρι τα τέλη του μήνα που διανύουμε.

«Και ο Αύγουστος αποδεικνύεται χαμένος μήνας. Πολλοί συνάδελφοι στα τέλη του μήνα θα κλείσουν, ενώ ήδη κάποιοι έκλεισαν τον Ιούλιο καθώς δεν είχαν κρατήσεις. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ξενοδοχείων που δεν άνοιξαν καθόλου» σημειώνει ο κ. Λασπάς. Εκτιμάται πως σήμερα λειτουργεί το 50% των ξενοδοχείων στη Χαλκιδική.

Καλύτερη είναι η εικόνα στις πληρότητες του Αυγούστου για τη Θάσο καθώς ανάλογα με την περιοχή στο νησί κυμαίνονται από 30 έως 50%.

«Ο φετινός Αύγουστος είναι ελληνικός, θυμίζει άλλες εποχές. Οι ξένοι ήταν σαφώς μειωμένοι σε σχέση με άλλες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι κάθε εβδομάδα, την περίοδο του καλοκαιριού, το αεροδρόμιο της Καβάλας είχε περίπου 100 πτήσεις και φέτος δεν ξεπερνούσαν τις 10» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου υπογραμμίζοντας πως δεν αποκλείεται οι κρατήσεις της επόμενης εβδομάδας από Τσέχους να ακυρωθούν καθώς από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους έρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

«Φέτος υπήρχε μία δεξαμενή, η οποία, βέβαια, συνεχώς άδειαζε λόγω των ακυρώσεων, από κρατήσεις που είχαν γίνει από το Φλεβάρη. Τα δύσκολα θα είναι του χρόνου, που δεν θα υπάρχουν καθόλου κρατήσεις, για να δώσουν έστω και μία μικρή ανάσα» καταλήγει ο κ. Παρασχούδης υποχραμμίζοντας πως «το 2021 θα είναι χρονιά επιβίωσης για τον κλάδο». 

 

φωτο αρχείου από kassandra.gr