Skip to main content

Χαλκιδική: Σκουπίδια και κυκλοφοριακό χάος στο Πευκοχώρι (φωτο)

Φωτορεπορτάζ της voria.gr σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής - Τι αντικρίζουν χιλιάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες

Οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια, τα αυτοκίνητα κάνουν...σλάλομ για να κινηθούν στους δρόμους και οι οδηγοί παρκάρουν όπου βρουν λίγο ελεύθερο χώρο. Αυτές είναι εικόνες καθημερινότητας στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής που αυτή την περίοδο όπως και κάθε χρόνο την επισκέπτονται χιλιάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες.

Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζει η voria.gr είναι αδιάψευστος μάρτυρας μιας καθημερινότητας όπου μεσούσης της θερινής περιόδου αποτελεί δυστυχώς τον χειρότερο πρεσβευτή για το κάλλος που διαθέτει η συγκεκριμένη περιοχή της Κασσάνδρας. Εξάλλου για αυτό το κάλλος και τις παραλίες επιλέγεται από χιλιάδες τουρίστες.

Για την Δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά που μίλησε στη voria.gr όπου ανήκει διοικητικά το Πευκοχώρι «Αύγουστο μήνα με τον άπειρο κόσμο που έχει η περιοχή είναι αναμενόμενο να υπάρχει και μια φωτογραφία με κάδο γεμάτο σκουπίδια» παρότι όπως αναφέρει «γίνεται αποκομιδή δυο φορές την ημέρα».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κασσάνδρας, Κώστας Παπαγιάννης εκτιμά ότι στο θέμα των σκουπιδιών η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή «είναι σχετικά καλή» και επισημαίνει στη voria.gr ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ογκώδη που όπως είπε διάφοροι «τα έχουν πετάξει ανεξέλεγκτα σε χώρους που δεν επιτρέπεται και είναι μεγάλες ποσότητες».

«Ως αντιπολίτευση κάνουμε αγώνα να βγουν δημοπρασίες για να καθαρίσουν οι χώροι γιατί αυτό που γίνεται στο Πευκοχώρι είναι και απαράδεκτο και επικίνδυνο. Πιστεύω ότι έχουμε δρομολογήσει ένα μικρό κονδύλιο για να φύγουν αυτά τα ογκώδη» τόνισε προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε ζήτημα «όχι μόνο της τωρινής διοίκησης του δήμου αλλά και προηγούμενων».

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στο Πευκοχώρι είναι γνωστό και όπως λέει ο κ. Παταγιάννης οι οδηγοί πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή για να διασχίσουν τον κεντρικό δρόμο εξαιτίας «της κυκλοφοριακής αναρχίας που επικρατεί».

«Για παράδειγμα δεν υπάρχουν χώροι στους οποίους θα μπορούσαν να παρκάρουν λεωφορεία για να κατεβούν οι τουρίστες με τις βαλίτσες τους, δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων, έχουμε αυθαίρετα παρκαρίσματα κλπ. Δεν υπάρχει μια κυκλοφοριακή μελέτη που να εποπτευθεί και να εφαρμοστεί. Όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα» τόνισε ο κ. Παπαγιάννης.

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Μαρία Παπαδημητρίου επισημαίνει στη voria.gr ότι το ζήτημα των υποδομών που ταλανίζουν κάθε τουριστική σεζόν την περιοχή του Πευκοχωρίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «την κατάσταση στο Πευκοχώρι τη γνωρίζουμε και κάθε καλοκαίρι εξαντλούμαστε σε ευχολόγια άνευ σημασίας».

«Ξεκάθαρες κουβέντες. Ο Δήμος πρέπει να κατασκευάσει οργανωμένους, φυλασσόμενους, φωτιζόμενους χώρους στάθμευσης με ανταποδοτική χρέωση υπέρ του χωριού.

Πρέπει να κινηθεί με ταχύτερο ρυθμό στο ζήτημα των υποδομών της καθημερινότητας. Περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων δεν είναι η λύση. Η λύση είναι υπογειοποιημένοι κάδοι, ψυγεία κάδων σε συγκεκριμένα σημεία, συχνότερη αποκομμιδή τουλάχιστον για δύο μήνες.

Η λύση για το Πευκοχώρι είναι να προχωρήσει η μελέτη περιφερειακού δρόμου για να απεμπλακεί το κέντρο του από την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Λύση είναι να προχωρήσει ο Δήμος άμεσα σε αναπλάσεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο ελεύθερο ζωτικό χώρο και επιτέλους η Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα η Αθήνα να αντιληφθεί ότι η Κασσάνδρα δεν είναι ο Δήμος των 16.000 κατοίκων αλλά των 500.000 επισκεπτών -κάθε χρόνο- με ότι αυτό συνεπάγεται στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και στις Έκτακτες Επιχορηγήσεις που λαμβάνει ο Δήμος.

Αυτό για να το πετύχουμε απαιτείται δυναμική διεκδίκηση τόσο θεσμικά όσο και με προμελετημένη και κοστολογημένη δέσμη προτάσεων από πλεuράς του Δήμου Κασσάνδρας η οποία και να κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία. Η Κασσάνδρα πρέπει να βγει μπροστά και να απαιτήσει εάν θέλει την επόμενη μέρα να υπηρετήσει σωστά την καθημερινότητα και τις υποδομές της» είπε η κ.Παπαδημητρίου.