Skip to main content

Χαν: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 2 δισ. ευρώ λόγω ΣΥΡΙΖΑ

Ο Επίτροπος τονίζει πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει αρνητικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στην ελληνική οικονομία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν λόγω της μη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (άνω των 2 δισ. ευρώ) από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην επιστολή του προς τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την οποία δημοσιεύει η "Real News", ο Επίτροπος τονίζει πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τις προετοιμασίες για την επόμενη, 2021-2027. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την καλύτερη αποδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα χάνει αυτήν τη δυναμική», σημειώνει στην επιστολή του.

«Η επιβράδυνση στην αξιοποίηση των κονδυλίων οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων. Έργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν. Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στην φάση υλοποίησής του. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επιγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες».