Skip to main content

Χανιά: Ύποπτα ευρήματα βρέθηκαν στη νεκροψία ηλικιωμένης που έμενε σε γηροκομείο

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, η μονάδα είχε πολλές φορές διαπιστωθεί ότι λειτουργούσε με σοβαρές υγειονομικές και πολεοδομικές παραλείψεις.

Ύποπτα ευρήματα φαίνεται ότι εντοπίζονται από τις ιστολογικές εξετάσεις στη σορό ηλικιωμένης γυναίκας από την Κίσσαμο, η οποία είχε παραμείνει στην ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκεται στο μικροσκόπιο αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, σε ότι αφορά τα ιστολογικά ευρήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εντολή για την εκταφή και την ιατροδικαστική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της γερόντισσας, είχε δοθεί από την Εισαγγελία Χανίων.

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων στη συγκεκριμένη μονάδα, οι αρχές κινούνται προσεκτικά, κρατώντας την έρευνα υπό πλήρη μυστικότητα, για αυτονόητους λόγους.

Αντιφάσεις στις εκθέσεις του υγειονομικού

Η υπόθεση της συγκεκριμένης ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αναδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, η μονάδα είχε πολλές φορές διαπιστωθεί ότι λειτουργούσε με σοβαρές υγειονομικές και πολεοδομικές παραλείψεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 22/03/21, εάν και διαπιστώθηκε σειρά παραβάσεων όπως αποδεικνύεται από το σχετικό έγγραφο, έγιναν «προφορικές υποδείξεις» και σε επανέλεγχο που έγινε από υπάλληλο του Υγειονομικού στις 30/03/21, διαπιστώθηκε -όπως υπογράφει η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας και μάλιστα το υπογραμμίζει, «πλήρης συμμόρφωση αναφορικά με τις συστάσεις που είχαν ειπωθεί».

Στην αυτοψία, δεν έγινε ωστόσο καμιά αναφορά στο γεγονός ότι την ώρα των ελέγχων, υπήρξε ένα άτομο για να καλύπτει τις ανάγκες των ηλικιωμένων στους δύο ορόφους.





Στην υπόθεση έγινε παρέμβαση και από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και, συγκεκριμένα, από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας / Διεύθυνση Πολιτικών Ατόμων με Αναπηρία, Τμήμα Χρονίως Πασχόντων και ηλικιωμένων.
Συγκεκριμένα, με σχετικό έγγραφο που έστειλε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Χανίων, ο Γενικός Γραμματέας Γ. Σταμάτης, ζητά να ενημερωθεί για όλους τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η υπηρεσία στη συγκεκριμένη δομή, από το 2016 μέχρι και σήμερα.

Το σχετικό έγγραφο

Στις 05/05/21, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Χανίων διαβίβασε στην ιδιοκτήτρια της δομής την έκθεση αξιολόγησής της.

Από την έκθεση διαπιστώνεται ότι όχι απλά δεν είχε υπάρξει «πλήρης συμμόρφωση αναφορικά με τις συστάσεις που είχαν ειπωθεί», όπως βεβαίωνε εγγράφως στις 30/03/21 η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης, αλλά αντίθετα, ζητείται από την ιδιοκτήτρια της δομής να:

• Απομακρυνθούν οι επιπλέον κλίνες.
• Αποκατασταθεί η χρήση όλων των χώρων σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχεδιαγράμματα που συνοδεύουν την άδεια Λειτουργίας της Μονάδας.
• Να γίνει πρόσληψη γιατρού, ο οποίος θα έχει υποχρέωση δίωρης καθημερινής απασχόλησης.
• Να οριστεί Προϊστάμενος Νοσηλευτής.
• Να προσληφθεί φυσικοθεραπευτής ή γυμναστής με ελάχιστη δίωρη απασχόληση τρεις φορές την εβδομάδα.
• Να προσληφθεί Κοινωνικός Λειτουργός ή Ψυχολόγος, επίσης με ελάχιστη δίωρη απασχόληση τρεις φορές την εβδομάδα.

Στο έγγραφο, ζητείται επίσης να προσκομιστούν οι τίτλοι ειδικότητας του Νοσηλευτικού Προσωπικού που δεν έχουν σταλεί και να εξασφαλιστούν οι βάρδιες του προσωπικού σε 24ωρη βάση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το σχετικό έγγραφο




Είναι προφανές ότι όπως αποτυπώνεται στα έγγραφα σχετικά με τη λειτουργία της δομής και προβλήματα υπήρχαν και οι προϋποθέσεις λειτουργίας δεν τηρούνταν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν όλες οι συγκλονιστικές μαρτυρίες, οι καταγγελίες, ο υψηλός δείκτης θνησιμότητας, οι πανομοιότυπες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μπορούν να αποτελέσουν μια νέα αρχή για τη δημιουργία ανοικτών, δημόσιων δομών, όπου θα διασφαλίζεται το ιερό δικαίωμα μιας όμορφης ζωής για τους ηλικιωμένους, αλλά και η άρτια λειτουργία ιδιωτικών δομών του είδους, σε μια χώρα που ο πληθυσμός της γερνά…


Πηγή: ertnews.gr