Skip to main content

Χαρακόπουλος με Αμυρά: Άκαιρη η συζήτηση για εισιτήριο στον Όλυμπο

O βουλευτής σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σαφές ότι στόχος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού.

Εντελώς άκαιρη είναι η συζήτηση για την θέσπιση εισιτηρίου για την επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, όπως συμβαίνει με προστατευόμενες περιοχές στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας στο φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι της τάξης των 6 ευρώ. Αντιθέτως, εκείνο που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η κατάθεση φακέλου για την εγγραφή της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα παραπάνω προέκυψαν από την ενημέρωση του είχε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις πληροφορίες περί επικείμενης έκδοσης Υπουργικής Απόφασης που καθιερώνει τέλος εισόδου 6 ευρώ στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, είχε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρη η όποια συζήτηση για την πρόταση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που εισηγείται τη θέσπιση εισιτηρίου στον Όλυμπο. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σαφές ότι στόχος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού και ότι τυχόν επιβολή τέλους δεν θα αφορά στους μόνιμους κατοίκους, ενώ για τους επισκέπτες θα είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που είδε το φως της δημοσιότητας.  

Υπεραξία το brand name Όλυμπος 

Ο κ. Αμυράς παρουσίασε στον Μάξιμο Χαρακόπουλο τα βήματα που έχουν γίνει με συστηματικό τρόπο σε συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος καθώς και του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο φάκελος, που εκπονείται σύμφωνα με τις Επιχειρησιακές Οδηγίες της UNESCO, εκτιμάται ότι θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, με την απάντηση να αναμένεται τον Ιανουάριο του 2023. Η υποψηφιότητα του Ολύμπου είχε «κατέβει» στην επιτροπή της UNESCO από το 2014 αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ο φάκελος έτσι ώστε αυτός να κριθεί. Γι’ αυτό, κι ο Όλυμπος βρίσκεται στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων της χώρας, ως ένα μείγμα υπεραξίας φυσικού πλούτου και άυλης κληρονομιάς.
Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, με Προεδρικό Διάταγμα ορίζονται οι χρήσεις γης στον Όλυμπο και την περιοχή πέριξ αυτού, μια έκταση συνολικά 366.000 στρεμμάτων, προστατεύοντας τον εθνικό δρυμό. Εθνικό πάρκο ορίζεται η χερσαία και υδάτινη περιοχή του Ολύμπου που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων των δήμων:

α) Δίου Ολύμπου του Νομού Πιερίας

β) Ελασσόνας του Νομού Λάρισας

γ) Κατερίνης του Νομού Πιερίας

Ενώ παράλληλα, εντός του Εθνικού Πάρκου οριοθετείται η Περιφερειακή Ζώνη αυτού που περιλαμβάνει τον Δήμο Ελασσόνας.

Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα ορίζει τις χρήσεις γης, καθώς και την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του Ολύμπου, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος «το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψόμετρο 2.918 στην κορυφή του, τον Μύτικα, που είναι παγκοσμίως γνωστό ως το βουνό των Θεών, θα λάβει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει ενώ το brand name, Όλυμπος θα δώσει υπεραξία στη χώρα μας διεθνώς».