Skip to main content

Χαρδαλιάς από Θεσσαλονίκη: Ξεκινά από Δευτέρα ο καθαρισμός του Σέιχ Σου

Εκτιμάται ότι μέσα σε σαράντα μέρες θα έχει καθαριστεί από τις σωρούς ξερών κλαδιών και δένδρων, το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου

Ξεκινά από μεθαύριο Δευτέρα ο καθαρισμός του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, σε έκταση 3.500 στρεμμάτων, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι υπήρχε για πολλά χρόνια σύγχυση όσον αφορά τον καθορισμό αρμοδιοτήτων για την προστασία του δάσους, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό σταματά.

«Ευελπιστούμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ελαχιστοποιήσουμε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο που ελοχεύει για αυτόν τον πνεύμονα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο υφυπουργός έχει εγκριθεί κονδύλι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον καθαρισμό που μάλιστα ενδέχεται να ενισχυθεί εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μάριο Αποστολίδη, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Β. Ελλάδας, εκτιμάται ότι μέσα σε 40 μέρες θα έχει καθαριστεί το δάσος από τις σωρούς ξερών κλαδιών και δένδρων, που έχουν ξεμείνει από τις κοπές των προσβεβλημένων δένδρων από το φλοιοφάγο έντομο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε όσον αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο ότι το Σέιχ Σου θα κλείνει όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά βρίσκεται στο νούμερο 3, ενώ μέχρι πρότινος αυτό συνέβαινε όταν ο σχετικος δείκτης βρισκόταν στο 4.

Παράλληλα είπε πως η Θεσααλονίκη θα έχει διαθέσιμο τις επόμενες τρεις μέρες ελικόπτερο βαρέως τύπου για πυρόσβεση, το όποιο βρίσκεται ήδη στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Το ίδιο αεροσκάφος θα συνδράμει εφόσον χρειαστεί σε επιχειρησιακές ανάγκες στη Χαλκιδική.

Ο υφυπουργός βρέθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Σέιχ Σου όπου πραγματοποίησε αυτοψία στο Σέιχ Σου ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με το σύνολο της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος της Βορείου Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως «βρεθήκαμε εδώ για να δώσουμε μια λύση σε ένα καυτό πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά όλη την ευρύτερη περιοχής. Θέλουμε να μιλάμε λιγότερο, να δουλεύουμε περισσότερο και να φέρνουμε αποτελέσματα και λύση στα προβλήματα. Συνθέτουμε δυνάμεις, συνεργαζόμαστε. Σε αυτή την περίπτωση βρέθηκε λύση που δεν θα είναι μόνο γι' αυτό το καλοκαίρι, αλλά θα υπάρχει μια ετήσια μερίμνα».

«Το Σέιχ Σου, βρίσκεται στο επίκεντρο της αγωνίας μας, διότι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του για την πόλη. Έχουμε αναπτύξει μια καταπληκτική συνεργασία, άκρως παραγωγική. Ενώνουμε δυνάμεις ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την παλαιολιθική γραφειοκρατία που σέρνεται εδώ και δεκαετίες και δεν αφήνει τα πράγματα να προχωρήσουν μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Απο την πλευρά του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε πως αν και η περιφερεια δεν ειναι αρμόδια για τα δάση, πήρε την πρωτοβουλία για να έρθει στην περιοχή ο Νίκος Χαρδαλιάς και να ξεκινησει με διαδικασίες εξπρές ο καθαρισμός του Σειχ Σου «πριν μπούμε για τα καλα στην αντιπυρική περίοδο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα άφησε αιχμές για «αρμόδιους» που όπως είπε δεν είχαν σπεύσει όλο αυτό το διάστημα να καθαρίσουν το δάσος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στη σύσκεψη έδωσαν το παρών ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφατης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικωστας καθώς και οι επιτελείς της πυροσβεστικής υπηρεσίας της ευρύτερης περιοχής.