Skip to main content

Χαρδαλιάς: Δεν έχει υπάρξει ούτε μία ενδοσχολική συρροή μέχρι τώρα

Στη λειτουργία σχολικών βαθμίδων κατά το lockdown αναφέρθηκαν σήμερα το μέλος της Επιτροπής και ο υφυπουργός κατά την τακτική ενημέρωση.

Στη συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown αναφέρθηκαν σήμερα ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο καθηγητής επισήμανε την ανάγκη λειτουργίας των σχολείων κυρίως για την ψυχική κατάσταση των παιδιών, λέγοντας πως για αυτά το σχολείο «είναι αέρας και δεν μας παίρνει να κάνουμε άλλες εκπτώσεις».

«Στις σχολικές ηλικίες η επίπτωση της νόσου παραμένει 4 έως 6 φορές μικρότερη απ'ότι στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, σχέση που έχει παραμείνει σταθερή στους προηγούμενους δύο μήνες» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης τονίζοντας πως αυτή η παρατήρηση συμφωνεί με τα δεδομένα από την παγκόσμια βιβλιογραφία, όπου διαγνώσεις στα παιδιά, ιδίως στα παιδιά μικρότερα των 10 ετών, είναι πολύ λιγότερες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Αναφορικά με τη λειτουργία των δημοτικών, τόνισε πως όλη η ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 έχει 5 φορές χαμηλότερη επίπτωση, δηλαδή μολύνεται πέντε φορές λιγότερο από τις υπόλοιπες ομάδες και υπογράμμισε πως «το πιο σημαντικό, επειδή μιλάμε για δημοτικά, μιλάμε για παιδιά - σε όλα τα παιδιά και ιδίως σε αυτή την ομάδα - στα οποία η ψυχική επαφή και η κοινωνικοποίηση που παίρνουν είναι αναντικατάστατη και επηρεάζει και περισσότερο τις ασθενέστερες οικονομικές ομάδες. Οπότε πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε τα δημοτικά ανοιχτά και αυτό είναι παγκόσμιο δεδομένο» πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφορικά με τη μετάδοση μέσα στα σχολεία ξεκαθάρισε πως είναι εξαιρετικά χαμηλή, ενώ τόνισε πως υπάρχουν σαφή στοιχεία που δείχνουν εδώ πως όσες φορές έκλεισε ένα σχολικό τμήμα, στο 85% δεν χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ισχυρά στοιχεία για όλες τις σχολικές μονάδες και κυρίως για τα δημοτικά, όπου εκεί πέρα λόγω της ψυχικής κατάστασης των παιδιών πρέπει να μένουν ανοιχτά. Είναι αέρας γι αυτά το σχολείο και δεν μας παίρνει να κάνουμε άλλες εκπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός, ανέφερε πως «παρακολουθούμε από πολύ κοντά το ζήτημα των σχολείων. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ούτε μία ενδοσχολική συρροή. Είναι ακαριαία τα αντανακλαστικά, τα πρωτόκολλα πολύ αυστηρά και γι αυτό παρόλο που έχουμε διανύσει αρκετές εβδομάδες από την έναρξη των σχολείων το ποσοστό των τμημάτων και των μονάδων που παραμένουν κλειστές είναι κάτω από τη μονάδα», υπογραμμίζοντας τέλος πως η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση.