Skip to main content

Πώς θα γίνεται η είσοδος στη χώρα από λιμάνια, αεροδρόμια και χερσαία σύνορα

Καμπανάκι για το ιικό φορτίο δέκα περιοχών - Έκκληση Χαρδαλιά στους κατοίκους τους και στους ταξιδιώτες για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα καθώς και τις δραστηριότητες που αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τον Μάιο ανέπτυξε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα εφίστησε την προσοχή σε κατοίκους και ταξιδιώτες δέκα περιοχών, οι οποίες όπως είπε τα τελευταία 24ωρα δείχνουν σημεία επιδείνωσης που προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Πρόκειται για την Κέρκυρα, την Ορεστιάδα, τη Σκιάθο, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Ικαρία, την Πάτμο, τη Νάξο, την Κάρπαθο και τον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.

«Δεν πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε επιμελείς» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε πως με την απροσεξία «μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα έξαρση της πανδημίας».

Αναφορικά με την άρση των μέτρων, υπογράμμισε μπορεί να ανοίγουν δραστηριότητες, ωστόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα παραμένουν σε ισχύ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα τηρούμε με συνέπεια μέχρι να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση Ελευθερία.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως για τη μετακίνηση στα νησιά, με πλοίο ή αεροπλάνο, με εξαίρεση την Εύβοια, τη Σαλαμίνα και τη Λευκάδα, απαιτείται αρνητικό τεστ (PCR, self ή rapid τεστ) για όλους, ακόμη και για ανήλικους από 5 ετών και πάνω.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF μία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR, είτε βεβαίωση νόσησης από 2-9 μήνες για όλους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες επίσης θα υποβάλλονται και σε έλεγχο πιστοποίησης. Αυτό το μέτρο αφορά όλους τους τρόπους εισόδου στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών σταθμών Προμαχώνα και Ορμενίου σε 24ωρη βάση και Ευζώνων από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Για τις χερσαίες πύλες ισχύουν επιπρόσθετα τα εξής:

Οι Έλληνες πολίτες συμπεριλαμβανομένων των συζύγων ή των προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους, οι κάτοχοι άδειας παραμονής, οι κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς, τα πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα καθώς και τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις, που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα και μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ .

Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από την Κακαβιά είναι τα 400 άτομα ημερησίως χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών. Η διέλευση φορτηγών εμπορευμάτων είναι δυνατή από τους σταθμούς Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Επίσης, καταργείται το sms για τη μετακίνηση και το click away και click in shop για το λιανεμπόριο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι από τις 00:30 το βράδυ και η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για εργασία, ιατρικούς λόγους ή βόλτα κατοικιδίου.

Ανοίγουν επίσης τα μουσεία, με 2 μέτρα απόσταση ανά άτομο και ένα άτομο ανά 15 τμ.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι πρακτικές και εργαστηριακές σε ΙΕΚ.

Από τη Δευτέρα θα λειτουργούν με ένα self test τη βδομάδα τα σχολεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.

Από τις 17 ανοίγουν τα μουσικά εκπαιδευτικά μαθήματα σε ατομικό επίπεδο.

Στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κενή θέση ανά δύο άτομα, χωρίς διάλειμμα και με ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Στις 28 Μαΐου ανοίγουν τα υπαίθρια θεάματα.

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις δεξιώσεις και τις άλλες δραστηριότητες.