Skip to main content

Χαρδαλιάς: Ζήτημα χρόνου να επικρατήσει η Δέλτα - Σε νέους κυρίως τα κρούσματα

Τα κρούσματα καταγράφουν αλματώδη και ταχύτατη άνοδο από τις 28 Ιουνίου, αριθμός που έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, προειδοποίησε ο υφυπουργός.

Ζήτημα χρόνου είναι να γίνει η μετάλλαξη Δέλτα η επικρατούσα και στη χώρα μας, προειδοποίησε κατά την έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας παράλληλα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Όπως είπε, τα κρούσματα καταγράφουν αλματώδη και ταχύτατη άνοδο από τις 28 Ιουνίου, αριθμός που έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζονται με δραστηριότητες διασκέδασης, όπως κλαμπ και μπαρ.

Στον αντίποδα, διασωληνώσεις και θάνατοι βρίσκονται σε πτωτική πορεία, ωστόσο, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, το 99% των βαριών περιστατικών που δυστυχώς καταλήγουν σε ηλικίες 60-80 είναι ανεμβολίαστοι.

Έκτακτα μέτρα: Μόνο με καθήμενους οι χώροι διασκέδασης - Βαριά πρόστιμα και λουκέτα

Το τελευταίο 10ήμερο, ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων καταγράφει σημαντική πτώση, φτάνοντας τα 27 έτη, ενώ ταυτόχρονα αύξηση εντοπίζεται και στα κρούσματα που συνδέονται με συρροές.

Το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέρουν ως πιθανή έκθεση κάποια συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Τα τελευταία 24ωρα καταγράφησαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία αφορούν σε χώρους διασκέδασης.

Από τις σημερινές δειγματοληψίες, ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Χαρδαλιάς, προέκυψε θετικότητα 6,1% και 8,4% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας αντίστοιχα.

Ο υφυπουργός σημείωσε πως όσο το 40% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο, η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί άμεσα και ευθέως την υγεία τους. Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε μήνυμα για εμβολιασμούς και ελέγχους προκειμένου να αποφευχθεί νέα έξαρση της πανδημίας. «Εμβολιαστείτε άμεσα, νεότεροι προστατέψτε γονείς και συγγενείς» είπε ο υφυπουργός παροτρύνοντας παράλληλα τους νέους να εμβολιαστούν και να κάνουν ελέγχους πριν την επαφή τους με συγγενείς. Τέλος ανέφερε τη δυνατότητα διενέργειας self test, χάρη στα οποία, όπως είπε, εντοπίζεται περίπου το 60% των θετικών δειγμάτων.