Skip to main content

Χαρπαντίδης - CEO Παπαστράτος: Όραμά μας ένας κόσμος χωρίς τσιγάρα

Με το νέο έτος μπαίνει σε παραγωγικούς ρυθμούς η μεγάλη επένδυση της Παπαστράτος- Η καινοτομία του IQOS, το δίκτυο στην Ελλάδα και οι φιλόδοξοι στόχοι

Σχεδόν 3 εκατομμύρια ενήλικοι καπνιστές σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ήδη σταματήσει το κάπνισμα και έχουν στραφεί το IQOS, στο καινοτόμο προϊόν της Philip Morris.

Και ακριβώς λόγω της καινοτομίας του το IQOS φέρνει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια αγορά τσιγάρου, καθώς υπόσχεται αληθινή καπνιστική εμπειρία και ταυτόχρονη μείωση των βλαβερών συνεπειών της καύσης του συμβατικού τσιγάρου. Ποιο είναι, όμως, το μυστικό στη λειτουργία του IQOS και τι σημαίνει αυτή η νέα γενιά των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων για την υγεία όσων καπνιστών πάρουν την απόφαση να τα επιλέξουν εγκαταλείποντας τα τσιγάρα;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα στη συνέντευξή του στη Voria.gr Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, της θυγατρικής της πολυεθνικής στην Ελλάδα, εκφράζοντας -όσο κι αν ακούγεται παράδοξο-το όραμα της μεγάλης καπνοβιομηχανίας για έναν κόσμο χωρίς συμβατικά τσιγάρα.

Η χώρα μας, μάλιστα, αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτού του σχεδιασμού, καθώς, με τη mega-επένδυση των 300 εκατ. ευρώ, το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπόπυργο θα είναι ένα από τα τέσσερα εργοστάσια της Philip Morris παγκοσμίως που θα παράγουν ράβδους καπνού για το IQOS.

Παράλληλα, ο κ. Χαρπαντίδης αναφέρεται στα επόμενα βήματα της Παπαστράτος για την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων IQOS στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων λειτουργεί ήδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 25).

Ο επικεφαλής της Παπαστράτος εξηγεί επίσης γιατί η πολυεθνική εταιρεία αποφάσισε να λάβει το «εγνωσμένο ρίσκο» δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία, αναφέροντας παράλληλα τα σημαντικά και πολυεπίπεδα οφέλη της μεγάλης αυτής επένδυσης για τη χώρα μας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, της Παπαστράτος για την παραγωγή ράβδων καπνού στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου; Πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή και πότε θα λειτουργήσει σε φουλ ρυθμούς;

Παρόλο που μία τόσο μεγάλη επένδυση, που θα απαιτήσει την εκ βάθρων αλλαγή των γραμμών παραγωγής, χρειάζεται χρόνο, έχουμε θέσει ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή της, το οποίο και τηρούμε ευλαβικά, θα έλεγα, από τον Μάρτιο που την ανακοινώσαμε. Συνολικά κατασκευάζουμε 5 νέα κτήρια στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μας, και αντικαθιστούμε όλες τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής των συμβατικών τσιγάρων με δύο νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και 10 νέες γραμμές παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS. Ενώ μιλάμε πράγματι για ένα μεγαλόπνοο έργο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις κατασκευές, έχουμε παραλάβει τις πρώτες μηχανές και από το νέο έτος θα είμαστε έτοιμοι να «βάλουμε μπρος» για να ξεκινήσει η παραγωγή.

Ποια θα είναι τα οφέλη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας από αυτή την επένδυση; Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν άμεσα και έμμεσα, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές, ποιο θα είναι το όφελος για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και τα δημόσια έσοδα;

Ήταν τεράστιος ο αγώνας που δώσαμε για να φέρουμε αυτή την επένδυση στην πατρίδα μας και ειλικρινά είμαστε πολύ υπερήφανοι. Η εθνική οικονομία κερδίζει για αρχή το στοίχημα της επικοινωνίας. Τα βλέμματα της παγκόσμιας βιομηχανίας καπνικών προϊόντων είναι στραμμένα σε αυτή την τόσο ελπιδοφόρα επιχειρηματική κίνηση. Τα νούμερα, όμως, δεν λένε ποτέ ψέματα. 300 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό ύψος της επένδυσης και 400 θέσεις εργασίας δημιουργούνται στο εργοστάσιό μας, αυξάνοντας κατά 50% τις υφιστάμενες. Επιπλέον, άλλες 250 θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και συνδέονται αποκλειστικά με την δραστηριότητα του νέου προϊόντος, του IQOS.

Όλες αυτές οι θέσεις εργασίας σημαίνουν επιπλέον εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για τα δημόσια ταμεία, αλλά και τόνωση της κατανάλωσης. Η επένδυσή μας, όμως, δεν μένει μόνο στην πρόσληψη εργαζομένων. Οι Έλληνες καπνοκαλλιεργητές θα εξακολουθήσουν να έχουν την ασφάλεια απορρόφησης του 50% της σοδειάς τους όπως προβλέπεται από τη συμφωνία συνεργασίας που ανανεώσαμε το 2016 με την ελληνική κυβέρνηση. Θα εξακολουθήσουν, επίσης, να βλέπουν τα καπνά τους να εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο καθώς, πέρα από τα συμβατικά τσιγάρα, ελληνικά ανατολικά καπνά περιέχονται και στις ράβδους καπνού για το IQOS και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό.

Ανακοινώσατε αυτή τη μεγάλη επένδυση της Philip Morris σε μία στιγμή που στην ελληνική οικονομία επικρατούσε ακόμα αβεβαιότητα, ενώ υπήρχε και η εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης. Τι είναι αυτό που σας κάνει να δείχνετε τέτοια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία; Μετά και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, μήπως να περιμένουμε κάποια νέα επενδυτική έκπληξη;

Το να επενδύσεις στην Ελλάδα έχει ένα εγνωσμένο ρίσκο. Κύριο εμπόδιο η αβεβαιότητα που, όχι μόνο αποτρέπει μια εταιρία από το να φέρει στην χώρα τα χρήματά της, αλλά δημιουργεί και καθεστώς απο-επένδυσης. Εμείς θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί καθώς και πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του κλίματος. Με αυτό τον γνώμονα κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και φέραμε αυτή την επένδυση στην Ελλάδα, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματά μας τόσο ως εταιρεία, το εργοστάσιό μας και τους εξαιρετικής τεχνογνωσίας ανθρώπους μας, όσο και ως χώρα, τη στρατηγική θέση μας και τα ανώτερης ποιότητας ανατολικά καπνά. Η βασική αρχή είναι πως, αν δεν δείξουμε οι ίδιοι εμπιστοσύνη τις δυνάμεις μας –η ίδια η ελληνική επιχειρηματικότητα στην ίδια την ελληνική οικονομία- τότε κανείς δεν θα το κάνει για λογαριασμό μας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο κάποιας μελλοντικής επενδυτικής «έκπληξης» είναι κάτι που δεν μπορώ να σχολιάσω, αλλά σίγουρα μια σταθεροποιημένη οικονομία μπορεί να περιμένει μεγάλες επενδύσεις και μακρόπνοα επιχειρηματικά σχέδια από τους εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες.

Η Philip Morris International έχει δεσμευτεί να αναπτύξει προϊόντα μειωμένου κινδύνου εδώ και μία δεκαετία, υλοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση επενδύσεις πάνω από 3 δισ. δολάρια. Δεδομένης και της αντικαπνιστικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύετε ότι πλησιάζουμε σε μια εποχή που δεν θα υπάρχουν συμβατικά τσιγάρα και, αν ναι, πότε την προσδιορίζετε χρονικά;

Ο κλάδος του καπνού μετασχηματίζεται, γρήγορα και δραστικά. Εμείς οραματιζόμαστε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου και εργαζόμαστε σκληρά για να το πετύχουμε. Το IQOS είναι ένας εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος. Ο καπνός, που περιέχεται στις θερμαινόμενες ράβδους που χρησιμοποιούνται στο IQOS, θερμαίνεται και δεν καίγεται, προσφέροντας μια καλύτερη εναλλακτική από το συμβατικό κάπνισμα. Σχετικά με το αν πλησιάζει μια εποχή χωρίς συμβατικά τσιγάρα, θεωρώ πως ακόμα και αν δεν είναι τόσο κοντά όσο φαίνεται, εμείς προσπαθούμε καθημερινά για την πραγμάτωση αυτού του οράματος. Και η αλήθεια είναι ότι το πετυχαίνουμε. Σχεδόν 3 εκατομμύρια ενήλικοι καπνιστές σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ήδη σταματήσει το κάπνισμα και έχουν στραφεί στο IQOS, ενώ καθημερινά περισσότεροι από 8.000 καπνιστές σε όλον τον κόσμο το υιοθετούν.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του IQOS, του καινοτόμου προϊόντος της Philip Morris που λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον; Σε ό,τι αφορά την απόλαυση του καπνιστή, μπορεί και σε ποιον βαθμό το IQOS να υποκαταστήσει τα συμβατικά τσιγάρα; Επίσης, ποια οφέλη θα προκύψουν για την υγεία των καπνιστών που θα αντικαταστήσουν τη βλαβερή καθημερινή συνήθειά τους με το IQOS;

Το IQOS λειτουργεί με τον εξής καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο. Θερμαίνει χωρίς να καίει το υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, προσφέροντας έτσι μια αληθινή καπνιστική εμπειρία για τους καπνιστές. Το ευφυές κομμάτι της λειτουργίας αυτής βρίσκεται στο γεγονός ότι, εξαλείφοντας την καύση, μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα βλαβερά αποτελέσματά της. Φυσικά, και πρέπει να το υπογραμμίσω, δεν πρόκειται για ένα πλήρως ασφαλές προϊόν. Διεξάγουμε συνεχείς και εξαντλητικές μελέτες με πολύ ενθαρρυντικά, μέχρι σήμερα, αποτελέσματα.

Πόσα καταστήματα IQOS υπάρχουν σήμερα πανελλαδικά και σε ποια σημεία της χώρας; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την ανάπτυξη του δικτύου IQOS στην Ελλάδα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, μετά τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος στην Τσιμισκή;

Σήμερα λειτουργούν 23 εξειδικευμένα καταστήματα σε ολόκληρη την χώρα, τα 11 από αυτά στην Αττική. Εκτός Αττικής υπάρχουν καταστήματα IQOS στην Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στην Κοζάνη, στην Κομοτηνή, στη Λάρισα, στο Βόλο, στις Σέρρες, στην Πάτρα, στον Πύργο και την Καλαμάτα αλλά και στο πανελλαδικό δίκτυο των καταστημάτων Public. Ο στόχος είναι η διαρκής επέκταση και το άνοιγμα καταστημάτων IQOS σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.