Skip to main content

Χατζηδάκης: Κάτω από τη βάση η εξυπηρέτηση στον ΕΦΚΑ - Πώς θα εκσυγχρονιστεί

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «ο ΕΦΚΑ είναι ο κληρονόμος του ΙΚΑ, του ΤΣΑΥ, του ΤΕΒΕ που αποτελούσαν προβληματικές καταστάσεις» .

«Κάτω από τη βάση» χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης την εξυπηρέτηση στον ΕΦΚΑ, επισημαίνοντας ότι λαμβάνονται μέτρα σε τρία επίπεδα για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού του.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι μέχρι τέλος της χρονιάς θα έχουν μπει 6.000 υπολογιστές στον ΕΦΚΑ. «Ο ΕΦΚΑ είναι ο κληρονόμος του ΙΚΑ του ΤΣΑΥ, του ΤΕΒΕ κοκ προβληματικών καταστάσεων» εξήγησε.

Τρία επίπεδα για τον ΕΦΚΑ

«Τρία είναι τα επίπεδα» είπε ο υπουργός. «Να τελειώνουμε με τις εκκρεμείς συντάξεις τα αναδρομικά κλπ. Από το φθινόπωρο θα έχουμε μια διαφορετική κατάσταση ορατή από τους πολίτες. 2ον το ζήτημα της εξυπηρέτησης, πάμε να την ενισχύσουμε με τεχνικά μέσα με την εγκατάσταση κομπιούτερ ένα ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο που θα λειτουργεί επαγγελματικά και δεν θα καλύπτει μόνο τον ΕΦΚΑ, αλλά όλο το υπουργείο και θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και όλα αυτά θα δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση. Υπάρχει ένταξη ολοένα και περισσότερων δραστηριοτήτων στα ΚΕΠ και υπάρχει και το my EFKA Live που θα ξεκινήσει από Κυκλάδες – Δωδεκάνησα και θα μπορείς να επικοινωνείς ηλεκτρονικά με τις κεντρικές υπηρεσίες. Το 3ο μέτωπο πέραν της εξυπηρέτησης και των συντάξεων είναι η λειτουργία των υπαλλήλων».

Έχω πει στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας υπάλληλος ανά μεγάλη υπηρεσία, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά χρεωμένος στο να απαντά στα τηλέφωνα και να χειρίζεται όλες αυτές τις υποθέσεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όλα τα κακώς κείμενα του ΕΦΚΑ, διότι είναι εξαιρετικά προβληματική κατάσταση μέσα στο δημόσιο, δε θέλω να δείχνω με το δάκτυλο, προφανώς υπάρχουν ευθύνες, το θέμα είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με σύστημα, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, θέλουμε να το κάνουμε γιατί δε θέλουμε να βουλιάξουμε μαζί με το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Δείχνοντας ένα γράφημα, είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στον» πάτο, πίσω και από την Τουρκία, στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. «Με το σύστημα που θα εισάγουμε μπορούμε να ανεβάσουμε τις επικουρικές συντάξεις των νέων από 43% έως 68% με βάση τις επενδύσεις και τις αποδόσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα είναι εγγυημένο ότι στη χειρότερη περίπτωση θα πάρουν αυτά που δώσανε συν τον πληθωρισμό» διαβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Πού είναι ο τζόγος;» αναρωτήθηκε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τα μάτια του στο τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στους νέους ανθρώπους να πάρουν τις χαμηλές σημερινές συντάξεις. Γιατί δε θέλουν αυξήσεις από 43% έως 68% στις συντάξεις; Γιατί ο Τσίπρας θέλει να καταδικάσει τους νέους σε χαμηλές συντάξεις;»

Το νέο σύστημα, διευκρίνισε, αφορά τους νέους ανθρώπους υποχρεωτικά που βγαίνουν στην αγορά εργασίας από 01-01-22 και εθελοντικά τους κάτω των 35. Υπάρχει εγγύηση και για τους σημερινούς συνταξιούχους για να καλύπτεται το τυχόν έλλειμμα που προκύπτει μέσω του προϋπολογισμού πρόσθεσε.

ΕΦΚΑ και κατάληψη λόγω απουσίας κλιματιστικών

Ερωτηθείς εξάλλου για την κατάληψη στον ΕΦΚΑ από τους υπαλλήλους του επειδή δεν υπάρχει κλιματισμός, ο υπουργός απάντησε ότι προφανώς υπάρχουν δυσκολίες στον τρόπο που δουλεύουν οι υπάλληλοι, τα αντιμετωπίζει η διοίκηση όσο πιο γρήγορα μπορεί, πρέπει συνεννοηθούμε με τους υπαλλήλους για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να μη σηκώνουν τα τηλέφωνα όποιοι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα ή να μην εξυπηρετούν τους πολίτες.

«Όταν δεν υπάρχει καύσωνας όλα λειτουργούν ρολόι και όλοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Δε νομίζω» σημείωσε ο υπουργός. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων κάνουν σωστά τη δουλειά τους.