Skip to main content

Χατζηδάκης: Με μοντέλο ΟΤΕ οι αλλαγές για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ

Τόσο για τη μονιμότητα όσο και για την εθελούσια έξοδο θα ακολουθηθεί το μοντέλο ΟΤΕ, διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης

Τη λογική των μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΗ εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Ειδιά για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων ο κ. Χατζηδάκης είπε «να κοιτάξουμε τι έγινε στον ΟΤΕ. Ήταν μια παρόμοια περίπτωση. Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ προσλαμβάνονται όπως θα προσλαμβάνονται οι νέοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Δεν είναι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τους εργαζομένους στη ΔΕΗ».

Όπως διευκρίνισε «δεν πειράζουμε τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζομένων. Θα συνεχίσουν να έχουν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν».

«Εάν η ΔΕΗ θέλει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και εάν λαμβάνουμε τα καλά παραδείγματα στην Ελλάδα όπως του ΟΤΕ, πρέπει να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους περίπου 80 γενικούς διευθυντες και διευθυντές της ΔΕΗ και των θυγατρικών της είπε ότι θα έχουν τριετή συμβόλαια. «Ακριβώς επειδή θα είναι με συμβόλαια θα γίνεται προκήρυξη των θέσεων τους στην οποία θα μπορούν εκτός από τα στελέχη της ΔΕΗ να συμμετέχουν και υποψήφιοι από την αγορά. Θα υπάρχει μια επιτροπή αμοιβών που θα παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η αγορά για το πώς εξελίσσεται η αγορά» εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας.

Ερωτηθείς για την εθελουσία έξοδο εργαζομένων της ΔΕΗ που σχεδιάζει το υπουργείο του, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι «θα περιοριστεί δραστικά το κόστος της μισθοδοσίας με την απολιγνητοποίση και έτσι υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντέξει το κόστος της εθελουσίας, όχι ο προυπολογισμός, όχι τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά (σ.σ. η ΔΕΗ) να κάνει απόσβεση σε 2-3 χρόνια».

«Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014 όταν το κόστος της εθελουσίας ανέλαβε η επιχείρηση» πρόσθεσε χωρίς, πάντως, να δώσει ακριβή στόχο για την εθελούσια έξοδο μολονότι, όπως είπε,ο ίδιος έχει μια εικόνα για το θέμα.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «καθώς περιορίζεται το κόστος της ΔΕΗ υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για να μην πηγαίνει ο υπουργός κάθε τρεις και λίγο να λέει στους πολίτες "βάλτε το χέρι στην τσέπη" με νέα τιμολόγια».

Ειδικά για την απολιγνητοποίηση ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι είναι πολύ αναγκαία και γιατί προκαλεί και οικονομική ζημία στη ΔΕΗ καθώς «200 εκατ. έχασε πέρυσι, 300 φέτος και του χρόνου πολύ περισσότερα λόγω της εξέλιξης των επιβαρύνσεων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε το υπ. Περιβάλλοντος:

-Καταργείται η μονιμότητα για τους νέους υπαλλήλους και γίνονται ευέλικτες οι προσλήψεις.

-Καταργείται η μονιμότητα των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της ΔΕΗ. Θα έχουν πλέον τριετή συμβόλαια και θα επιλέγονται με προκήρυξη που θα απευθύνεται τόσο στους εργαζομένους όσο και σε στελέχη της αγοράς.

-Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 ανώτατων στελεχών του ομίλου ακριβώς λόγω της τριετούς θητείας θα καθορίζονται από το ΔΣ της ΔΕΗ έπειτα από πρόταση ειδικής Επιτροπής Αμοιβών.

-Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα διοίκησης της εταιρείας. Οι βοηθοί διευθυντές θα μπορούν να προσλαμβάνονται και αυτοί από την αγορά αλλά με τους μισθούς της ΔΕΗ.

-Θα ενεργοποιηθεί σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ και όχι τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μειωθεί το κόστος της επιχείρησης. Υπολογίζεται πως η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος των εθελουσίων εξόδων άμεσα. Όπως επισημάνθηκε το κόστος αυτό μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε δύο – τρία χρόνια. Στόχος είαι να εφαρμοστεί το μοντέλο εθελούσιας που ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ την περίοδο 2012 – 2014. Για αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως θα υπάρχουν κίνητρα, τα οποία θα είναι λελογισμένα στο πλαίσιο των αντοχών της εταιρείας. Για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ο υπουργός παρέπεμψε στο ευρύτερο σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

-Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των εργαζομένων για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού ώστε κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινηθούν.

-Επιτρέπονται εθελοντικές μετακινήσεις προς το δημόσιο με την στήριξη και άλλων υπουργείων όπως το Εσωτερικό.

-Εισάγεται ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες. Η ΔΕΗ ακολουθεί σήμερα μια γραφειοκρατία διαδικασία που προφανώς είναι ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Η νέα ρύθμιση θα είναι κάτω από τα κοινοτικά όρια (περίπου 5 εκατ. Ευρώ) αλλά με προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και για τις συμβάσεις θα προβλέπεται ειδική επιτροπή ελέγχου.

-Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση. Εισάγεται η Επιτροπή Αμοιβών και Προσλήψεων, η οποία εισηγείται σχετικά προς το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και την επιτροπή ελέγχου και εποπτείας των προμηθειών στην οποία θα συμμετέχουν και ανεξάρτητα μέλη.

-Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε έκπτωση 75% που καταλαμβάνει το σύνολο του τιμολογίου, η νέα έκπτωση θα είναι 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.