Skip to main content

Χατζηδάκης: Το 94,6% των συντάξεων θα αυξηθούν- Δεν ακολουθούμε τον δρόμο των συνθημάτων

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Τι είπε για την αντιπολίτευση.

«Είμαι περίεργος να δω στην ψηφοφορία εάν η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Με ρυθμίσεις για ενίσχυση του εισοδήματος εκατομμυρίων συμπολιτών μας, κοινωνικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις εξορθολογισμού» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας πως «εάν το υπερψηφίσετε επί της αρχής και επί των άρθρων θα είστε ανακόλουθοι με όσα λέτε, αν δε το καταψηφίσετε εμείς αύριο θα υπενθυμίσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων (στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αναπήρους, τους οροθετικούς κ.ά.) ότι στρέφεστε εναντίον τους». «Αυτό είναι το σκληρό δίλημμα που έχετε να αντιμετωπίσετε» τόνισε.

Μιλώντας στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στις ρυθμίσεις για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, επισημαίνοντας ότι παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες -σε συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού, που θα δοθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου. Επίσης, οριζόντια αύξηση 7,75% που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2023 με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, σε 1.724.713 συνταξιούχους, επί συνόλου 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση αυτή είναι, μόνο η μία από τις τέσσερις κατηγορίες αυξήσεων στις συντάξεις που θα δοθούν το 2023. Οι άλλες τρεις προκύπτουν από την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά 912.644 συνταξιούχους), το έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ (για 1.206.624 συνταξιούχους) και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, «τους οποίους είχε τιμωρήσει ο νόμος Κατρούγκαλου» και αφορά 231.655 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, μία τουλάχιστον αύξηση θα λάβουν 2.499.285 συνταξιούχοι. Διπλή αύξηση θα λάβουν 1.344.696 εκατ. συνταξιούχοι. Τριπλή αύξηση θα λάβουν 185.649 συνταξιούχοι. Τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη θα λάβει ένας στους δύο συνταξιούχους και ορισμένοι θα λάβουν περισσότερα.

Επισήμανε πως το 83% όσων έχουν προσωπική διαφορά, θα έχουν και αυτοί θετική επίδραση, είτε λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, είτε λόγω του έκτακτου επιδόματος, που μπορεί να φθάσει και τα 600 ευρώ το χρόνο. Συνολικά το 94,6 % των συνταξιούχων θα πάρουν αύξηση.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που είναι: Η μείωση του χρόνου παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια, από 20 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η αύξηση των δόσεων για τις ρυθμισμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις, όπως ισχύει και για οφειλές στην Εφορία. Η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους. Η θέσπιση πλαφόν και για τις επικουρικές συντάξεις, «ειδάλλως ορισμένες ομάδες θα ελάμβαναν υπέρογκες συντάξεις 15.000 ή 20.000 ευρώ τον μήνα». Η δυνατότητα που δίνεται στις δημόσιες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων «που διαχειρίζονται εδώ και 20 χρόνια με επιτυχία τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ» να κάνουν το ίδιο και για τα αποθεματικά του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς όπως σημείωσε ο υπουργός «εξαιτίας της μη επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου, η αξία τους έχει απομειωθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει απομείνει μόνο το 37%».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στις κυριότερες από τις κοινωνικές ρυθμίσεις: Μείωση του ποσοστού αναπηρίας στο 50% για τη λήψη σύνταξης και παροχών αναπηρίας για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό, Απαγόρευση των διακρίσεων στην εργασία σε βάρος των οροθετικών. Επέκταση της άδειας μητρότητας για τις μισθωτές στον ιδιωτικό τομέα σε εννέα μήνες από έξι, κατ' αναλογία της αντίστοιχης άδειας που δικαιούνται οι μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο.

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των συνθημάτων, του ψεύδους και του αρνητισμού» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και προσέθεσε: «Είναι δικαίωμά σας αν έχετε επιλέξει να βαδίσετε αυτό το δρόμο, να τον βαδίσετε μόνοι σας. Εμείς στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στον δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνο Σκουρλέτη για την συμπερίληψη του ονόματός του στην λίστα με τις παρακολουθήσεις είπε: «Δεν πιστεύω τα δημοσιεύματα, όπως έχω ξαναπεί. Ελάμβανα όλα τα προσεκτικά μέτρα ως υπουργός. Όλες οι μείζονες αποφάσεις που έλαβα συναποφασίστηκαν με τους τρεις πρωθυπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκα. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως απόδειξη ... δεν μπορώ να νομιμοποιήσω όλες τις καταγγελίες που είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Πολύ περισσότερο όταν το τελευταίο δημοσίευμα συνέπεσε το ίδιο Σαββατοκύριακο με ένα άλλο δημοσίευμα ότι κατάσκοποι παρακολουθούσαν και διέσωσαν τη σύζυγο, τα παιδιά και την πεθερά του κ. Πιερρακάκη και με ένα άλλο δημοσίευμα που έλεγε ότι δεν ευθυνόταν ο κ. Τσίπρας για το ότι πήγε στο κότερο της κυρίας Παναγοπούλου αλλά έφταιγαν εκείνοι που τον φωτογράφησαν». «Δεν θα ήθελα να είμαι μέρος αυτής της πολιτικής ιλαροτραγωδίας. Και σε κάθε περίπτωση το ζήτημα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη σε ανώτερο επίπεδο που θα κάνει τη δουλειά του» τόνισε.

Για το θέμα των πλειστηριασμών και την «ιερά οργή που διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο υπουργός «εγώ θα σας θυμίσω τον νόμο του 2015 που ήταν ο πρώτος νόμος που ήρε όντως την οριζόντια προστασία. Μετά ήρθε ο Ν.2017 για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» και προσέθεσε δήλωση του κ. Τσακαλώτου που είχε αναφέρει πως "οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι θετικοί για τις τράπεζες, τις οικονομίες και την κοινωνία". Σημείωσε πως το 2018-2019 επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 30.000 πλειστηριασμούς. «Με εμάς τους τρισκατάρατους, από το 2019 και μετά στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που έχουν γίνει έχουμε 743.000 ρυθμίσεις δανείων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Υπάρχει ένα προστατευτικό πλαίσιο που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας των ευάλωτων και της υιοθέτησης κανόνων κοινής λογικής που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε ενώ σχετικά με την υπόθεση του πλειστηριασμού της κατοικίας της δημοσιογράφου ανέφερε ότι «η διαδικασία ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2019. Μαζί με άλλους 29.999. Αυτή είναι η πραγματικότητα και λυπάμαι που καταρρέει ακόμα ένας μύθος σας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ