Skip to main content

Χατζηγεωργίου: Στόχος η στήριξη μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας

Άρθρο της υφυπουργού Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας - Θράκης στη Voria.gr για την προσπάθεια στήριξης της επιχειρηματικότητας.

της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου*

Η προσπάθεια της κυβέρνησης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της επικεντρώθηκε στο να βγει η χώρα από την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια. Και αυτό είναι κάτι που το επιτύχαμε με το τέλος των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. Η Ελλάδα εξήλθε από την αυστηρή επιτροπεία με την ανεργία σε πτώση, με ένα εκτεταμένο δίχτυ προστασίας και στήριξης των αδύναμων, με το κοινωνικό κράτος ενισχυμένο και με τους σημαντικότερους οικονομικούς δείκτες σε άνοδο.

Όλα αυτά τα χρόνια στηρίξαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων που επέτρεπαν τα προγράμματα στήριξης, την ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Και τώρα που πλέον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση περαιτέρω και ουσιαστικότερης ενίσχυσης κλάδων της οικονομίας που επλήγησαν από την κρίση.

Κεντρικό στόχο του προγράμματός μας αποτελεί η στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Γι’ αυτό δημιουργούμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυσή της και δρομολογούμε ελαφρύνσεις που θα δώσουν ανάσα σε επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Σε αυτήν την κατεύθυνση προωθήσαμε την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το νομοσχέδιο για την οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ιδρυθεί το συντομότερο δυνατό μία Τράπεζα που θα ενισχύει αφενός τις υποδομές και αφετέρου τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Προχωρήσαμε στη δημιουργία πάνω από 30 στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, με συνολικούς πόρους 7,8 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν, μέσα στην επόμενη τριετία, επενδύσεις της τάξης των 22 δισ.ευρώ.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η ρύθμιση που φέραμε για τις 120 δόσεις, μαζί με το γενναίο κούρεμα οφειλών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μια ρύθμιση που δίνει σημαντική ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες.

Επιπρόσθετα, μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%. Τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται ήδη για να ελαφρύνουν άμεσα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ελάφρυνσης και ενίσχυσης θα μειώσουμε, το 2020, εκ νέου το ΦΠΑ από το 13% στο 11%, ενώ θα επιδοτήσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές τόσο για τους νέους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις.

Το 2015 βάλαμε στόχο να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια. Και τα καταφέραμε. Με σκληρή δουλειά, με πρόγραμμα και στρατηγική, με τον κόσμο της εργασίας και τους ανθρώπους της παραγωγής στις προτεραιότητές μας, θα μπούμε στη νέα τετραετία, για να βάλουμε την Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Μία ανάπτυξη δίκαιη και για τους πολλούς.

* Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου είναι υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης)