Skip to main content

Chelsea Hellenic Supporters: Οι ιδιαιτερότητες και ο φόβος της Τούμπας

Ο πρόεδρος του ελληνικού club της Τσέλσι μιλά για την πορεία της λέσχης, τις ιδιαιτερότητες των «μπλε» και το μεγάλο ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ

Το «παρών» στην Τούμπα για την πρεμιέρα της Τσέλσι στους ομίλους του Europa League εναντίον του ΠΑΟΚ (20/9, 19:55) θα δώσει αύριο το Chelsea FC Hellenic Supporters σε ένα παιγνίδι ιστορικού χαρακτήρα για το club, καθώς αποτελεί την πρώτη αναμέτρηση στην Ελλάδα όπου οι φίλαθλοι των «μπλε» θα στηρίξουν μαζικά την ομάδα κόντρα σε σύλλογο της χώρας μας.

Η Voria.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της λέσχης, Ηρακλή Κοντζόγλου, που αναφέρθηκε τόσο στην πορεία του club από το 2007, όταν και δημιουργήθηκε, μέχρι το σήμερα, όσο φυσικά και στη μεγάλη αναμέτρηση εναντίον του Δικεφάλου στη Θεσσαλονίκη και τις ιδιαιτερότητες που διέπουν αυτήν σε συνδυασμό με την παρουσία Ελλήνων οπαδών των Λονδρέζων στη Θύρα 8 της Τούμπας στηρίζοντας το συγκρότημα του Μαουρίτσιο Σάρι.

Αρχικά ο κ. Κοντζόγλου αναφέρθηκε στην ίδρυση του Chelsea FC Hellenic Supporters και τα πρώτα του βήματα:

«Το Chelsea FC Hellenic Supporters ιδρύθηκε το 2007 από 20 άτομα εκ των οποίων οι 8 παραμένουμε ακόμη και σήμερα ενεργοί. Αρχικά ξεκίνησε σε επίπεδο bronze (η Τσέλσι κατηγοριοποιεί τα club σε bronze, silver, gold και platinum) και σιγά σιγά εξελίχθηκε φτάνοντας το 2012 στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή το platinum, με τα μέλη του να λαμβάνουν πλέον εξαιρετικά προνόμια.

» Αριθμούμε 270 μέλη συνολικά, η λέσχη στεγάζεται στο Πέραμα, σε έναν μοναδικό πολυχώρο που ξεπερνά τα 300 τμ, και η επίσημη Τσέλσι μάς συμπεριλαμβάνει στα κορυφαία club της ομάδας εκτός Αγγλίας καθώς είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνο 25 στο σύνολο έχουν τη δυνατότητα να ανήκουν στην κατηγορία platinum.

» Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να παίρνουμε εισιτήρια με προτεραιότητα για όλα τα παιχνίδια της ομάδας τόσο στο "Stamford Bridge" όσο και σε εκτός έδρας για όλες τις διοργανώσεις, ακόμη και τελικούς, όπου η ζήτηση και το ενδιαφέρον είναι δεδομένα μεγαλύτερο. Μια από τις κορυφαίες μας στιγμές ήταν η εκδρομή που κάναμε πρόπερσι όταν και η ομάδα πήρε το πρωτάθλημα όπου 20 μέλη ταξιδέψαμε και παρακολουθήσαμε στο Λονδίνο το παιγνίδι κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι.

» Παράλληλα οφείλω να αναφέρω πως μέλη μπορούν να γίνουν μόνο όσοι κατοικούν στην Ελλάδα καθώς δεν γίνεται να γραφτεί Έλληνας που κατοικεί σε άλλη χώρα και ειδικότερα στην Αγγλία και αυτό συμβαίνει ώστε να υπάρχει, τρόπον τινά, δικαιοσύνη καθώς κάποιος που κατοικεί στη Βρετανία θα είχε περισσότερες ευκαιρίες να χρησιμοποιεί τα μοναδικά προνόμια platinum παρακολουθώντας περισσότερες φορές την ομάδα».

Μιας και η συζήτηση πήγε στα εισιτήρια δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον κ. Κοντζόγλου -ο οποίος μάλιστα αποτελεί και εκπρόσωπο των ξένων club της Τσέλσι- σχετικά με το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ που αποτέλεσε το βασικό στην καθημερινότητα της λέσχης μετά την κλήρωση της 31ης Αυγούστου με τον ίδιο να αναφέρει:

«Δεν μπορείς να φανταστείς τι έγινε στη σελίδα μας στο Facebook μετά την κλήρωση. Ένας βομβαρδισμός μηνυμάτων και αιτημάτων για εισιτήρια τόσο από μέλη όσο και άτομα που δεν είναι γραμμένα στο club αλλά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Τσέλσι έλαβε συνολικά 1.450 εισιτήρια -πιθανότατα να επιστρέψει μερικά στον ΠΑΟΚ- και εμείς θα έχουμε 30 μέλη μας στην Τούμπα, στην πλειονότητά τους από τη Βόρεια Ελλάδα.

» Δεν θα μπορούσε άλλωστε κανείς που δεν αποτελεί μέλος μας να πάρει εισιτήριο για το εν λόγω παιγνίδι ενώ μάλιστα η ίδια η Τσέλσι έχει αυστηρή πολιτική και συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο διανέμει τα εισιτήρια στα κύπελλα Ευρώπης.

» Συγκεκριμένα, για να αντιληφθεί κανείς τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης, η Τσέλσι έστειλε σε συνάρτηση πάντα με τις επιταγές της UEFA μια ειδική φόρμα (declaration form) που έπρεπε να συμπληρωθεί ατομικά από κάθε μέλος του club μας και να αποσταλεί στην ομάδα. Αυτή, όταν ενέκρινε την εγκυρότητα των στοιχείων, έστειλε αντίστοιχα στον καθέναν ένα voucher με το οποίο μαζί με την ταυτότητα θα είναι σε θέση να παραλάβει από μέρος που θα υποδείξουν οι επικεφαλής της ομάδας στη Θεσσαλονίκη το εισιτήριό του για το ματς με τον ΠΑΟΚ.

» Παράλληλα είχαμε κάνει αίτημα ώστε να βραβεύσουμε την ομάδα με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Ελλάδα αλλά απορρίφθηκε αμέσως από τους ιθύνοντες της λέγοντας πως αυτού του είδους οι εκδηλώσεις έχουν σταματήσει εδώ και 5 χρόνια!».

«Εδώ είναι Βαλκάνια» συνηθίζουμε να λέμε χαριτολογώντας κάτι που αποτελεί πραγματικότητα για την επίσημη Τσέλσι που με ανακοίνωσή της προειδοποιούσε πως το παιχνίδι της Τούμπας... δεν είναι για όλους κάτι που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντζόγλου «αποτέλεσε μαχαιριά καθώς αποθάρρυνε αρκετούς Άγγλους από το να κλείσουν εκδρομή για τη Θεσσαλονίκη, καθώς επικράτησε φόβος». «Προσωπικά δεν υποστηρίζω κάποια ελληνική ομάδα αλλά η προσφυγική μου καταγωγή με οδήγησε στο να συμπαθώ πάντα ιδιαίτερα τόσο την ΑΕΚ όσο και τον ΠΑΟΚ αλλά οφείλω να ομολογήσω πως οι εικόνες με τον κ. Σαββίδη και το όπλο στο ντέρμπι των δύο ομάδων σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως τόσο από τα αγγλικά ΜΜΕ όσο και στους επίσημους κύκλους της Τσέλσι», λέει.

Και προσθέτει: «Σε γενικό πλαίσιο, όμως, τόσο οι άνθρωποι της ομάδας όσο και οι φίλαθλοί της ξέρουν τι επικρατεί ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα και αναμφίβολα περιμένουν μια καυτή ατμόσφαιρα από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που θα βάλει δύσκολα στους "μπλε". Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα θα υπάρξει κλιμάκιο από τη μητροπολιτική αστυνομία που θα βρίσκεται ανάμεσα στους Άγγλους οπαδούς και τα στελέχη του θα είναι καμουφλαρισμένα και έτοιμα να επέμβουν πυροσβεστικά σε πιθανά επεισόδια».

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει το περιβάλλον των Λονδρέζων τη συγκεκριμένη αναμέτρηση αγωνιστικά, ο ίδιος είναι αφοπλιστικά ειλικρινής. «Η Τσέλσι δεν αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βάση στα παιχνίδια του ομίλου. Βλέπουν την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ ως ένα παιχνίδι της σειράς και δεν πρόκειται γενικά να το χτυπήσουν όπως θα έκαναν αντίστοιχα με έναν αγώνα Champions League ενώ ο Σάρι θα κάνει αλλαγές δίνοντας βάση στην Premier League και τον αγώνα της Κυριακής εναντίον της Γουέστ Χαμ. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως εφόσον η ομάδα καταφέρει να διατηρηθεί μέσα στην 4άδα που δίνει εισιτήριο για το επόμενο Champions League και έχει προκριθεί στους "8" του Europa τότε θα κοιτάξει να φτάσει μέχρι το τέλος όπως αντίστοιχα έκανε και η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ κερδίζοντας το τρόπαιο», λέει.

Ο κ. Κοντζόγλου έκλεισε τη συζήτηση με μια ευχή για το μεγάλο παιχνίδι λέγοντας: «Εμείς ως Chelsea FC Hellenic Supporters ανυπομονούμε να δούμε την ομάδα να κερδίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πάνω απ' όλα όμως να επιθυμούμε να γίνει ένα όμορφο παιχνίδι, μια γιορτή χωρίς έκτροπα και επεισόδια τα οποία δεν έχουμε ζήσει πουθενά, σε κανένα μέρος όπου πήγαμε για να παρακολουθήσουμε την Τσέλσι».