Skip to main content

Χειροποίητες δημιουργίες από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη... Χαβάη

Ο Κωστής Βοζίκης με την InSpiral Tree δίνει σε αντικείμενα άλλων εποχών νέα χρηστική αξία και τα… ταξιδεύει σε 25 χώρες, από την Ινδία μέχρι τις ΗΠΑ.

Οι χειροποίητες δημιουργίες του φιγουράρουν από τα Breakout Studios στο Σαν Χοσέ μέχρι τα Sherlocked Escape Rooms στο Λονδίνο, ενώ έχουν απήχηση μεταξύ ξένων καλλιτεχνών, όπως είναι για παράδειγμα η Καναδή ποπ σταρ Kiesza.

Αντικείμενά του μάλιστα επελέγησαν από την Amazon για να φιλοξενηθούν στο τμήμα με τα χειροποίητα είδη της. Ο Κωστής Βοζίκης με την InSpiral Tree, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, δίνει σε αντικείμενα μιας άλλης εποχής νέα χρηστική αξία, φέρνει πιο κοντά το παρελθόν με το παρόν και επενδύει στο μέλλον, ανανεώνοντας τη ζωή πραγμάτων που έχουν αποσυρθεί. Αναβαθμίζει παλιές χαλασμένες συσκευές σε φωτιστικά, δημιουργεί ρολόγια εμπνευσμένα από άλλες εποχές, παίρνει αντίκες φθαρμένες από τον χρόνο και τις μετατρέπει σε ολοκαίνουρια έπιπλα, κάνει καθημερινά αντικείμενα μικρά καλλιτεχνήματα με την τεχνική του ντεκουπάζ, ενώ δημιουργεί πίνακες από χαλκό και ορείχαλκο.

Breakout Studios - San Jose Helmet Lamp

Μέχρι στιγμής τα αντικείμενα που φτιάχνει έχουν ταξιδέψει σε περισσότερες από 25 χώρες, με τη δημιουργικότητά του να βρίσκει κοινό από την Ινδία και την Κένυα μέχρι τον Μαυρίκιο και τη Χαβάη.

Μετά από τρία χρόνια διαδικτυακής παρουσίας, διαθέτει εδώ και λίγο καιρό και φυσική παρουσία στην οδό Φιλίππου 95, όπου βρίσκεται το κατάστημα και το εργαστήριό του.

Από τη μουσική στις κατασκευές

Η ιστορία της InSpiral Tree ξεκινά το 2015. Ο Κωστής Βοζίκης, μουσικός στο επάγγελμα, γράφει μουσική για το θέατρο, η συγκυρία όμως των capital controls οδηγεί στην ακύρωση πολλών από τις δουλειές του. Ξαφνικά βρίσκεται με πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του και αποφασίζει να ασχοληθεί με τις κατασκευές, που ούτως ή άλλως υπήρχαν στη ζωή του, αφού ήθελε να δίνει στον χώρο του την προσωπική του πινελιά. Ξεκινά με μια σειρά ρομπότ-φωτιστικών, με χέρια πιρούνια και κατσαβίδια και κεφάλια φωτογραφικές μηχανές.

Δειλά στην αρχή μπαίνει στη διαδικασία να παρουσιάσει στο διαδίκτυο αυτά που φτιάχνει μέχρι που πετυχαίνει τις πρώτες του πωλήσεις σε Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχίζει έτσι να εμπλουτίζει τη γκάμα του και με άλλα αντικείμενα από άλλα υλικά. Εμπνευσμένος από την τεχνική steampunk, με αισθητική που έχει τις ρίζες της στις βιομηχανικές ατμοκίνητες μηχανές του 19ου αιώνα, δημιουργεί φωτιστικά, ενώ στη συνέχεια φτιάχνει και μια σειρά από ρολόγια λυχνίας –που ήταν δημοφιλή τη δεκαετία του ’60- τα Nixie Tube Clocks. Πρόκειται για ρολόγια με πλακέτες λυχνιών, όπου κάθε ψηφίο βρίσκεται σε κάθε λυχνία. Μάλιστα, τα ρολόγια αυτά αρχίζουν να έχουν απήχηση σε escape rooms στο Ρότερνταμ και το Λονδίνο, καθώς η αισθητική τους δημιουργεί μια εικόνα μυστηρίου και ρετρό, ενώ αξιοποιούνται ως χρονόμετρα. 

Kiesza - Canadian Pop Star, μπροστά από καθρέφτη του Κωστή Βοζίκη

 

Ο Κωστής Βοζίκης όμως δεν σταματά εκεί. Υπέρμαχος της κυκλικής οικονομίας, αρχίζει να δίνει μια δεύτερη ζωή σε παλιές συσκευές, όπως τηλέφωνα, που τα καντράν τους γίνονται ντίμερ για τον φωτισμό, αλλά και φωτογραφικές κάμερες. Στις δραστηριότητές του έρχεται να προστεθεί και η παλαίωση μετάλλου, με την οποία δημιουργεί πίνακες σε οξειδωμένα φύλλα χαλκού, που αποτυπώνουν γνωστούς μουσικούς, φωτογραφίες και άλλες εικόνες.

Με τον καιρό βλέπει πως το σπίτι του δεν αρκεί για να στεγάσει τη δημιουργικότητά του και αποφασίζει να βρει έναν χώρο, για να δημιουργήσει το εργαστήριό του, αλλά και ένα κατάστημα λιανικής, ώστε, πέραν του διαδικτύου, να έρθει κοντά και στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Έτσι τον Δεκέμβριο του 2019 ανοίγει τις πόρτες του InSpiral Tree στη Φιλίππου, με μια, απρόσμενη, όπως λέει, ανταπόκριση από τον κόσμο.

London Sherlocked Escape Rooms

Η μουσική παραμένει η μεγάλη του αγάπη, άλλωστε συνεχίζει να γράφει για το θέατρο, ενώ πρόσφατα δούλεψε για παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Άλλωστε, κατάφερε να συνδέσει τις δύο του δραστηριότητες, αφού με τις κατασκευές ανακάλυψε πως μέσα από νέα υλικά, που δεν είναι τα παραδοσιακά, μουσικά όργανα, όπως για παράδειγμα ένα μεταλλικό τασάκι, μπορεί να δημιουργήσει μουσική.   

«Η δημιουργία είναι ταξίδι και στόχος. Αυτό που θέλω για την InSpiral Tree είναι να συνεχίσουν τα αντικείμενά μου να γίνονται μέρος της ζωής άλλων ανθρώπων» λέει στη Voria.gr ο Κωστής Βοζίκης.