Skip to main content

Χορευτές του Βορρά: Η χορευτική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη που κάνει … sold out

Είναι μια από τις πρώτες ομάδες επαγγελματιών χορευτών που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη πριν από 27 χρόνια και άνοιξαν τα φτερά τους πανελλαδικά.

Γεννήθηκε πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες μέσα από την επιθυμία μιας οραματίστριας χορεύτριας να δώσει στους επαγγελματίες χορευτές της Θεσσαλονίκης ένα βήμα. Μετά από δεκάδες παραστάσεις και με ένα πιστό κοινό να την ακολουθεί όπου κι αν παίζει, η ομάδα χορού «Χορευτές του Βορρά» κατάφερε, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Τατιάνας Παπαδοπούλου, να αφήσει το αποτύπωμά της στα καλλιτεχνικά δρώμενα, να ξεφύγει από τα όρια της περιφέρειας, να ανέβει σε μεγάλες σκηνές και να μυήσει τον κόσμο της πόλης και όχι μόνο στον σύγχρονο χορό.



Από το Sani Festival, το Festival Unesco και τις Χορευτικές Συναντήσεις με αφορμή την Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μέχρι τη Biennale Νέων Καλλιτεχνών το 2003, το Πανόραμα Σύγχρονου Χορού στο Κέντρο Τεχνών και την Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και από το Balkan Arts Market και τα «Δημήτρια» μέχρι το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το Φεστιβάλ Δάσους  του ΚΘΒΕ, οι Χορευτές του Βορρά έχουν να επιδείξουν πλούσιο καλλιτεχνικό έργο, που εμπλουτίζεται συνεχώς.  

Μάλιστα, αύριο 24 και μεθαύριο 25 Ιουλίου η παράστασή τους «Ο Μύθος της Μέδουσας» ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τον Σεπτέμβριο η παράστασή τους «Η Θάλασσα» του Νίκου Σκαλκώτα, που θα χορογραφηθεί σε παγκόσμια πρώτη, θα ανέβει στο Φεστιβάλ Δάσους στο πλαίσιο συνεργασίας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Τα τελευταία χρόνια η ομάδα έχει ανοίξει τις πόρτες της και σε χορευτές εκτός Θεσσαλονίκης, ενώ στην πορεία των ετών είδε τα μέλη της να διαπρέπουν σε μεγάλες σκηνές της Ευρώπης.

«Οι Χορευτές του Βορρά αγαπήθηκαν από το κοινό της Θεσσαλονίκης, που ήταν το πρώτο που μας πίστεψε, προτού κάνουμε το άνοιγμά μας και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το μεγάλο δε ευτύχημα ήταν πως όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να συνεργαστούμε με αξιόλογους ανθρώπους από όλο το καλλιτεχνικό φάσμα» λέει στη Voria η Τατιάνα Παπαδοπούλου.

 

Ο χορός, το ατύχημα και το όνειρο για τους Χορευτές του Βορρά

Η Τατιάνα Παπαδοπούλου ξεκίνησε το κλασικό μπαλέτο σε ηλικία επτά ετών. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή η δασκάλα της είδε κάτι ιδιαίτερο σε εκείνη. Έτσι δεν ήταν έκπληξη το ότι στα 16 της έφτιαχνε βαλίτσες για την Βασιλική Ακαδημία Χορού στο Λονδίνο, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια, για να συνεχίσει αργότερα την χορευτική της καριέρα στην Αθήνα. Ένα σοβαρό ατύχημα όμως άλλαξε τα σχέδιά της και την κράτησε στο κρεβάτι 9 ολόκληρους μήνες. Επιστρέφοντας πια στη Θεσσαλονίκη, τόλμησε να οραματιστεί ένα νέο μέλλον, τόσο για την ίδια όσο και για τη χορευτική προοπτική της πόλης και πρότεινε στον γνωστό χορογράφο, Γιάννη Μαργαρώνη, να δημιουργήσουν μια χορευτική ομάδα που να δίνει τη δυνατότητα στους χορευτές της πόλης να ανοίξουν τα φτερά τους.  Άλλωστε, τότε ομάδες επαγγελματικού χορού δεν υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη και τα χορευτικά ταλέντα αναγκάζονταν να μεταναστεύσουν. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν το 1994 οι «Χορευτές του Βορρά» που ακόμα και στο όνομά τους ήθελαν να δείξουν την καταγωγή τους. Καλλιτεχνική διευθύντρια ανέλαβε η Τατιάνα Παπαδοπούλου, ενώ το 2000 ο Γιάννης Μαργαρώνης αποχώρησε και τη θέση του πήρε η Αρετή Κουτσικοπούλου.


Μια πενταετία μετά τη δημιουργία τους οι Χορευτές του Βορρά κατέβηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα. Το 2004 έλαβαν μάλιστα και την πρώτη τους επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού, που ακολουθήθηκε από πολλές ακόμα. Κομβικό όμως σημείο στην πορεία τους ήταν όταν μετά από επιλογή καλλιτεχνικών διευθυντών ξένων φεστιβάλ, που είχε προσκαλέσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η χορευτική τους ομάδα συμμετείχε δύο φορές στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο Χορού όπου προβλήθηκε απόσπασμα από τη δουλειά τους. Σύντομα απέκτησαν ένα πιστό κοινό πέραν της Θεσσαλονίκης  που έσπευδε να τους υποστηρίξει σε κάθε ευκαιρία.

Η πλούσια καλλιτεχνικά πορεία

Παραγωγές όπως οι «Χαμένες πατρίδες», «Eξομοίωση», «Πάλι από την αρχή», «Rom», «Ένα κομμάτι ουρανού μου ανήκει», «Anima Libera», «Και μετά από ένα βαθύ ύπνο…», «Alter Εgo», «Carpe… Somnium», «session 1», «erga omnes», «Επιμένω..», «Tα γενέθλια της Ινφάντα» , «To Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Ο μύθος της Μέδουσας» και  «Η Θάλασσα» περιλαμβάνονται στο πλούσιο καλλιτεχνικό τους πορτφόλιο. Μάλιστα, οι παραστάσεις «To Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», που πραγματοποιήθηκαν σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ήταν sold out από την πρώτη στιγμή. «Καταλάβαμε πως αυτό που κάναμε αφορούσε πραγματικά τον κόσμο και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση» εξηγεί η Τατιάνα Παπαδοπούλου.


Η ομάδα δεν έμεινε ανενεργή ούτε μέσα στην πανδημία, αφού συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, για την οποία  απέδωσε χορευτικά προς διαδικτυακή  προβολή μουσική  σύνθεση  του  Dmitri  Shostakovich, ενώ στη δεύτερη καραντίνα οι Χορευτές του Βορρά έκαναν πρόβες για τις επόμενες παραστάσεις τους.

«Ο χορός είναι για μένα ζωή. Σε κάθε μεγάλη μου δυσκολία πάντα επέστρεφα εκεί. Είμαι ευγνώμων για τη δουλειά μου, αλλά και για την πορεία των Χορευτών του Βορρά που αγαπήθηκαν περισσότερο από όσο θα μπορούσα να έχω ονειρευτεί» λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας.