Skip to main content

Χωρίς μάσκα στην Κολωνία; 150 ευρώ πρόστιμο

Στον αγώνα κατά του κορωνοϊού οι γερμανικές αρχές έχουν επιστρατεύσει ελεγκτές. 150 ευρώ είναι το πρόστιμο για τους επιβάτες χωρίς μάσκα στα τρένα.

Έβαλα βιαστικά την μάσκα μου όταν μπήκα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας. Είναι 10:30 μ.μ. Σάββατο βράδυ. Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και τριγύρω υπάρχουν πολλά μπαρ και εστιατόρια. Στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού, συναντώ αρκετούς αστυνομικούς, υπαλλήλους ασφαλείας από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους και υπαλλήλους ασφαλείας του δήμου. Ελέγχουν τη συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και ειδικά τη χρήση μάσκας.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία εξακολουθεί να φαίνεται σχετικά καλή, παράλληλα όμως παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 300.000. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, προστίθενται περίπου 2.000 κρούσματα κάθε μέρα. Νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία προετοιμάζονται για αύξηση του αριθμού των ασθενών και πολιτικοί επιβάλλουν νέους περιορισμούς σε μαζικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία έχουν χαλαρώσει μετά από τους σχετικά ήσυχους καλοκαιρινούς μήνες και δεν συμμορφώνονται πλέον με τα μέτρα. Για παράδειγμα, δεν φορούν πάντα μάσκα, αν και ήταν υποχρεωτικό στη Γερμανία από τα τέλη Απριλίου στις δημόσιες συγκοινωνίες. Για να αποτρέψουν την αύξηση των κρουσμάτων, οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία από τα μέσα Αυγούστου. Σε άλλα κρατίδια, τα πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 500 ευρώ.

Η άγνοια ή η βιασύνη δεν αποτελούν δικαιολογία

Διαπιστώσαμε ότι η μάσκα φοριέται συχνά στα τρένα. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια ότι βγάζουν τη μάσκα όταν κατεβαίνουν από το τρένο. Αλλά η υποχρέωση χρήσης μάσκας ισχύει και στις πλατφόρμες αλλά και στα κτίρια των σταθμών», λέει ο Χόλγκερ Κλάιν, εκπρόσωπος Τύπου από την Ένωση Μεταφορών Ράιν Ζιγκ.

Σήμερα όσοι δεν φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους του σταθμού της Κολωνίας τους γίνεται μόνο μια σύσταση. Όποιος όμως δεν φοράει μάσκα στο κτίριο του σταθμού πρέπει να πληρώσει πρόστιμο.

«Στο δρόμο φορούσαμε μάσκα επειδή υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι. Όταν δεν υπάρχει κανένας τη βγάζουμε», λέει μια νεαρή γυναίκα στους αστυνομικούς που καταγράφουν τα προσωπικά της στοιχεία.

«Πού πρέπει να φορέσεις μάσκα;» ρωτά το σύντροφό της. «Δεν υπάρχουν πινακίδες στην πλατφόρμα», προσθέτει η νεαρή γυναίκα. Οι αστυνομικοί δεν δείχνουν πάντως κατανόηση και τους κόβουν πρόστιμο 150 ευρώ στον καθένα.

Θα λάβετε την ειδοποίηση μέσω ταχυδρομείου, εξηγεί ένας υπάλληλος των σιδηροδρόμων.

Ο στόχος δεν είναι πρόστιμα αλλά η συμμόρφωση

Μια ανακοίνωση από τα μεγάφωνα στο σταθμό ζητά από τον κόσμο να κρατά τις αποστάσεις του ενάμισι μέτρου και να φοράει μάσκα. Μια ενθουσιώδης ομάδα νέων μπαίνει στο κτήριο, κρατά μπουκάλια μπύρας στο χέρι αλλά χωρίς μάσκα. Αυτό συμβαίνει κάθε λίγα λεπτά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας. Σε μόλις μισή ώρα δόθηκαν 20 πρόστιμα.

Οι νέοι φεύγουν θυμωμένοι. Οι αρχές ασφαλείας αντιμετωπίζουν πολύ πιο βίαιες αντιδράσεις. Η Κάθριν Χάιμερ από την Υπηρεσία Δημόσιας Τάξης του δήμου της Κολωνίας κατανοεί το θυμό του κόσμου: «Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι επειδή πρόκειται για ένα πολύ υψηλό πρόστιμο. Μπορούμε όλοι να το καταλάβουμε γιατί πονάει, ωστόσο θα πρέπει, μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, οι άνθρωποι να μαθαίνουν. Κάνουμε πάντα το καλύτερο για να τους το εξηγήσουμε», λέει.

Οι ελεγκτές επέβαλαν 150 πρόστιμα εντός δύο ωρών. Εργάζονται επίσης και σε άλλους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Κολωνίας και στη γύρω περιοχή. Οι αρχές ελπίζουν να συγκρατήσουν το δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εξακολουθεί να έχει τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 70.000.

Λέω αντίο στους ελεγκτές και πηγαίνω στο τρένο. Πολλοί χαρούμενοι νέοι μπήκαν ξανά σε αυτό, με τις μάσκες τους να κρέμονται κάτω από το πηγούνι τους. Και μια σκέψη έχει καρφωθεί στο κεφάλι μου: «Τώρα θα τους πιάσουν».

Συντάκτης: Ναταλία Σμολέντσεβα

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσoυ

Πηγή: Deutsche Welle