Skip to main content

Χωρίς Θεσσαλονίκη η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 81η ΔΕΘ

Στην παρούσα φάση τα κύρια μελήματα του Μητσοτάκη είναι η παρουσίαση σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη και η μετάδοση αυτοπεποίθησης στο κόμμα του.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 81η ΔΕΘ, που ολοκληρώθηκε χθες με τη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο, δεν ήταν ιδιαιτέρως ευτυχής για τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα και τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με unfair πριν ακόμη ο κ. Μητσοτάκης πάρει το αεροπλάνο για το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η πρόσκληση παραγωγικών και επιστημονικών φορέων στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα τρεις ημέρες πριν από την ομιλία του Σαββάτου σχολιάστηκε αρνητικά, πρωτίστως από αυτούς που συμμετείχαν. Μάλιστα, κάποιος από τους προέδρους επισήμανε το σφάλμα στον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. Μια πρόσκληση έξω από κάθε δεοντολογία –αλλά και απλή λογική- αφού δεκάδες άνθρωποι παράτησαν τις δουλειές τους, ξόδεψαν και ταξίδεψαν αυθημερόν  στην Αθήνα για να ενημερώσουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στο… πόδι για τα τοπικά προβλήματα. Κάτι που θα μπορούσε πολύ καλύτερα να γίνει στη Θεσσαλονίκη, εάν ο κ. Μητσοτάκης ανέβαινε λίγες ώρες νωρίτερα.

Η χαλαρή αντιμετώπιση της Θεσσαλονίκης από τον κ. Μητσοτάκη επισημοποιήθηκε στην ομιλία του, στην οποία αφιέρωσε μία παράγραφο –κάτι ανάμεσα σε 30 και 40 λέξεις- για τα ειδικότερα ζητήματα της πόλης. Κι αυτό ο κ. Μητσοτάκης το έκανε για να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, που πάντα αντιδρούσε ή καταψήφιζε στην Βουλή μεγάλα έργα όπως το λιμάνι, οι αγωγοί μεταφοράς αερίου και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για την οποία ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα. Καμία δημιουργική πρόταση για τη Θεσσαλονίκη και για τις ιδιαιτερότητες της επιχειρηματικότητας του Βορρά δεν ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη. Ίσως η συντομότερη αναφορά στην περιοχή από πρωθυπουργό ή αρχηγό της αντιπολίτευσης εδώ και πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες. Μια απόδειξη ότι η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης στην οδό Πειραιώς στην Καλλιθέα δεν ήταν για τον ίδιο και τους επιτελείς του παρά μια αγγαρεία για να καλυφθεί η τυπική υποχρέωση.  

Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση τα κύρια μελήματα του κ. Μητσοτάκη είναι δύο. Πρώτον, να παρουσιάσει το σχέδιο του για την ανάπτυξη της οικονομίας, επισημαίνοντας κατά βάση αυτονόητα πράγματα που δυστυχώς ακόμη αποτελούν ζητούμενα. Εξαγγελίες που αναμφίβολα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Δεύτερον, να δώσει στο κόμμα του αυτοπεποίθηση και αέρα νίκης, τώρα που τον ευνοούν οι δημοσκοπήσεις.

Είναι, επίσης, προφανές ότι σε αυτές τις δύο –κατά τον κ. Μητσοτάκη- μεγάλες εικόνες, οι λεπτομέρειες δε χωρούν. Όσοι ασκούν κριτική για υποτιθέμενα μικρά ή δευτερεύοντα θέματα είναι ύποπτοι, εάν όχι αντίπαλοι, που καλό είναι να αποκλειστούν απ’ όπου γίνεται να αποκλειστούν. Όσοι, δε, αυτή την περίοδο εγείρουν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος είναι, απλώς «επαρχιώτες στην Ομόνοια μες στο ψιλόβροχο αρχές του... Σεπτέμβρη».

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες δεν αποτέλεσε παρά το σκηνικό της δικής του παράστασης. Μόνο που η πολιτική είναι και διαχείριση συμβόλων, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προέρχεται από μία αμιγώς πολιτική οικογένεια (έπρεπε να) το γνωρίζει από νωρίς. Οι πολιτικές παρουσίες στη ΔΕΘ έχουν και τοπικό χρώμα.

Γίνονται στη Θεσσαλονίκη και (υποτίθεται ότι) συμβολίζουν ένα ειδικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Β. Ελλάδα, έστω για λίγες ημέρες κάθε Σεπτέμβρη. Εκτός κι αν για τον κ. Μητσοτάκη ούτε τα προβλήματα, ούτε οι αναπτυξιακές δυνατότητες έχουν γεωγραφική διάσταση, οπότε καλό θα ήταν να ρίξει μια ματιά στο χάρτη.