Skip to main content

Χουλιάρα-AstraZeneca: Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο

Στην Ελλάδα, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αναδείχθηκαν εντονότερα στον τομέα της Υγείας

Επιστήμονες, κυβερνήσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, παγκοσμίως, ένωσαν τις δυνάμεις τους, με κοινό σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αναδείχθηκαν εντονότερα στον τομέα της Υγείας. Και θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε εξασφαλισμένη τη σταθερή πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και στις βέλτιστες καινοτόμες θεραπείες.

Αυτό επεσήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του “Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean” του Economist, που διεξήχθη στην Αθήνα, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.

«Σήμερα, σε μία από τις λίγες φορές στην ιστορία του ΕΣΥ που υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, βλέπουμε το Υπουργείο Υγείας να τα αξιοποιεί και να προχωρά προγραμματίζοντας εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, με σχέδια για την Πρωτοβάθμια, τη Δημόσια & την Ψυχική Υγεία, καθώς και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και τη διαχείριση και την μέτρηση της αποδοτικότητας των νοσοκομειακών υπηρεσιών», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην ενότητα “Sustainability And Public Health”. Προσθέτοντας: «Μπορούμε ωστόσο να κάνουμε πολλά ακόμα για να συνεχίσουμε να έχουμε εξασφαλισμένη την απρόσκοπτη και έγκαιρη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και κατ’ επέκταση στις βέλτιστες καινοτόμες θεραπείες όταν τις χρειαζόμαστε. Ο τομέας του φαρμάκου και ιδίως του καινοτόμου φαρμάκου αντιμετωπίζει πολλές στρεβλώσεις και επιβαρύνεται με υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις. Για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις του τομέα της Υγείας οφείλουμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Απαιτείται κοινή στόχευση κυβερνήσεων και νομοθετών, επιστήμης και ακαδημαϊκών, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, παρόχων υπηρεσιών υγείας και φορέων ασφάλισης και φυσικά των ασθενών».

Διαβάστε αναλυτικά στο e-farmako.gr