Skip to main content

Χρηματιστήριο: Άνοδος 2,01% με τζίρο στα 74 εκατ. ευρώ – Κέρδη 2,13% στην εβδομάδα

Η εβδομάδα κλείνει με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να ενισχύεται κατά 2,13% και τα συνολικά κέρδη από την 1η Οκτωβρίου να έχουν ξεπεράσει το 10%

Με τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις του Χρηματιστήριο Αθηνών σχεδόν να «αλληλοεξουδετερώνονται» (Δεύτερα +1,57%, Πέμπτη -1,40%, Τρίτη -0,69%, Τετάρτη +0,67%), η έκβαση της σημερινής συνεδρίασης θα καθόριζε και τον τελικό λογαριασμό για το σύνολο της εβδομάδας. Το ελληνικό χρηματιστήριο προερχόμενο από τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες κερδών έδειξε ότι δεν θέλει να χάσει το θετικό αυτό μομέντουμ και μάλιστα σήμερα το έκανε αποφασιστικά με ένα πειστικό +2,01%, βρίσκοντας στηρίγματα από τη μετοχή της Jumbo και αυτές των τραπεζών.

Η εβδομάδα κλείνει με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να ενισχύεται κατά 2,13%, να έχει αναρριχηθεί σε υψηλό από τις 29 Αυγούστου και τα συνολικά κέρδη από την 1η Οκτωβρίου να έχουν ξεπεράσει το 10% (10,44%). Πλέον με τα σταθερά βήματα που καταγράφει η Λεωφόρος Αθηνών, το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων είναι ένα επίπεδο που μοιάζει πολύ κοντινό.

Η σημερινή συνεδρίαση

Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι θετικό, το Χρηματιστήριο Αθηνών από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης εναρμονίσθηκε με αυτό. Η μπόρα από την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε καταλαγιάσει.

Η γενεσιουργός αιτία των χθεσινών αναταράξεων η Fed, ήρθε πάλι στο προσκήνιο σήμερα για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο αυξήθηκε στο 3,7% από 3,5% τον Σεπτέμβριο.

Με την εξέλιξη αυτή αναδύθηκε μία αίσθηση ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς πολλάκις οι αξιωματούχοι της έχουν δηλώσει ότι όσο η εικόνα της αγοράς εργασίας θα είναι ισχυρή θα προχωρούν περαιτέρω στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα η εικόνα στην αμερικανική αγορά εργασίας επιδεινώθηκε.

Η εικόνα του ΧΑ

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης ανεβάζοντας περαιτέρω ταχύτητα στην τελική ευθεία ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυόμενος κατά 2,01%, ανεβαίνοντας στις 879,10 μονάδες και απέχοντας πλέον κάτι λιγότερο από 21 μονάδες για τις 900 μονάδες. Το υψηλό ημέρας ελάχιστα πιο μακριά από την τιμή κλεισίματος στις 879,21 μονάδες, με το χαμηλό να καταγράφεται στις 862,39 μονάδες στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Ο τζίρος ξεπέρασε για δεύτερη φορά στην τρέχουσα εβδομάδα τα 70 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενος στα 74 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 24,5 εκατ. μετοχές.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης με ισχυρά κέρδη της τάξεως του 2,37%, άτονη άνοδο 0,81% σημείωσε ο Mid Cap, σε αντίθεση με τον τραπεζικό δείκτη που πραγματοποίησε άλμα κατά 3,28%.

Ράλι με +6,61% πραγματοποίησε η μετοχή της Jumbo, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Eurobank Equities η οποία για το 2023 την ξεχώρισε μαζί με τη μετοχή του ΟΠΑΠ (+2,05%).

Ακολούθησαν οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς με ισχυρά κέρδη 4,82% και 4,75% αντίστοιχα και από απόσταση Lamda (+3%), Εθνική (+2,77%), Βιοχάλκο (+2,43%), Quest (+2,27%), ΟΤΕ (+2,19%).

Μοναδική απούσα από το σημερινή ευφορία η μετοχή της Σαράντης, η οποία υποχώρησε κατά 0,63%.

Πηγή: moneyreview