Skip to main content

Χρυσό μετάλλιο και παγκόσμιο ρεκόρ για τον Ντουπλάντις στο επί κοντώ

Ο χρυσός ολυμπιονίκης πέρασε τα 6 μέτρα για να εξασφαλίσει τον τίτλο, προτού βελτιώσει το δικό του ρεκόρ κατά 1 εκατοστό με τη δεύτερη προσπάθειά του.

Ο Σουηδός Αρμάντ Ντουπλάντις κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με άλμα στα 6,21 μέτρα την Κυριακή κατακτώντας και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο Γιουτζίν του Όρεγκον.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης πέρασε τα 6 μέτρα για να εξασφαλίσει τον τίτλο, προτού βελτιώσει το δικό του ρεκόρ κατά 1 εκατοστό με τη δεύτερη προσπάθειά του.

Ο παγκόσμιος τίτλος ολοκληρώνει τη συλλογή του 22χρονου, καθιστώντας τον τον πρώτο αθλητή που έχει κερδίσει χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

«Στην πραγματικότητα, δεν σκέφτηκα τόσο πολύ το ρεκόρ σήμερα», είπε ο Ντουπλάντις. «Συνήθως, είναι πάντα κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αλλά σήμερα ήμουν πραγματικά συγκεντρωμένος στη νίκη και ήθελα πολύ να κερδίσω το χρυσό. Ήταν το μετάλλιο που μου έλειπε».

«Όταν ήμουν σε αυτό το ύψος, ήταν σαν να συνδυάζονταν όλα και συνέβησαν από εκεί. Μου αρέσει να πηδάω στο Γιουτζίν και ήταν καταπληκτικά εδώ», τόνισε.

Ο Ντουπλάντις έκανε δύο προσπάθειες στα 5,87 μέτρα πριν περάσει τα 6,00 μέτρα και μετά τα 6,06 μέτρα για να ξεπεράσει με ευκολία το ρεκόρ αγώνων των 6,05 μέτρων του Ντμίτρι Μάρκοφ στο Έντμοντον το 2001.

Έπειτα ανέβασε τον πήχη στα 6,21 μέτρα, υστερώντας στην πρώτη του προσπάθεια, αλλά έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στη δεύτερη.

Ήταν η τρίτη φορά φέτος που ο Ντουπλάντις σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ και το πέμπτο άλμα ρεκόρ συνολικά, αφού έσπασε το παγκόσμιο σήμα των 6,16 μέτρων του Γάλλου Ρενό Λαβιλενί με άλμα πάνω από τα 6,17 μέτρα τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Αμερικανός Κρις Νίλσεν πήδηξε 5,94 μέτρα για να πάρει το ασημένιο, μπροστά από τον Φιλιππινέζο Έρνεστ Τζον Ομπιένα, ο οποίος κέρδισε το πρώτο μετάλλιο της χώρας του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.