Skip to main content

Το φορτισμένο αντίο Χρυσοχοΐδη:Αποχαιρετώ το υπουργείο, αλλά όχι τον δημόσιο βίο

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων λαμβάνει χώρα στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ορκίστηκε ως νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαδεχόμενος τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων λαμβάνει χώρα στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης του υπουργείου.

Μέχρι νεωτέρας και μετά την εμπλοκή που προέκυψε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη που αν και αρχικά συμφώνησε, στη συνέχεια αρνήθηκε να αποδεχθεί τη θέση του υπουργού στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, οι αρμοδιότητες του υπουργείου παραμένουν στην Κατεχάκη, με τον υπουργό να παραμένει πολιτικός προϊστάμενος και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να διατηρεί τον επιχειρησιακό συντονισμό.

«Από την πρώτη ημέρα διαχειριζόμαστε το πρωτόγνωρο και το έκτακτο. Η ικανότητα διακυβέρνησης γίνεται κάθε ημέρα ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. Οι κρίσεις ορίζουν την ασφάλεια και η έννοια της ασφάλειας μετασχηματίζεται», τόνισε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Βάλαμε βάσεις, νέες βάσεις για μεταρρυθμίσεις», ανέφερε, κάνοντας αναφορά στην πρόσληψη 5.000 αστυνομικών, στην έκδοση της λευκής Βίβλου και στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, ενηώ σημείωσε ότι καθιερώθηκε διαφάνεια.

«Η Αστυνομία φυλάει τον Έβρο και τα χερσαία σύνορα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Αστυνομία κλήθηκε να εφαρμόσει μέτρα πανδημίας, κάτι για το οποίο δεν ήταν εκπαιδευμένη. Τα κατάφερε, πρόσθεσε, γιατί το έκανε με αυταπάρνηση.  Τώρα, ανέφερε, η αστυνομία συνεχίζει να δουλεύει με τους εμβολιασμούς. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο έγκλημα των Γλυκών Νερών, όταν δημιούργησαν αίσθημα ανασφάλειας. Όμωςη αστυνομία είχε την ψυχραιμία, το θάρρος να κάνει τη δουλειά της και να εξιχνιάσει. Βασικός στόχος της αστυνομίας είναι να εμπνέει ασφάλεια. Για να τα καταφέρει θέλει ανοιχτό μυαλό, σχεδιασμό. «Μειώθηκε η εγκληματικότητα, το παρεμπόριο, ανέπνευσαν τα Εξάρχεια».

«Ζούμε στην εποχή της κρίσης» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην πανδημία, τις παγκόσμιες ανακατατάξεις. «Η αστυνομία ή θα είναι μέσα στην κοινωνία ή δεν θα τα καταφέρει», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την ενδοοικογενειακή βία, την αθλητική βία και άλλες μορφές βίας ως συστημική βία.  

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο κ. Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε τους ανθρώπους του, τους 55.000 ανθρώπους που εργάζονται για την αστυνομία, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, τους επιτελείς και αξιωματικούς, τους συνεργάτες του στο γραφείο του. Επίσης ευχαρίστησε τους Λευτέρη Οικονόμου, αλλά και τον Νίκο Χαρδαλιά, που ανέλαβε το έργο της διαχείρισης της πανδημίας. «Στην Πολιτική Προστασία έγιναν σπουδαία πράγματα, σπουδαίες δομές», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αποχαιρετώ το υπουργείο, αλλά όχι τον δημόσιο βίο», ανέφερε. «Δεν είστε ανήμποροι, δουλέψτε για να γίνουν ευκαιρίες για εσάς», κατέληξε, απευθυνόμενος στους νέους.

«Ασφάλεια για όλους»

«Κεντρικός στόχος η ασφάλεια και η προστασία του δημόσιου χώρου χωρίς απειλή. Ασφάλεια για όλους, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, διαβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για την εκπαίδευση, τις νέες δομές. Σε αυτό το πλαίσιο διατύπωσε την εμπιστοσύνη του στο προσωπικό της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. «Είναι φίλοι μας, αδέρφια μας, παιδιά μας», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελληνική Αστυνομία, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προστασία των συνόρων στον Έβρο, στην πανδημία. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές, όπου οι δυνάμεις της πυροσβεστικήγς και της αστυνομίας έδωσαν μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πάντως, η απομάκρυνση του κ. Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με το protothema.gr, από την κυβέρνηση προκαλεί συζητήσεις. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην υπουργού, εάν ο λόγος ήταν η διαχείριση των πυρκαγιών, εκείνος δεν είχε την άμεση υπευθυνότητα για όλα όσα έγιναν, ούτε για τα υπηρεσιακά πρόσωπα που διατηρήθηκαν στις θέσεις τους και επί της πρώτης κυβερνήσεως. Και δεύτερον διότι με την απομάκρυνσή του η κυβερνητική ηγεσία ομολογεί και συνυπογράφει την κριτική εναντίον του που ασκούσε η αντιπολίτευση για τα θέματα της αστυνόμευσης.