Skip to main content

Χρυσοχοΐδης για Πολυτεχνείο: Όπως δεν έγιναν παρελάσεις, δεν θα γίνει και πορεία

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξει πορεία όπως δεν έγιναν οι παρελάσεις.

Η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση για αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τους αποκαλούμενους «μπαχαλάκηδες». Το σχέδιο για δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας προχωρά, ενώ η Ασφάλεια συγκεντρώνει αποδεικτικό υλικό για τους δράστες της επίθεσης στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη. Αυτά αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου επαναλαμβάνει ότι η καθιερωμένη πορεία δεν θα πραγματοποιηθεί «όπως υπαγορεύουν η λογική και η κατάσταση», ενώ στα πυρά της αντιπολίτευσης για αστυνομική αυθαιρεσία απαντά ότι οι καταγγελίες έχουν περιοριστεί, καθώς και ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση υπάρχει λειτουργικό πλαίσιο τόσο για τις διαδηλώσεις όσο και για τα περιστατικά αυθαιρεσίας. «Η Αστυνομία πλέον λογοδοτεί, ούτε κρύβεται, ούτε απολογείται», λέει χαρακτηριστικά. Με αφορμή τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία, ο υπουργός εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και για αυτό οι υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε επικαιροποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης και ενίσχυση των διμερών συνεργασιών, τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και με τρίτες χώρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «στοίχημα για την αστυνομία» τη σύλληψη του φυγόποινου Χρήστου Παππά. Για το μείζον θέμα του κορωνοϊού, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «πήραμε μέτρα με μέτρο, γιατί υπάρχει οικονομική ζωή και ψυχολογική κούραση στον κόσμο που πρέπει να προσμετρηθούν».

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην «Καθημερινή»:
 
– Το κυβερνών κόμμα είχε δεσμευθεί να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο και να βάλει τάξη στα πανεπιστήμια θεσμοθετώντας κάρτες εισόδου για τους φοιτητές και φύλαξη των ιδρυμάτων από εξωπανεπιστημιακούς εισβολείς. Πότε θα κάνετε πράξη τις δεσμεύσεις σας;

– Το πιο βασικό, το «άσυλο», που ήταν άσυλο για εγκληματικές πράξεις, καταργήθηκε. Αυτό επέτρεψε στην Αστυνομία να ξεκαθαρίσει εστίες εγκληματικότητας, όπως στην ΑΣΟΕΕ, στο EMΠ, στο ΑΠΘ. Επίσης σταμάτησαν οι γνωστές καταδρομικές επιθέσεις με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας, γιατί πλέον το ΕΜΠ ή η ΑΣΟΕΕ δεν είναι κρυψώνες για τους εγκληματίες. Υπάρχει μια μακρά συζήτηση με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι για το αν χρειάζεται φύλαξη, αλλά για το πώς θα γίνει. Τα πρόσφατα αποτρόπαια γεγονότα με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, επιταχύνουν αυτή τη συζήτηση. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους πρυτάνεις και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να νομοθετήσει. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη Σύνοδο των πρυτάνεων. Αρα βλέπετε ότι οι δεσμεύσεις γίνονται πράξεις, χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς ολιγωρία.
 
– Υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τη δημιουργία «πανεπιστημιακής αστυνομίας» κι εάν ναι, τι προβλέπει;

– Δεν έχουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό σε θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης στα ΑΕΙ. Το αντίθετο συμβαίνει, τα δικά μας ιδρύματα είναι τα μοναδικά στον κόσμο χωρίς φύλαξη. Φύλαξη δεν είναι μόνο αστυνόμευση. Είναι προστασία κτιρίων, εξοπλισμού, σχέδια πυρασφάλειας, προστασία από τρομοκρατικές ενέργειες. Υπάρχουν λοιπόν σχέδια, που διαφέρουν ανά ίδρυμα, υπάρχουν παραδείγματα, έχουν γίνει επιλογές και θα προχωρήσουμε.

– Τι εικόνα διαθέτουν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για τους δράστες της πρόσφατης επίθεσης στον πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη;

– Το ζήτημα δεν είναι αν τους γνωρίζουν, αλλά ποιο είναι το αποδεικτικό υλικό ώστε να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Σας βεβαιώ ότι μεθοδικά και σταθερά, ως Αστυνομία, το μαζεύουμε το υλικό.
 
– Η Ν.Δ. είχε πει ότι θα κάνει αυστηρότερη τη νομοθεσία για τους διάφορους «μπαχαλάκηδες» και όσους επιτίθενται και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή αστυνομικών. Υπαναχώρησε η κυβέρνηση από αυτή της την εξαγγελία;

– Νομίζω έχει ωριμάσει στην κοινή συνείδηση αλλά και πολιτικά ότι αυτή η «γλυκιά» μεταχείριση δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ξέρετε έχουμε το παράδειγμα της αθλητικής βίας. Κυριολεκτικά με ένα άρθρο σε ένα νόμο, δηλαδή τη δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων μέχρι τη δικάσιμο, άλλαξε το τοπίο. Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και στο θέμα που αναφέρατε.
 
– Αναλάβατε αρχικά να διαμορφώσετε και πλέον να εφαρμόσετε τον νόμο για τις πορείες. Ποια τα πρώτα συμπεράσματα και τι προβλέπετε να συμβεί στην επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου;

– Ο νόμος εφαρμόζεται με επιτυχία. Τον Οκτώβριο από τις 51 συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, επιβλήθηκαν περιορισμοί σε 46, και τηρήθηκαν σε όλες. Στην τηλεόραση και στα ΜΜΕ βλέπουμε μόνο μεγάλες συναθροίσεις ή επεισόδια. Κι έτσι μπορεί να σχηματίζεται λανθασμένη εικόνα. Η Αθήνα υπέφερε από τις μικρές συγκεντρώσεις που διέλυαν τον ρυθμό της πόλης, όχι από τις μεγάλες. Αυτό έχει περιοριστεί εξαιρετικά γιατί δεν καταλαμβάνεται το οδόστρωμα.

Στο Πολυτεχνείο θα γίνει ό,τι λέει η λογική και υπαγορεύει η κατάσταση. Θα γιορτάσουμε αλλιώς, πρέπει να προταθούν εκδηλώσεις εορτασμού διαδικτυακές, τηλεοπτικές, που να αναδεικνύουν αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Δεν θα υπάρξει πορεία, θα ήταν συνάμα άδικο και επικίνδυνο αυτό. Δεν υπήρξε παρέλαση την 25η Μαρτίου και πιο πρόσφατα την 28η Οκτωβρίου. Δεν γιορτάστηκε σε εκκλησίες η Ανάσταση, δεν γιορτάστηκε το Πάσχα. Στο πιο δραματικό για τη χώρα σημείο της πανδημίας να συζητάμε για συναθροίσεις είναι στα μάτια μου πολιτικά ανεύθυνο και θα έλεγα αντικοινωνικό. Σκεφτείτε την Αστυνομία. Αντί να βοηθά πολλαπλά στον αγώνα κατά της πανδημίας, εκείνη τη μέρα αν υπάρξουν απόπειρες για συγκεντρώσεις θα απασχοληθεί να τις αποτρέψει.
 
– Σας ανησυχούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία; Πόσο έτοιμες είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας να προλάβουν παρόμοιο χτύπημα από έναν «μοναχικό λύκο»;

– Εδώ και πολλά χρόνια επιμένω ότι η Ελλάδα δεν είναι στο απυρόβλητο της διεθνούς τρομοκρατίας. Συνεργαζόμαστε πλέον στενά σε διμερή βάση και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και με τρίτες χώρες. Εχουμε επικαιροποιήσει τα σχέδια αντιμετώπισης και ασχολούμαστε συστηματικά με το θέμα.

– Η αντιπολίτευση σας δείχνει ως υπεύθυνο για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Θυμίζουμε π.χ. τις κατηγορίες περί διάλυσης της συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο την ημέρα της ετυμηγορίας για τη Χ.Α. Τι απαντάτε;

– Η χώρα για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση έχει θεσμικό πλαίσιο για τις συναθροίσεις και λειτουργικό πλαίσιο για τα περιστατικά αυθαιρεσίας. Για αυτό και η αστυνομική αυθαιρεσία έχει περιοριστεί σημαντικά. Το δείχνουν τα στοιχεία, δεν είναι λόγια δικά μου. Εχει περιοριστεί γιατί εκπαιδεύουμε συνεχώς το προσωπικό, αλλάξαμε το πειθαρχικό δίκαιο, μεταφέραμε αρμοδιότητες στον Συνήγορο του Πολίτη, αλλάξαμε τον νόμο για τις συναθροίσεις, οι επιχειρησιακές δυνάμεις θα φέρουν κάμερες. Αλλάξαμε και το επιχειρησιακό δόγμα της Αστυνομίας. Με λίγα λόγια, πήραμε την αστυνομική αυθαιρεσία από τη ρίζα της και από το θεσμικό πλαίσιο, έως τη διοίκηση και τις επιχειρήσεις αναμορφώσαμε τα πάντα. Και συνεχίζουμε.

Η Αστυνομία πλέον λογοδοτεί, ούτε κρύβεται ούτε απολογείται. Δημοσιεύονται στοιχεία για την κάθε συνάθροιση και συγκεντρωτικά κάθε μήνα. Για να υπάρχει ενημέρωση στο πώς περιφρουρείται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Απαντά συστηματικά σε κάθε καταγγελία, σύντομα θα δημοσιοποιήσει τα μέτρα τάξης για τις συναθροίσεις ώστε να τα γνωρίζουν οι πολίτες.

Λογοδοτούμε λοιπόν συνολικά, ειδικά και συστηματικά, γιατί η Αστυνομία υπηρετεί την πολιτεία και εξυπηρετεί την κοινωνία. Θέλουμε να ξέρει κάθε πολίτης τι κάνουμε και πού πάνε τα λεφτά των φορολογουμένων που μας αναλογούν.

Απέναντι σε όλα αυτά η αντιπολίτευση κάνει μόνο επικοινωνιακή διαχείριση περί δήθεν βίας, από αμφίβολα βίντεο. Ζει με στερεότυπα και αναλώνεται σε κλισέ. Παράδειγμα το Εφετείο. Κατηγόρησαν άδικα την Αστυνομία, ότι ξεκίνησε τα επεισόδια, με λαλίστατες δηλώσεις. Ηταν ψέμα. Αποδείχθηκε από το βίντεο της ΓΑΔΑ που δημοσιεύθηκε και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
 
– Τι συνέβη στην υπόθεση του Χρήστου Παππά; Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν κατάφερε να τον εντοπίσει και να τον οδηγήσει στη φυλακή;

– Οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον αποφυλακισθέντα Χρ. Παππά έγιναν επιεικέστεροι το 2015. Παρουσιαζόταν στο Α.Τ. κάθε πρώτη του μηνός μόνο. Αυτό δυσχέρανε εξαιρετικά το έργο της Αστυνομίας, που δεν είχε νόμιμο τρόπο να παρακολουθεί τις κινήσεις του μετά την 1η Οκτωβρίου του 2020 και μέχρι το πέρας της δίκης. Είναι φυγόποινος πλέον και η σύλληψή του είναι στοίχημα για την Αστυνομία.
 
– Aργησε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της διασποράς του ιού και βρισκόμαστε στη σημερινή έξαρση;

– Oλη η Ευρώπη στενάζει από τον ιό, άρα δεν είναι μόνο δικό μας το θέμα. Λάβαμε μέτρα με μέτρο, γιατί υπάρχει οικονομική ζωή και ψυχολογική κούραση στον κόσμο που πρέπει να προσμετρηθούν. Αυτή η φορά δεν είναι όπως η πρώτη. Δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο. Επίσης, επειδή η πανδημία είναι παρατεταμένη, αναδεικνύονται τα όρια και δομικές, χρόνιες αδυναμίες του Δημοσίου σε κρίσιμους τομείς ή υποδομές. Παράδειγμα, ο στόλος λεωφορείων στις μεταφορές. Για χρόνια ασυντήρητος, παλαιός, αγκομαχά να αντεπεξέλθει. Εννοώ ότι η πανδημία απαιτούσε πολύ καλύτερα οργανωμένες υπηρεσίες, εξοπλισμό, εκπαίδευση προσωπικού  για να ανταποκριθούμε πλήρως. Oταν περάσει ο εφιάλτης, θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε συγκεκριμένα και πιο σωστά, ψύχραιμα. Το φαινόμενο εξελίσσεται πολύ δυναμικά, είναι αδύνατο να κρίνεις εν θερμώ με ασφάλεια.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ.