Skip to main content

Χρυσόγονος για Πιερία: Αυτά που έγιναν με την αρπαγή γυμνασιάρχη είναι προπαίδεια φασισμού

«Ιστορικά είναι δεδομένο ότι αν δεν υπάρξει συνενοχή ή ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς ο φασισμός δεν μπορεί να επικρατήσει», τόνισε ο καθηγητής.

«Eάν δεν ήταν 10 -11 οι συλληφθέντες για την αρπαγή στην Πιερία και η κλίμακα ήταν επί 5.000 κατά κρατικού θεσμού στην Αθήνα, θα ήταν κατάλυση του Συντάγματος», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος.

«Ξεκινάς από το γελοίο και το γραφικό, αλλά σοβαρεύει καθώς παύει να είναι σε μικρή κλίμακα», πρόσθεσε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πιερίας όπου προφυλακίστηκαν 3 από τους 11 συλληφθέντες  για την αρπαγή γυμνασιάρχη, αλλά και για τις έρευνες που με διπλή εισαγγελική εντολή από Αθήνα και θεσσαλονίκη επεκτείνονται, για πιθανές διασυνδέσεις με ακροδεξιές ομάδες, καθώς «Θεματοφύλακες τους Συντάγματος», εμφανίζονται ένοπλοι στα κοινωνικά δίκτυα.

Υποτίθεται διαμαρτυρόμενοι οι οπαδοί του Μουσολίνι ξεκίνησαν την πορεία προς τη Ρώμη και το ίδιο γονιδίωμα είναι στο φαινόμενο του ναζισμού από το 1930, πρόσθεσε ο κ. Χρυσόγονος, και χαρακτήρισε γελοίο το επιχείρημα των «Θεματοφυλάκων» περί εφαρμογής του άρθρου 120 περί υποχρέωσης αντίστασης κατά όποιου επιχειρεί κατάλυση του Συντάγματος. «Κατάλυση σημαίνει παρεμποδίζω τη λειτουργία κρατικών οργάνων ή προσπαθώ να τα αντικαταστήσω όπως το 1967 με τη βία», τόνισε ο καθηγητής.

«Ιστορικά είναι δεδομένο ότι αν δεν υπάρξει συνενοχή ή ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς ο φασισμός δεν μπορεί να επικρατήσει. Η πρωτοβουλία προέρχεται από μερίδες της κοινωνίας και επομένως, αν το κράτος αντιδράσει ο φασισμός δεν έχει περιθώριο», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα «αν είναι η κοινωνία θωρακισμένη», είπε ότι η αξία της δημοκρατίας δεν διδάσκεται εμπεριστατωμένα και ότι είναι ανεπίτρεπτο να οδηγείται νεοναζιστικό κόμμα στην ελληνική Βουλή.

Υποθέτω ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν θα αργήσουν πέραν του 2022,  απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο Κώστας Χρυσόγονος και μίλησε για αμοιβαία εκτίμηση και ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν αποκλείω στο μέλλον συμμετοχή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο».