Skip to main content

Χριστός Ανέστη!Το Πάσχα των Ελλήνων εφαλτήριο για την Άνοιξη της ψυχής

Είθε το Άγιο Φως να διαπεράσει τους απανταχού Έλληνες ώστε η χώρα να καρπωθεί, επιτέλους, αυτό που της πρέπει: τη δική της Άνοιξη

Χριστός Ανέστη! Η Voria.gr σάς εύχεται ολόψυχα Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα. Είθε το Άγιο Φως να διαπεράσει τους απανταχού Έλληνες, ώστε η χώρα να προσπεράσει τους σκόπελους, να Αναστηθεί και, περνώντας από τη νηστεία του πνεύματος στην ευωχία της ψυχής, να καρπωθεί, επιτέλους, αυτό που της πρέπει: τη δική της Άνοιξη.

Η σπουδαιότερη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα του Θεού και των Ελλήνων, ας αποτελέσει εφαλτήριο για την Άνοιξη της ψυχής μας. Την υψηλότερη μορφή της Άνοιξης που γνώρισε ο Γ. Σεφέρης, την «ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα», που σήμερα φαίνεται να 'χει εγκλωβιστεί ατέρμονα σε μια Μεγάλη Πέμπτη. Την Άνοιξη του Οδ. Ελύτη, την Άνοιξη τη «φούξια του παροξυσμού», που, εφόσον δεν τη βρίσκουμε, πρέπει να τη φτιάξουμε. Με τα δικά μας χέρια, με το δικό μας Πνεύμα, με την «ανέκφραστον χαράν και γλύκαν εις τα σωθικά» των πιστών του Αλ. Παπαδιαμάντη.

Ας κατορθώσει η Λαμπρή να χρυσαφίσει την ψυχή μας, «για να πετάξουμε ψηλά κι από 'κει να τη μοιράσουμε δωρεάν», «erga omnes», όπως ζητούν κι οι διπλωμάτες. Είθε η «κεροδοσιά» της Λαμπρής του Στρ. Μυριβήλη να «φεγγοβολήσει τ' αμπρί» της Ελλάδας, γιατί όχι και των γειτόνων, και να μας φωτίσει με το ειρηνικό, ανέσπερο Φως. Ας λάμψει το χρυσάφι που χύνουν οι λαμπάδες του Δ. Σολωμού σε κάθε πρόσωπο «που λάμπει απ’ τ’ αγιοκέρι, όπου κρατούνε οι Χριστιανοί στο χέρι», μέχρι την Αδριανούπολη. 

Είναι ανάγκη η Σαρακοστή, ώστε ν' Αναστηθούμε.

Χριστός Ανέστη!