Skip to main content

Χρονοδιάγραμμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ από Οικονόμου στο briefing της Θεσσαλονίκης

Τι απάντησε στην ερώτηση της Voria.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ανάπλαση της ΔΕΘ - Τι είπε για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και την ΕΡΤ3

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ και ήδη το ΣτΕ έχει εγκρίνει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ τον Μάιο ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική προμελέτη.

Αυτό απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ερώτηση της Voria.gr για την ανάπλαση της ΔΕΘ, έπειτα από την εισήγησή του για το θέμα.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι «σήμερα το πρωί συναντήθηκα με την ηγεσία της ΔΕΘ. Η ανάπλαση είναι ένα εμβληματικό έργο για την πόλη. Εντός του Μαΐου ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική προμελέτη. Τον Ιούνιο ο φάκελος θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση. Η ολοκλήρωση του έργου θα είναι το 2026. Τα οικονομικά οφέλη από την ανάπλαση είναι προφανή. Στη φάση κατασκευής το οικονομικό όφελος είναι 70-80 εκ. ευρώ ετησίως και 400 εκ. ευρώ όταν τελειώσει. Οι θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν θα είναι πάνω από 1.500. Πάνω από το 50% της έκτασης της ΔΕΘ θα είναι ανοιχτοί, πράσινοι χώροι για όλους. Το νέο εκθεσιακό κέντρο είναι πολύτιμος αναπτυξιακός πόλος όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά ευρύτερα. Γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης σε κέντρο πόλης της Ευρώπης».

Στην ερώτηση της Voria.gr σχετικά με τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών και κίνησης που αντιτίθεται στο σχέδιο ανάπλασης και τον κίνδυνο που ελλοχεύει να μπλέξει κι αυτό το έργο σε προσφυγές επί προσφυγών στο ΣτΕ, όπως και ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «ήδη το ΣτΕ έχει εγκρίνει το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση, οπότε ευελπιστούμε πως δεν θα υπάρξουν νομικές εμπλοκές. Ευχής έργο είναι να μην έχουμε νομικά προσχώματα και το έργο να προχωρήσει κανονικά».

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε από το ζήτημα της Μαρίνας Αρετσούς, αλλά απέφυγε να πάρει θέση επί της ουσίας για το μέλλον της περιοχής, ενώ για το γήπεδο του ΠΑΟΚ είπε πως το πρότζεκτ είναι σε εξέλιξη. «Είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες κατασκευής στο μέτρο που της αναλογεί», υπογράμμισε.

Σχετικά με το μέλλον της ΕΡΤ3, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφής: «Θα γίνει αναβάθμιση τόσο του ενημερωτικού, όσο και του περιφερειακού χαρακτήρα της ΕΡΤ3». Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως η αναπαραγωγή προγράμματος της ΕΡΤ3 και δημοσιογραφικής δουλειάς των εργαζομένων της από το ERTNEWS, όχι μόνο δεν αποδυναμώνει την ΕΡΤ3, αλλά ενισχύει ακόμη περισσότερο τον ενημερωτικό χαρακτήρα της. «Στόχος μας είναι η συνολική αναβάθμιση της ΕΡΤ3 και η ενίσχυσή της με καινούργιο πρωτογενές ενημερωτικό πρόγραμμα, που θα παίζει και στο ERTNEWS. Αποτελεί πολύτιμο στοιχείο το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3. Στις εμπόλεμες ζώνες δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 βρίσκονται εξάλλου», δήλωσε.