Skip to main content

Χρονοδιάγραμμα για την απορρύπανση του Σαρωνικού ζητά ο Αρβανιτίδης

Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τη ρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου.

Απαντήσεις για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό Κόλπο ζητά από τους υπουργούς Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Υπεύθυνος της Κ.Ο. για θέματα Ναυτιλίας Γιώργος Αρβανιτίδης με ερώτησή του στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρβανιτίδης ζητά να δοθούν σαφή χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της απορρύπανσης, απαντήσεις για το αν η αποκατάσταση του περιβάλλοντος θα είναι πλήρης ή μερική, τα αίτια που οδήγησαν στο συγκεκριμένο συμβάν καθώς και τι πρόκειται να συμβεί με τις αποζημίωσης των πολιτών και των επαγγελματιών που επλήγησαν.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Τα ερωτηματικά από την συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν άμεσα με θεσμικό τρόπο στη Βουλή, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτών, τόσο για τη διαδικασία απορρύπανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και για τα αίτια του συμβάντος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αφού το φαινόμενο αντί να περιορίζεται με την πάροδο των ημερών, αντίθετα επεκτείνεται, αφού μετά τη Σαλαμίνα που μετράει ήδη τις πληγές της, επεκτάθηκε σε όλη την ακτογραμμή του Πειραιά, το Καλαμάκι και τον Άγιο Κοσμά».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Η βύθιση δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό Κόλπο την περασμένη Κυριακή (10.09.2017) και η επακόλουθη διαρροή καυσίμου, είχαν ως αποτέλεσμα την ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος και των ακτών του Σαρωνικού.

Τα ερωτηματικά από την συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν άμεσα με θεσμικό τρόπο στη Βουλή, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτών, τόσο για τη διαδικασία απορρύπανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και για τα αίτια του συμβάντος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αφού το φαινόμενο αντί να περιορίζεται με την πάροδο των ημερών, αντίθετα επεκτείνεται, αφού μετά τη Σαλαμίνα που μετράει ήδη τις πληγές της, επεκτάθηκε σε όλη την ακτογραμμή του Πειραιά, το Καλαμάκι και τον Άγιο Κοσμά.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για την αποκατάσταση της ρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παραπάνω ενεργειών;
Θα υπάρξει πλήρης ή μερική αποκατάσταση της ρύπανσης που προκλήθηκε στο θαλάσσιο περιβάλλον και τις ακτές του Σαρωνικού;
Θα αποζημιωθούν οι πολίτες και οι επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους;
Ποια ήταν τα αίτια που οδήγησαν στο συγκεκριμένο συμβάν;