Skip to main content

Χρούσος (ΕΚΠΑ): Ενα παιδί είναι καλύτερο να εμβολιαστεί παρά να νοσήσει

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι κανείς δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα τον κορωνοιό και δη τη μετάλλαξη «Όμικρον» - Το κάλεσμα στους γονιούς

Μεμονωμένα χαρακτηρίζουν τα περιστατικά κατάληξης ανηλίκων από βαριές επιπλοκές του κορωνοιού στη χώρα μας οι επιστήμονες.

Μετά την κατάληξη ενός 52 ημερών βρέφους στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης οι γιατροί προειδοποιούν ότι κανείς δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα τον κορωνοιό και δη τη μετάλλαξη «Όμικρον» και καλούν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς 1 στα 3 κρούσματα είναι παιδιά.

Η «Όμικρον» δεν είναι κρυολόγημα, μπορεί να οδηγήσει στη ΜΕΘ

«Η «Όμικρον» σίγουρα είναι πιο ήπια από τη «Δέλτα», αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εντελώς ακίνδυνη, δεν είναι κρυολόγημα όπως κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν. Στέλνει ενήλικες αλλά και ανήλικες στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο Αττικόν νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι που μολύνθηκαν με την «Όμικρον», λέει στο iefimerida.gr ο Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση του αριθμού των νοσηλειών παιδιών ήταν κάτι που ανέμεναν οι ειδικοί και στην Ελλάδα λόγω της μεγάλη μολυσματικότητας της «Όμικρον». Όπως αναφέρει: «Περιμέναμε αύξηση των νοσηλειών στα παιδιά. Από τη μία το κύμα της «Όμικρον» που ήρθε και υποκατέστησε τη «Δέλτα» είναι κάτι καλό γιατί παρουσιάζεται ελαφρύτερη νόσος στους περισσότερους. Από την άλλη όμως δεν παύει ο κίνδυνος να είναι μεγάλος για τις ευαίσθητες ομάδες αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικίας ανθρώπους. Γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε στο έπακρον τα μέτρα».

Ένα παιδί είναι καλύτερο να εμβολιαστεί παρά να νοσήσει

Παράλληλα, ο κ. Χρούσος καλεί τους γονείς να μην έχουν ανησυχία και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ένα παιδί είναι καλύτερο να εμβολιαστεί παρά να νοσήσει». Απαντώντας μάλιστα σε όλους όσοι αντιδρούν απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών τονίζει ότι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού πήραν αυτή την απόφαση μετά από ενδελεχή επιστημονικό έλεγχο.

«Η επιτροπή μας ήταν εξαρχής πάρα πολύ διστακτική με τον εμβολιασμό των παιδιών. Περιμέναμε να δούμε πρώτα τις πιθανές παρενέργειες και αν είναι ασφαλή. Όταν βεβαιωθήκαμε γι’ αυτό προχωρήσαμε στην απόφαση. Δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη ελαφρά την καρδία. Είμαστε και εμείς γονείς και έχουμε το ίδιο συναίσθημα για τα παιδιά. Συστήνω ανεπιφύλακτα το εμβόλιο στα παιδιά», τονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ χαρακτηρίζοντας παράλληλα δίκιο τον αρχικό φόβο των γονιών.

Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά

Τέλος, αναφερόμενος στα σχολεία και στο γεγονός ότι πολλά παιδιά απουσιάζουν χωρίς να νοσούν επειδή οι γονείς φοβούνται ή αντιτάσσονται στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας επισημαίνει με νόημα ότι «τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν και τα σχολεία για πολλούς και διαφόρους λόγους πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Δεν πρέπει να συνεχιστεί το φαινόμενο γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους για μήνες και χρόνια όπως ακούσαμε στο σχολείο. Θα τραυματίσουν ψυχικά τα παιδιά τους που έχουν ανάγκη το σχολείο».