Skip to main content

Χρούσος για 44χρονη: Προφανώς είχε κάτι που την έκανε ευάλωτη στο εμβόλιο

Το μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός, ωστόσο ανέφερε ότι δεν προκύπτει περιστατικό θρόμβωσης

Για το περιστατικό θανάτου της 44χρονης γυναίκας στη Χαλάστρα 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα", ο Γιώργος Χρούσος, Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και η Ματίνα Παγώνη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός, ωστόσο ανέφερε ότι δεν προκύπτει περιστατικό θρόμβωσης. Όπως ανέφερε, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca προκύπτουν μετά από 14 ημέρες. «Προφανώς υπήρχε κάτι που την έκανε ευάλωτη στο εμβόλιο ή την νόσο αν νοσούσε» είπε ο κ. Χρούσος.

Από την πλευρά της η κ. Παγώνη τόνισε ότι «θα δούμε τα αποτελέσματα από τις ιστολογικές εξετάσεις πρώτα», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει επιπλοκή θρόμβωσης μετά από 14 ώρες».

Τόνισε ακόμα, ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, ωστόσο, όπως είπε «είναι ένα τραγικό γεγονός το οποίο επηρέασε πολύ κόσμο».

Τέλος σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και το ενδεχόμενο αλλαγής της δεύτερης δόσης, ο κ. Χρούσος είπε ότι «δεν συνίσταται η αλλαγή της δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο, ωστόσο η δεύτερη δόση μπορεί να είναι και διαφορετικής εταιρείας από την πρώτη δόση, ίσως είναι και καλύτερο»

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις εγκύους ή όσες γυναίκες σκοπεύουν να κάνουν παιδιά άμεσα η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «τα δεδομένα αλλάζουν γι’ αυτό και αλλάζουν και οι οδηγίες. Σύμφωνα με νέες μελέτες ούτε το εμβόλιο της Astra Zeneca επηρεάζει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης».