Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δήμος-ΕΛΑΣ κατέσχεσαν 15 τόνους παράνομων προϊόντων(vid)

Έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια για το παρεμπόριο στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης και τις λαϊκές αγορές. Καταστράφηκαν σήμερα παράνομα προϊόντα

Χτύπημα στο παρεμπόριο με την κατάσχεση 15 τόνων παράνομων προϊόντων πραγματοποίησε η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και το λιμενικό σώμα.

Σήμερα παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Δαγκλή καταστράφηκε μέρος των κατασχεμένων προϊόντων. Με ειδικό σπρέι δημοτικοί αστυνομικοί αρχικά μάρκαραν τα προϊόντα και στη συνέχεια τα κατέστρεψαν είτε με σφυριά, είτε με λεπίδες, πριν μπουν στο απορριμματοφόρο.  

Γυαλιά ηλίου, τσάντες, παπούτσια, ρολόγια, ακόμα και ανθοδέσμες κατασχέθηκαν. Μάλιστα, η κατάσχεση των λουλουδιών, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης, μετά από καταγγελία του Συλλόγου Ανθοπωλών.

Μέσα σε δύο μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο 2019 τα 28 μεικτά κλιμάκια, που συγκροτήθηκαν υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Κέντρου Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου, κατάσχεσαν τους 15 τόνους προϊόντων παρεμπορίου, κυρίως από λαϊκές αγορές αλλά και το παραλιακό μέτωπο, στο οποίο κυρίως τα Σαββατοκύριακο απλώνονται δεκάδες άσπρα σεντόνια με παράνομα είδη.

Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες (9 - 11 Νοεμβρίου) σε ελέγχους στην παραλιακή ζώνη κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν πάνω από 1100 τεμάχια ειδών παρεμπορίου και επιβλήθηκαν πρόστιμα αξίας 2.500 ευρώ.  Σύμφωνα μάλιστα με τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Πέτρο Παπαφίλη οι διελεύσεις από την παραλία γίνονται συντονισμένα και όχι μια φορά την ημέρα.  

Τα κλιμάκια αυτά πραγματοποίησαν 129 ελέγχους, 18 κατασχέσεις/ καταστροφές προϊόντων, ενώ επιβλήθηκαν συνολικά 38 διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες. Όπως εξήγησε ο κ. Δαγκλής το θέμα του παρεμπορίου είναι ψηλά στην ατζέντα για την δημοτική αρχή. «Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το λιμενικό σώμα θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Στόχος μας όμως είναι να χτυπήσουμε την πηγή, τις αποθήκες».

«Και προεκλογικά είχαμε πει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εστιάσουμε στην πάταξη του παραεμπορίου, που φέρει πολλά δεινά στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση. Τώρα το κάνουμε πράξη σαν διοίκηση σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και διωκτικές αρχές και με το υπουργείο κάνουμε εντατικές προσπάθειες. Θα συνεχίσουμε γιατί αυτός ο κύκλος του παραεμπορίου έχει ένα κύκλο γύρω στα 2 δισ. τον χρόνο ενώ χάνονται και θέσεις εργασίας. Ο δήμος θα πρέπει να φροντίσει αυτός ο κύκλος της παρανομίας να σταματήσει», τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.