Skip to main content

Δρ Θεοφάνης: Καριέρα στον κλάδο των Ναυτιλιακών και της Διοίκησης Λιμένων σήμερα

Το MSc in Shipping & Port Management στο CITY College, University of York Europe Campus στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί δυνατά στελέχη διεθνώς

Ο Δρ Σωτήρης Θεοφάνης, διεθνώς καταξιωμένο στέλεχος στον κλάδο των Ναυτιλιακών και της Διοίκησης Λιμένων και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc in Shippping & Port Management στο CITY College, University of York Europe Campus στη Θεσσαλονίκη, μιλάει για τον κλάδο καθώς και για τις εξαιρετικές επαγγελματικές προοπτικές που παρουσιάζει αυτός ο χώρος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Υπάρχει ικανός αριθμός στελεχών  για τις επιχειρήσεις της Ναυτιλίας, των Λιμανιών και της Εφοδιαστικής  στη Β. Ελλάδα, αλλά και, γενικά, στις γειτονικές Βαλκανικές Χώρες;

Οι σχετικοί επιχειρηματικοί Κλάδοι έχουν την ανάγκη «παραγωγής» υψηλά καταρτισμένων στελεχών για να καλύψουν τις ανάγκες όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρέπει να «κτισθεί» ένας αριθμός στελεχών με ευρείες γνώσεις και υψηλές δυνατότητες απασχόλησης, εάν θέλουμε η περιοχή μας να ξεχωρίσει ως μεταφορικός, αλλά και τεχνολογικός κόμβος μεγάλης εμβέλειας.

Σε ποιους τομείς υπάρχει έλλειψη στελεχών και γιατί;

Ελλείψεις υπάρχουν κυρίως στο φάσμα κατάρτισης νέων στελεχών σε όλους τους Κλάδους της Μεταφορικής και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Και είναι πρόκληση στους νέους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, της Β. Ελλάδας και της  ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης να στραφούν σε αυτούς τους κλάδους που παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης, ευκαιρίες που αναμένεται να διευρυνθούν στο μέλλον.

Ποιες είναι οι προκλήσεις από άποψη ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς αυτούς;

Στελέχη με συνολική αντίληψη για τη μεταφορική αλυσίδα, ικανά να αντιληφθούν και να «χειρισθούν» την πολυπλοκότητά της, συνδυάζοντας τη σοβαρή θεωρητική κατάρτιση με τη γνώση της Αγοράς. Αυτό λείπει και αυτό πρέπει, σταδιακά, να «επικρατήσει» στην παραγωγή των νέων στελεχών.

Πού βρίσκονται ευκαιρίες απασχόλησης στους παραπάνω τομείς;  Θα διευρυνθούν οι ευκαιρίες στους τομείς αυτούς;

Όπως προανέφερα οι ευκαιρίες αυτές θα διευρυνθούν. Και καλύπτουν όλο το φάσμα των σχετικών δραστηριοτήτων. Από τις Ναυτιλιακές Εταιρείες, τις Λιμενικές Αρχές, τους Λιμενικούς Διαχειριστές μέχρι τα Ναυτιλιακά Πρακτορεία, τα Πρακτορεία Εμπορευματικών Μεταφορών, τις Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Εφοδιαστικής, τις Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Εκτελωνισμού, μέχρι της Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Τεχνολογικών Λύσεων στους τομείς αυτούς, που πρέπει να γνωρίζουν σε βάθος τις σχετικές διαδικασίες για να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών τους.

Τέτοια στελέχη πρέπει να καταρτισθούν και να «δοκιμαστούν» στις απαιτήσεις της Αγοράς και όχι, κατ’ ανάγκη, να «εισάγονται».

Τι θα πρέπει να δώσει ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στους τομείς της Ναυτιλίας, των Λιμανιών και της Εφοδιαστικής στους Αποφοίτους του;

Στέρεα θεωρητική γνώση, ανεξάρτητα από τη γνωστική περιοχή από την οποία προέρχονται αυτοί που θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα, μαζί με ουσιαστική αντίληψη των αναγκών της Αγοράς, εξασφαλίζοντας «αντοχή» στις επιχειρηματικές και τεχνολογικές εξελίξεις του Κλάδου και διευρύνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και ανάδειξης.

Ποιος θα είναι στο μέλλον ο ρόλος της Τεχνολογίας στους παραπάνω τομείς;

Ο ρόλος της Τεχνολογίας είναι πλέον καθοριστικός και κομβικός. Και τα νέα στελέχη, ανεξάρτητα από τις βασικές σπουδές τους και το μελλοντικό εργασιακό ρόλο τους πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν με τους ειδικούς κάθε κλάδου, να μπορούν να μεταφέρουν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν και να αξιοποιούν τη συμβολή των ειδικών. Η δημιουργία τέτοιων στελεχών είναι ο τελικός στόχος του Προγράμματος. Άλλωστε τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και η ευρύτερη περιοχή αναμένεται να καταστούν ένας σημαντικός Κόμβος Τεχνολογίας και για τις Εμπορευματικές Μεταφορές και την Εφοδιαστική σύντομα.

Τι πρόσθετες δεξιότητες πρέπει να διαθέτει κάποιος που θέλει να εργασθεί στους τομείς αυτούς;

Μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε κλάδο βασικών σπουδών, αλλά πρέπει να αποκτήσει συνολική αντίληψη για τη μεταφορική αλυσίδα και ισχυρή θεωρητική και πρακτική βάση ώστε σχετικά εύκολα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Αγοράς.

Γιατί ένα ακόμη Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Ναυτιλία, τα Λιμάνια και την Εφοδιαστική και μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα;

Δεν πρόκειται για ένα ακόμη Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο Πρόγραμμα στη Β. Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή που «παντρεύει» τη θεωρητική γνώση με τις πρακτικές ανάγκες και τις πραγματικότητες της Αγοράς και με διδάσκοντες που βρίσκονται σε κορυφαίες θέσεις είτε της σχετικής Αγοράς, είτε της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Κοινότητας. Αυτά τα στοιχεία, πιστεύουμε, κάνουν τη διαφορά.

Τι καινούργιο «φέρνει» το νέο Πρόγραμμα των Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση της Ναυτιλίας & των Λιμένων; Γιατί αξίζει να το παρακολουθήσει κάποιος;

Πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα είναι πρωτοποριακό σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός έχει ως στόχο και πρόκληση να συνδυάσει την Ακαδημαϊκή Αριστεία με την πρακτική γνώση, τάση που υιοθετείται πλέον διεθνώς, και αφετέρου να αντιμετωπίσει συνολικά, ολιστικά θα έλεγα, τη μεταφορική αλυσίδα, «εξοπλίζοντας» στελέχη που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσο της Ναυτιλίας, όσο και των Λιμένων και της Εφοδιαστικής. Σήμερα που η πρόσβαση στην πληροφορία είναι άμεση, η Αγορά χρειάζεται στελέχη με γνώση και υπόβαθρο που θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν και να αξιοποιήσουν σωστά την πληροφορία σε όλο το εύρος της μεταφορικής αλυσίδας. Αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε να πετύχουμε με το Πρόγραμμα. Και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως προσέγγιση που ανταποκρίνεται στις σημερινές και, κυρίως, τις μελλοντικές.
 
Τι σας έκανε να «περάσετε» από το Management στον Ακαδημαϊκό Χώρο και να συνεργαστείτε με το CITY College, University of York Europe Campus;

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική πρόκληση να αναδειχθούν νεότερα στελέχη στους τομείς της Ναυτιλίας, των Λιμένων και της Εφοδιαστικής και θεωρώ ότι είναι πρόκληση και ευκαιρία και για όλη την Ομάδα του Προγράμματος, αλλά και για μένα προσωπικά να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Σε ότι με αφορά προσωπικά και έχοντας κινηθεί στην καριέρα μου ανάμεσα στη διοίκηση αντίστοιχων επιχειρήσεων και στον ακαδημαϊκό χώρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό θεωρώ ότι είναι χαρά, πρόκληση και γιατί όχι φιλοδοξία να συμβάλω, στο μέτρο του δυνατού, στην επιμόρφωση της νέας γενιάς στελεχών.  Το CITY College είναι το Europe Campus ενός κορυφαίου βρετανικού πανεπιστήμιο, του Πανεπιστημίου του York και ανήκει στα 150 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Πρόκειται για ένα διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα με 30ετή πορεία, με φοιτητές και αποφοίτους από 60 χώρες, διεθνείς συνεργασίες με πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα. Πιστοποιείται κι αναγνωρίζεται από επίσημους διεθνείς φορείς, όπως το ΑΜΒΑ, το Chartered Management Institute, το Βritish Computer Society και ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα των σπουδών που προσφέρει. Χαίρομαι που συμμετέχω στην μαζί με το CITY College, University of York Europe Campus στη δημιουργία ενός σύγχρονου μεταπτυχιακού προγράμματος υψηλής εξειδίκευσης στον κλάδο των Ναυτιλιακών και της Διοίκησης Λιμένων.