Skip to main content

Coffice: Το καφέ από τη Θεσσαλονίκη που κερνά… βιβλία και ηρεμία

Η Αθηνά Χατζησυμεωνίδου και η κόρη της Φωτεινή Μπόγδου δημιούργησαν το Coffice, με μια βιβλιοθήκη άνω των 2.000 τίτλων, ως ένα καταφύγιο ανάγνωσης

Ξεκίνησαν να φτιάξουν ένα βιβλιοπωλείο που θα κερνά καφέ και δημιούργησαν τελικά ένα καφέ που κερνά… βιβλία. Η Αθηνά Χατζησυμεωνίδου και η 27χρονη κόρη της Φωτεινή Μπόγδου πριν από μια τριετία έφτιαξαν στην Αιγαίου το Coffice, έναν πολυχώρο, όπου μπορεί κανείς να πιει ήσυχα τον καφέ του, διαβάζοντας παράλληλα το βιβλίο του από την πλούσια λογοτεχνική και επιστημονική βιβλιοθήκη που υπάρχει εκεί, ή να μελετήσει για τις εξετάσεις του στα ειδικά αναγνωστήρια ή ακόμα και να προγραμματίσει τα επαγγελματικά του ραντεβού. Μάλιστα, η βιβλιοθήκη του Coffice λειτουργεί και ως δανειστική, αφού μπορεί κανείς να πάρει βιβλία σπίτι, ενώ, αν επιλέξει να ξεκινήσει εκεί το διάβασμα, μπορεί να αφήσει το βιβλίο του… κάβα και να επιστρέψει κάποια άλλη στιγμή για να το συνεχίσει.

Η Αθηνά Χατζησυμεωνίδου, που είναι και συγγραφέας, είναι η ψυχή του Coffice, ενώ η Φωτεινή Μπόγδου το μυαλό, αφού αυτή πήρε την αρχική ιδέα της μητέρας της και της έδωσε σάρκα και οστά.

Στο Coffice υπάρχει ένας κεντρικός χώρος στο ισόγειο, με μπαρ και τραπεζάκια, αλλά και με μια βιβλιοθήκη με περισσότερους από 1.400 λογοτεχνικούς τίτλους. Σε έναν δεύτερο όροφο, ο οποίος βλέπει μέσα στο μαγαζί, έχει διαμορφωθεί ένας χώρος αναγνωστηρίου, όπου υπάρχει μια βιβλιοθήκη με επιστημονικά βιβλία, 700 τον αριθμό, στην οποία μάλιστα σχεδιάζεται να προστεθούν προσεχώς και πανεπιστημιακά συγγράμματα. Στο επόμενο διάστημα δε στη βιβλιοθήκη του Coffice θα καταχωρηθούν άλλοι 1.400 τίτλοι βιβλίων. Λίγο χαμηλότερα από το ισόγειο, όπου κατεβαίνει κανείς μερικά σκαλιά, υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος εκδηλώσεων, που χρησιμοποιείται για ομιλίες και διάφορα events τέχνης και λόγου, ο οποίος, όταν δεν αξιοποιείται για τον σκοπό αυτό, λειτουργεί επίσης ως αναγνωστήριο.

Η γκάμα των ηλικιών των πελατών του Coffice είναι πολύ μεγάλη, όπως λέει στη Voria.gr η Αθηνά Χατζησυμεωνίδου, αφού ξεκινά από μαθητές 15 χρονών και φτάνει μέχρι πελάτες 92 ετών. Τους χώρους του χρησιμοποιούν φοιτητές που θέλουν να μελετήσουν, καθηγητές που διορθώνουν γραπτά, μαθητές που πηγαίνουν για να διαβάσουν τα μαθήματά τους, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες που δίνουν εκεί τα επαγγελματικά τους ραντεβού, αλλά και άνθρωποι που θέλουν απλώς να πιουν τον καφέ τους διαβάζοντας το βιβλίο τους. Η μουσική στον χώρο είναι διακριτική, ενώ το περιβάλλον προδιαθέτει, όπως λέει η Αθηνά Χατζησυμεωνίδου, για ηρεμία, αφού δεν υπάρχει ανάγκη για φωνές ώστε να σκεπαστεί ο θόρυβος.

«Ο κόσμος μάς έχει αγαπήσει. Νομίζω βρήκε το καταφύγιό του εκτός σπιτιού. Φανταστείτε ότι έχουμε πελάτες που μένουν ακριβώς απέναντι και επιλέγουν να έρθουν σε μας για να διαβάσουν, αλλά και πελάτες που έρχονται από την άλλη πλευρά της πόλης» εξηγεί, σημειώνοντας μάλιστα πως ακόμα και η ίδια έγραψε το δεύτερο βιβλίο της με διηγήματα στα τραπεζάκια του Coffice.

Η αγάπη για τη συγγραφή και η ιδέα για το Coffice

Η Αθηνά Χατζησυμεωνίδου, τραπεζικός για πάνω από δύο δεκαετίες, βγαίνοντας στη σύνταξη άρχισε να συγγράφει. Ήθελε όμως να το κάνει έξω από το σπίτι για να παρατηρεί τον κόσμο και να εμπνέεται. Διαπίστωσε έτσι πως δεν υπήρχε ένας χώρος που να μην έχει φασαρία ή δυνατή μουσική όπου να μπορεί κανείς να διαβάσει ή να γράψει. Επίσης παρατήρησε ότι και τα επαγγελματικά ραντεβού είχαν δυσκολίες στα καφέ, εξαιτίας του θορυβώδους περιβάλλοντος. Κάπως έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει εκείνη έναν τέτοιο χώρο, στον οποίο ήθελε αρχικά να δώσει τον χαρακτήρα βιβλιοπωλείου όπου θα μπορούσε κανείς να πιει και τον καφέ του. Μοιράστηκε την ιδέα με την κόρη της, που τότε σπούδαζε γεωλογία, και εκείνη, ούσα το επιχειρηματικό πνεύμα της οικογένειας, προσάρμοσε την ιδέα, προτείνοντας τη δημιουργία ενός καφέ που θα έδινε τη δυνατότητα τις ανάγνωσης στους θαμώνες, αλλά και επαγγελματικών επαφών σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Μάλιστα, η Φωτεινή Μπόγδου ήταν και εκείνη που βάφτισε το καφέ Coffice, από το Coffee (καφές) και το Office (γραφείο), ενώ είναι πλέον και αυτή που το «τρέχει».

Με επιχειρηματικό πνεύμα ήδη από τα σχολικά της χρόνια, η Φωτεινή Μπόγδου, που σήμερα σπουδάζει μοριακή βιολογία και έχει έντονες ερευνητικές ανησυχίες, είδε στο Coffice ένα ιδιαίτερα δημιουργικό πρότζεκτ, κάτι που, όπως της λένε οι πελάτες, χρειαζόταν η Θεσσαλονίκη. «Ο κόσμος που έρχεται για πρώτη φορά εντυπωσιάζεται. Προσπαθήσαμε να έχουμε όλες τις ηλικίες και το πετύχαμε. Μάλιστα, η κάθε ηλικία μάς προτιμά για διαφορετικούς λόγους» λέει η Φωτεινή Μπόγδου, που θέλει το Coffice να αποτελεί για τους θαμώνες του έναν χώρο όπου ξεφεύγουν από την έντονη καθημερινότητά τους.