Skip to main content

Computer Systems: Από τη Θεσσαλονίκη στις hi tech αγορές του κόσμου

H θεσσαλονικιώτικη εταιρεία που δημιούργησε την καινοτόμα κρέμα για την προστασία των υπολογιστών η οποία γίνεται ανάρπαστη στο εξωτερικό.

Ίσως για κάποιους καινοτομία και εξωστρέφεια, να είναι λέξεις χιλιοειπωμένες και δύσκολα υλοποιήσιμες, για κάποιους άλλους και δη για νεόκοπες επιχειρήσεις, που κέρδισαν το στοίχημα εν μέσω κρίσης, αποτελούν μονόδρομο.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που επένδυσαν στην καινοτομία και έκαναν καθημερινότητα τους τον εξαγωγικό προσανατολισμό είναι η θεσσσαλονικιώτικη Computer Systems, που καταφέρνει από το 2008 έως σήμερα να αναπτύσσεται, χρόνο με το χρόνο, εξάγοντας τα προϊόντα της στα πέρατα του κόσμου.

Η  επιχείρηση από την αρχή της λειτουργίας της στόχευσε στην παροχή υπηρεσιών σε πελάτες της διεθνούς αγοράς. Μάλιστα μέσω ιδιαίτερα δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου η επιχείρηση πουλάει, πλέον, προϊόντα και υπηρεσίες σε πελάτες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο.



Όλα ξεκίνησαν όταν το 2008 ο ηλεκτρονικός μηχανικός Παναγιώτης Καρυδόπουλος αποφάσισε, ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική του θητεία, να ασχοληθεί με το service υπολογιστών. Σε έναν μικρό ημιυπόγειο χώρο στη Νεάπολη έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα. Στάθηκε… τυχερός όπως θυμάται καθώς το ξεκίνημα της επιχείρησής του συνέπεσε με τα προβλήματα που άρχισαν να εμφανίζονται στις κάρτες γραφικών των laptops. Μέσω της γνωστής πλατφόρμας e-bay και έχοντας βρει τη μέθοδο για να αποκαταστήσει τα εν λόγω προβλήματα, απέκτησε τους πρώτους του πελάτες, οι οποίοι του έστελναν τις κάρτες γραφικών και τις επισκεύαζε. Ο πρώτος πελάτης, εκτός ελληνικών τειχών, ήταν από Γαλλία, ενώ το καλοκαίρι του 2009 άρχισαν οι πρώτες συνεργασίες και με μικρές εταιρείες από την Ιταλία και την Ολλανδία.

Τα χρόνια περνούν, η επιχείρηση επεκτείνεται. Το 2012 βρίσκει τον κ. Καρυδόπουλο μαζί με συνεργάτες του να υλοποιούν ερευνητικά έργα με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ σε τεχνολογίες αιχμής όπως είναι η ανάκτηση δεδομένων και οι μέθοδοι επισκευής εξαρτημάτων BGA (που χρησιμοποιούνται σε όλες τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας και λόγω σχεδιαστικής αστοχίας παρουσιάζουν σημαντικό αριθμό βλαβών). Την περίοδο 2012 -  2013 δημιουργείται το πλέον ανταγωνιστικό προϊόν της εταιρείας, η θερμαγώγιμη κρέμα Κ4-PRO και εν συνεχεία η Κ5-PRO που προστατεύει τα προϊόντα τεχνολογίας από την υπερθέρμανση.

Η κρέμα βγαίνει στην αγορά και η ομάδα την παρουσιάζει σε διεθνή συνέδρια, ενώ παράλληλα κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.  

Η παχύρευστη κρέμα Computer Systems γίνεται ανάρπαστη και πλέον εξάγεται σε 90 χώρες με δυναμικότερες αυτές των: ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία και φυσικά σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Παράλληλα η εταιρεία συνεργάζεται και με μεταπωλητές σε διάφορες χώρες, ενώ στόχος της όπως λέει ο κ. Καρυδόπουλος είναι η περαιτέρω διείσδυσή της στην Ινδοκίνα, όπου έχει παρουσία μέσω μεταπωλητών.


Οι εξαγωγές πλέον της θεσσαλονικιώτικης καινοτόμας εταιρείας αγγίζουν το 50% επί του συνόλου του τζίρου της, ενώ για το 2019 αναμένεται να αυξηθούν καθώς στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου πρόσφατα η εταιρεία ενέταξε και την κινεζική newegg, ενώ εγκρίθηκε και η συνεργασία της με το on -line κατάστημα της αμερικανικής walmart.     

Τα σχέδια της Computer Systems, που πλέον εδρεύει σε ένα χώρο 300 τμ στην Ίωνος Δραγούμη 46, δεν σταματούν εδώ. Ήδη, έχει στα σκαριά μία νέα θερμαγώγιμη κρέμα υψηλών επιδόσεων για gamers, που όπως όλα δείχνουν θα έχει τη δική της λαμπρή πορεία.  

Πρόσφατα η Computer Systems, βραβεύτηκε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μέλος του οποίου είναι για τις εξαγωγικές της επιδόσεις.