Skip to main content

Covid-19 και οι νέες προκλήσεις για άτομα με απώλεια ακοής

Τα άτομα με απώλεια ακοής αντιμετωπίζουν προκλήσεις έτσι και αλλιώς στην καθημερινότητα τους αλλά η πανδημία πρόσθεσε επιπλέον δυσκολίες

Τα άτομα με προβλήματα ακοής αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας και δυστυχώς ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση. Η πανδημία έχει αλλάξει τα πρότυπα μάθησης, εργασίας και κοινωνικοποίησης σχεδόν για όλους, τα άτομα όμως που επηρεάστηκαν περισσότερο είναι τα άτομα με απώλεια ακοής. Οι συνομιλίες γίνονται κυρίως διαδικτυακά μέσω βιντεοκλήσεων, πίσω από προστατευτικές μάσκες, όπου τα άτομα με απώλεια ακοής αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας και αυξημένη απομόνωση.

Όταν κληθήκαμε να μείνουμε όλοι σπίτι κανένας από εμάς δεν ήταν προετοιμασμένος. Οι καθημερινές δραστηριότητες όπως ψώνια, γιορτές, γενέθλια ή θρησκευτικές αργίες έγιναν πιο περίπλοκες και μοναχικές. Τα άτομα με απώλεια ακοής αντιμετωπίζουν προκλήσεις έτσι και αλλιώς στην καθημερινότητα τους αλλά η πανδημία πρόσθεσε επιπλέον δυσκολίες.

Οι μάσκες απαραίτητες πλέον αλλά καθιστούν δύσκολη την επικοινωνία για διάφορους λόγους. Πρώτα, μπλοκάρουν φυσικά την ένταση του ήχου – έως και 20db ανάλογα τον τύπο της μάσκας. Δεύτερον, κρύβουν στοιχεία ανάγνωσης ομιλίας όπως κινήσεις χειλιών και εκφράσεις του προσώπου. Αυτό αφαιρεί το «μυστικό όπλο» για τα άτομα με απώλεια ακοής για την κατανόηση της ομιλίας. Φυσικά οι κανόνες απόστασης που πρέπει να διατηρούμε καθιστούν την κατανόηση της ομιλίας ακόμη πιο δύσκολη. Αντίστοιχα και οι ασπίδες προσώπου όπως και τα πλεξιγκλάς που υπάρχουν σε supermarkets και άλλα μαγαζιά.

Ευτυχώς, η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφεύρεσης. Ήδη έχουν ξεκινήσει «προγράμματα μάσκας» όπου ενισχύουν τους τόνους υψηλής συχνότητας, σε ακουστικά βαρηκοΐας. Όπως προγράμματα ακουστικών βαρηκοΐας για εστιατόρια ή για μουσική τα προγράμματα μασκών μπορούν να ενεργοποιηθούν από τον χρήστη, όπως απαιτείται. Το ReSound LiNX Quattro παρέχει τα προγράμματα αυτά ώστε να κάνει την καθημερινότητα των ανθρώπων με απώλεια ακοής όσο το δυνατόν πιο εύκολη ακόμη και σε περίοδο πανδημίας που είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας. Επίσης τον Δεκέμβριο αναμένουμε με ανυπομονησία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα κέντρα ακουστικών Κασάπογλου το προηγμένο ακουστικό βαρηκοΐας ReSound ONE που αντίστοιχα παρέχει όλα τα προγράμματα για την ενίσχυση υψηλής συχνότητας.

Το πιο σημαντικό μέρος επικοινωνίας με μάσκες, είναι τα άτομα με απώλεια ακοής να υποστηρίζουν τον εαυτό τους. Επειδή η απώλεια ακοής δεν είναι ορατή, οι άνθρωποι τριγύρω σας δεν θα αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την ακρόαση σας εκτός κι αν τους ενημερώνετε. Πρέπει να μην διστάζετέ να ζητάτε υποστήριξη ή βοήθεια με σαφήνεια και χαμόγελο! Όλοι αγωνιζόμαστε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ήδη υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με αυτές τις ομάδες ανθρώπων με προβλήματα ακοής και παρέχουν όσο το δυνατόν υποστήριξη και φροντίδα όπως και όπου απαιτείτε.

Η κοινωνική απόσταση είναι το νέο δεδομένο, οι μάσκες είναι το νέο δεδομένο, η απομόνωση δεν πρέπει να είναι το νέο δεδομένο για τους ανθρώπους με βαρηκοΐα.

Επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματα των κέντρων ακουστικών Κασάπογλου ώστε να ρυθμίσουν τα ακουστικά σας και να καταλαβαίνετε καλύτερα τους άλλους όταν φοράνε μάσκα -> Δείτε εδώ αναλυτικά τα καταστήματα Κασάπογλου στην Μακεδονία. 

Μη διστάσετε να ζητήσετε και δωρεάν δοκιμή όλων των τύπων ακουστικών και ειδικά του ReSound LiNX Quattro που υποστηρίζει όλα τα προγράμματα ενίσχυσης ακοής και με μάσκα.

Ας βοηθήσουμε όλοι από λίγο να μην βιώνει κανένας συνάνθρωπος μας την απομόνωση και μαζί με την τεχνολογία να βγούμε όλοι δυνατοί και καλύτεροι σε ένα νέο αύριο.