Skip to main content

ctrlEat: Το e-delivery που σας δίνει τον έλεγχο της διατροφής σας με ένα… κλικ

Δύο νέα παιδιά δίνουν τη δυνατότητα σε vegan, vegetarian και όσους κάνουν gluten-free ή lactose-free διατροφή να καλύψουν τις ανάγκες τους στο ctrlEat

Είδαν στην αγορά του delivery ένα μεγάλο κενό όσον αφορά στην κάλυψη αναγκών ειδικών διατροφικών ομάδων και θέλησαν να δώσουν λύση. Έτσι, αν είστε vegan, vegetarian ή ακολουθείτε μια gluten-free, lactose-free ή με χαμηλούς υδατάνθρακες διατροφή, δεν χρειάζεται πια να ξεροσταλιάζετε πάνω από το τηλέφωνο, ρωτώντας αναλυτικά κάθε συστατικό του πιάτου που θέλετε να παραγγείλετε, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Η πλατφόρμα ctrlEat, την οποία δημιούργησαν εδώ και λίγο καιρό δύο νέα παιδιά στη Θεσσαλονίκη, η Ιωάννα Δελήπαλτα και ο Χάρης Σαμαράς, κάνει αυτό που υπόσχεται το όνομά της, σάς δίνει τον έλεγχο της διατροφής σας με ένα κλικ και φέρνει το delivery στα μέτρα σας.

Η πλατφόρμα λειτουργεί ως εξής. Ένας vegan, για παράδειγμα, χρήστης επιλέγει τη διατροφική του ομάδα στο ctrlEat και αμέσως τού εμφανίζονται όλα τα καταστήματα που μπορούν να καλύψουν τις διαφορετικές διατροφικές του ανάγκες. Καταλήγει στο κατάστημα της επιλογής του και αφού το κλικάρει τού εμφανίζεται ένα μενού γευμάτων που καλύπτουν 100% τις διατροφικές του προτιμήσεις, χωρίς να χρειάζεται να ψάξει ή να ρωτήσει τα συστατικά για να είναι σίγουρος ότι αυτά δεν αντιβαίνουν στη διατροφική του φιλοσοφία ή ανάγκη.

 

Μέχρι στιγμής 30 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης –που το κάθε ένα έχει κάτι να προσφέρει σε τουλάχιστον μία διατροφική ομάδα- έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, η οποία καλύπτει τέσσερις διατροφικές κατηγορίες, τους vegan, τους vegeterian, αυτούς που ακολουθούν lactose-free διατροφή και όσους κάνουν gluten-free δίαιτα, όχι όμως επειδή νοσούν από κοιλιοκάκη, αλλά επειδή θέλουν να βγάλουν τη γλουτένη από τη ζωή τους. Επόμενος στόχος στην πλατφόρμα, που τώρα λειτουργεί δοκιμαστικά και θα είναι πλήρως έτοιμη μέχρι τον Μάρτιο, είναι να καλύπτονται και οι διαβητικοί, όπως και άλλες ειδικές διατροφικές ομάδες.

«Έβλεπα τις δυσκολίες φίλων μου να παραγγείλουν. Πηγαίναμε σε εστιατόρια και δεν είχαν επιλογές. Έτσι, για να μην κουράζουν τον σερβιτόρο και για να αποφύγουν την ταλαιπωρία, κατέληγαν στην πιο ασφαλή λύση, όπως ήταν για παράδειγμα μια σαλάτα. Το πρόβλημα αυτό ήταν ακόμα μεγαλύτερο στο delivery» λέει στη Voria.gr η Ιωάννα Δελήπαλτα. Μάλιστα, συγκεκριμένα για το delivery σε έρευνα με ερωτηματολόγια που έκαναν οι δύο φίλοι, προέκυψε πως οι διατροφικές αυτές ομάδες προτιμούσαν να παραγγείλουν τηλεφωνικά, ώστε να μπορούν να ρωτούν τα συστατικά του κάθε πιάτου, εισπράττοντας τις περισσότερες φορές την άγνοια εκείνων που απαντούσαν στο τηλέφωνο.

Οι δύο φίλοι και η ιδέα για την πλατφόρμα

Οι δρόμοι της Θεσσαλονικιάς Ιωάννας Δελήπαλτα, που σπούδασε στο Τμήμα Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην Πελοπόννησο και του Δραμινού Χάρη Σαμαρά, ο οποίος έκανε σπουδές μουσικής τεχνολογίας στο Ρέθυμνο, διασταυρώθηκαν το 2015 σε έναν ερευνητικό οργανισμό στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Χάρης έκανε πρακτική και η Ιωάννα εργαζόταν εθελοντικά. Άρχισαν να κάνουν παρέα, μοιράζονταν κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς και συζητούσαν νέες ιδέες.

Μια από τις ιδέες που έπεσε στο τραπέζι ήταν η δημιουργία πλατφόρμας delivery, σε μια περίοδο που ακόμα δεν είχαν εμφανιστεί στην Ελλάδα ανάλογα εγχειρήματα. Η όλη σκέψη προέκυψε μέσα από τη βοήθεια που θέλησε να προσφέρει σε επίπεδο μάρκετινγκ η Ιωάννα σε μια φίλη της που είχε ανοίξει κατάστημα εστίασης και διαπίστωσε πως στο εξωτερικό υπήρχαν πολλές πλατφόρμες delivery που παρέδιδαν το φαγητό. Έτσι, τα δυο παιδιά άρχισαν να το ψάχνουν και μπήκαν σε έναν από τους κύκλους του OK!Thess, θέλοντας να βρουν τα πατήματά τους. Εκεί, αντιλήφθηκαν –αφού στο ενδιάμεσο είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ανάλογες προσπάθειες- πως μια τέτοια πλατφόρμα θα είχε μέλλον μόνο με την εξειδίκευση.

Έτσι άρχισαν να κάνουν την έρευνά τους και παρατήρησαν πως υπήρχαν ομάδες ανθρώπων με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες που δυσκολεύονταν να παραγγείλουν ακόμα και στα εστιατόρια, πόσο μάλλον σε ένα delivery. Vegan, vegetarians, διαβητικοί έγιναν το αντικείμενο μελέτης τους. Στην προσπάθεια αυτή βρήκαν στον δρόμο τους το The People’s Trust που στήριξε οικονομικά το εγχείρημά τους, ώστε να πάρει σάρκα και οστά και η ιδέα του ctrlEat βγήκε στον διαδικτυακό αέρα τον Ιούνιο του 2020.