Skip to main content

Cyclopt: Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης που… γιατρεύει το λογισμικό

Η spin off του ΑΠΘ με το μάτι του… Κύκλωπα είναι ο καλύτερος φίλος των εταιρειών λογισμικού, προσφέροντας λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του.

Θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει κανείς γιατρούς του… λογισμικού. Άλλωστε, βοηθούν τις εταιρείες λογισμικού να βελτιώσουν την ποιότητα του κώδικα που γράφουν, διορθώνοντας τυχόν αστοχίες στη διαδικασία παραγωγής του. Ορμώμενοι από την παιδιόθεν αγάπη τους για τον μαγικό κόσμο των υπολογιστών ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ και ο Ανδρέας Συμεωνίδης της Cyclopt, spin off εταιρείας του ΑΠΘ που γεννήθηκε μέσα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, είναι οι καλύτεροι…. φίλοι των εταιρειών του λογισμικού. Άλλωστε, τους προσφέρουν λύσεις και εργαλεία για την αποτίμηση της ποιότητας των προϊόντων τους και την άμεση βελτίωσή τους, κάθε στιγμή, σαν να μην παίρνουν στην κυριολεξία το βλέμμα από πάνω τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η εταιρεία λέγεται Cyclopt, αφού με το όνομά της θέλει να συμβολίσει αυτό το ένα μάτι του Κύκλωπα, που κοιτά με τρόπο εξονυχιστικό τον πηγαίο κώδικα και ελέγχει και την παραμικρή λεπτομέρεια.



Πριν από μερικές ημέρες η Cyclopt έγινε η πρώτη εταιρεία στην οποία επέλεξε να επενδύσει το TECS Capital Fund, το πρώτο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital Fund) που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Με την επένδυση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη δρομολόγηση του σχεδιασμού της Cyclopt για αύξηση της πελατειακής της βάσης, για επέκταση στην Αθήνα, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε επόμενο στάδιο για ανάπτυξη συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, με αιχμή την ευρωπαϊκή αγορά.  



Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη Cyclopt να ξεχωρίζει; Ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ και ο Ανδρέας Συμεωνίδης έχουν αναπτύξει με την ομάδα τους μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι εταιρείες πελάτες τους μπορούν να συνδεθούν μέσω των λογαριασμών τους στα μεγαλύτερα online αποθετήρια κώδικα, όπως είναι το GitHub, το GitLab και το BitBucket και να προσθέσουν εκεί τον κώδικά τους, ώστε να αναλύεται συνεχώς, πυροδοτώντας με κάθε αλλαγή του ένα άμεσο feedback, μια λύση που θα τον βελτιώσει. Με μότο «ό,τι δεν μπορείς να μετρήσεις, δεν μπορείς να το βελτιώσεις» η ομάδα της Cyclopt, που αποτελείται σήμερα από 7 άτομα, τα περισσότερα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, προσφέρει στους πελάτες της μια σειρά από καινοτόμες υπηρεσίες που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής λογισμικού και της συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
«Στόχος μας είναι με εργαλείο την πλατφόρμα ο πελάτης, όταν ξεκινά τον κώδικά του, να βλέπει πού ακριβώς βρίσκεται και πού θέλει να πάει. Ο λόγος δε που κάναμε τις διασυνδέσεις με τα αποθετήρια του λογισμικού είναι γιατί θέλουμε να εποπτεύουμε τη διαδικασία και όχι να του την αλλάζουμε. Η διαδικασία παραγωγής του λογισμικού, η οργάνωση και η διαχείρισή της έχουν πολύ μεγάλη σημασία και βοηθάμε και σε αυτό το επίπεδο, πέραν της αποτίμησης της ποιότητας του πηγαίου κώδικα» λέει στη Voria ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ.  



Ο δάσκαλος, ο μαθητής και η κοινή αγάπη για τους υπολογιστές

Ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και ο Ανδρέας Συμεωνίδης αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Άλλωστε, από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Ο Μιχάλης μεγάλωσε αγαπώντας τους υπολογιστές, καθώς έβλεπε τους γονείς του να τους χρησιμοποιούν, και ξεκίνησε την ενασχόλησή του αρχικά παίζοντας παιχνίδια και στη συνέχεια προσπαθώντας να μάθει πώς ακριβώς λειτουργούν. Κάπως έτσι μπήκε στη σχολή του, όπου το software τον κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Συμεωνίδη, που ήταν καθηγητής του, έναν άνθρωπο που αγάπησε την τεχνολογία ήδη από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, όταν οι γονείς του τού πήραν έναν Amstrad CPC 6128, από τα πρώτα PC με ενσωματωμένο drive και πράσινο monitor. Τον υπολογιστή συνόδευε και ένα βιβλίο με τίτλο «Πώς να προγραμματίζετε σε Basic», με παραδείγματα ανάπτυξης παιχνιδιών και όλο εκείνο το καλοκαίρι ο Ανδρέας το πέρασε προγραμματίζοντας κάτι σαν… Pacman.

Τα μαθήματα του Ανδρέα Συμεωνίδη και ο τρόπος διδασκαλίας του ήταν η αφορμή για να του ζητήσει ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ να αναλάβει επόπτης της διπλωματικής του και να την εκπονήσει στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών, όπου ο καθηγητής του ήταν υπεύθυνος στην Ομάδα Ευφυών Συστημάτων. Τελειώνοντας τις σπουδές του ο Μιχάλης συνέχισε με ένα διδακτορικό, διατηρώντας τη σχέση δασκάλου-μαθητή με τον Ανδρέα Συμεωνίδη. Εκείνος με τη σειρά του, διαπιστώνοντας την ανάγκη εύρεσης εργαλείων για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής λογισμικού δημιούργησε το 2017 με βάση το Εργαστήριο τη Cyclopt, στην οποία λίγο καιρό αργότερα μπήκε και ο μαθητής του, αρχικά ως υπεύθυνος του τεχνικού κομματιού και στη συνέχεια ως διαχειριστής.



Έκτοτε οι δυο τους μαζί με την ομάδα τους οραματίζονται να ανοίξουν τα φτερά τους και στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας με κάθε τους υπηρεσία πως το ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου των τεχνολογιών πληροφορικής της Θεσσαλονίκης μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.